I decennier har jobbhoppare kunnat räkna med högre löneökningar än de som har stannat hos samma arbetsgivare. Nya data tyder på att denna fördel kan vara på väg att försvinna.
Lojalitet lönar sig igen – men inte för alla


Mest läst i kategorin
I KORTHET
-
Enligt Atlanta Fed är skillnaden i löneökning mellan jobbhoppare (4,8 procent) och de som stannar (4,6 procent) den lägsta på ett decennium, vilket utmanar idén om att det alltid lönar sig att byta jobb.
-
Trots den generella trenden visar data från Payscale att kvinnor, särskilt svarta sådana, har bättre chans att minska lönegapet genom att byta jobb snarare än att vara lojala mot en arbetsgivare.
-
Enligt en HR-undersökning är karriärutveckling och kompetensutveckling de viktigaste faktorerna för att få anställda att stanna, medan företagsledare som lyckats klättra internt menar att tålamod och långsiktighet lönar sig.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Enligt en ny rapport från Atlanta Fed fick arbetstagare som stannade på sitt jobb en löneökning på 4,6 procent under januari och februari i år.
De som bytte arbetsplats erhöll endast en marginellt högre ökning på 4,8 procent. Skillnaden på 0,2 procent är den lägsta på ett decennium, skriver Fortune.
Missa inte: Teamwork på liv och död – insikter från extrema miljöer. Realtid
För bara två år sedan var löneklyftan betydligt större: 7,7 procent för jobbhoppare jämfört med 5,5 procent för de som stannade.
”Det brukade löna sig att byta jobb, men nu är Gen Z:s karriärstrategi på väg utför”, skriver Fortune.
Värsta rådet
Däremot rekommenderar kvinnotidningen Essence att kvinnor – särskilt svarta sådana – fortsätter att byta jobb för att minska löneskillnaderna.
Enligt Payscale’s Gender Pay Gap Report 2024 har kvinnor som är villiga att byta arbetsgivare en bättre chans att minska lönegapet jämfört med kvinnor som stannar längre vid sina nuvarande positioner.

Arbetsgivare borde se äldre som en tillgång
Ändå upplever de allra flesta svenskar en tydlig åldersgräns på arbetsmarknaden.
”Det värsta professionella rådet jag någonsin fått är jag borde vara lojal”, säger Kalifa Oliver till CNBC. Hon förlorade nämligen sin tjänst som vicepresident efter bara fyra månade på företaget.
”Lojalitet får från mitt äktenskap och från mina relationer. Det är inte vad jag obetingat bör erbjuda eller förvänta mig av min arbetsgivare”, säger hon.
Senaste nytt
Då stannar anställda kvar
Cirka 40 procent av amerikanska anställda som inte är egenföretagare identifierar sig starkt med sitt jobb eller sin karriär – en siffra som stiger till 53 procent bland högskoleutbildade yrkesverksamma, skriver CNBC.
India Today presenterar samtidigt en HR-undersökning som visar vad som faktiskt får anställda att stanna kvar.
Läs även: Tuffare regler för arbetsgivare – LO vill minska deltidsanställningar. Dagens PS
Enligt undersökningen prioriterar 49 procent av seniora medarbetare karriärtillväxt som den viktigaste faktorn för långsiktig anställning. 52 procent av nyanställda värdesätter kontinuerlig kompetensutveckling högst.
”När anställda känner sig erkända och stöttade i sina karriärresor följer deras lojalitet och engagemang för företaget naturligt”, säger Aditya Narayan Mishra, VD för Ciel HR, till India Today.
25 år till toppen
Samtidigt menar Ciscos nya Strobritannienschef Sarah Walker att man måste ha tålamod.
Själv har hon varit anställd på cybersäkerhetsbolaget i ett kvarts sekel.

Amazon-vd:ns viktiga karriärtips: ”Pinsamt stor del”
Du behöver inte ha hela livet utstakat – inte ens vid 60 års ålder.
”Som samhälle förväntar vi oss att allt ska ske omedelbart och det blöder in i människors förväntningar på hur snabbt avancemang bör ske”, säger hon till Fortune.
Flera Fortune 500-vd:ar, däribland Walmarts Doug McMillion, Disney:s Bob Iger, HP:s Enrique Lores och General Motors Mary Barra, har alla arbetat sig upp inom samma företag, noterar Fortune.
Missa inte: Mogen ålder – ett hinder för att få jobb – i Sverige. News55