Öppenhet om lön har blivit en omdiskuterad fråga i arbetslivet. Vissa företag och länder förespråkar det för att skapa rättvisa – medan andra varnar för spänningar mellan kollegor. Men vad händer när alla vet vad du tjänar?
Lön en laddad fråga: "Som att förolämpa någons barn"
Mest läst i kategorin
I Norge är det en självklarhet att kunna se vad grannen eller kollegan tjänar – tack vare offentliga skatteregister är denna information lättillgänglig för alla, skriver The Economist.
Men i många andra länder är lönefrågan nästintill tabubelagd och något man undviker att diskutera.
Missa inte: Så ökar du dina chanser till lönelyft 2025. Realtid
”Vilket fult barn”
Tidningen lyfter fram hur starkt ämnet undviks i många kulturer – och beskriver fenomenet som att frågan ”vad tjänar du i lön?” i vissa fall kan jämföras med att säga ”vilket fult barn”.
Trots det väljer allt fler företag att satsa på öppenhet kring lönen i hopp om att förbättra arbetsklimatet och minska löneskillnader mellan könen.
Läs även: Glöm 2024 – Nu kommer det bästa året på länge för din lön. News55
Ökade krav
Forskning från Harvard Business School och UCLA visar att anställda helst undviker att prata om löner, särskilt om de tjänar mer än sina kollegor.
Trots det ökar kraven på transparens globalt, med nya lagar som tvingar företag att avslöja löner eller lönegap.
Missa inte: Företaget utan chef, schema och lönesamtal. Dagens PS
”Större transparens om vad människor i liknande jobb tjänar har hjälpt till att minska löneskillnader mellan män och kvinnor”, säger forskaren Zoë Cullen, som fokuserar på frågor om lönetransparens och dess effekter på arbetsmarknaden.
Dock, ofta på bekostnad av lägre löneökningar för alla.
Sänker helhetsprestationer
Samtidigt finns positiva effekter. Öppenhet om löner i jobbannonser har höjt lönenivåerna, då både arbetsgivare och arbetssökande får bättre information om marknadspriser.
Forskning från USA visar också att ”överbetalda” individer kan bli mer motiverade att prestera när deras löner offentliggörs.
Men transparens har även sina risker. Forskning om nordamerikanska ishockeyspelare visade att löneöppenhet fick spelare att fokusera på belönande prestationer som att göra mål – vilket sänkte lagets helhetsprestation.
Läs även: Här tjänar de miljoner: ”Dominerat i ett decennium”. Realtid