Realtid

Liza Jonson vinnare av Hållbart Ledarskap 2023 – "ett fantastiskt fint kvitto"

Liza Jonson vinnare av Hållbart Ledarskap 2023 – "ett fantastiskt fint kvitto"
"Precis som banken vill vi bidra till ett samhälle som är ekonomiskt sunt och hållbart. Främst kan vi göra det genom våra egna investeringar, men som Sveriges största fondbolag kan vi också gå först och driva på utvecklingen i branschen," säger Liza Jonson, vd för Swedbank Robur.
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 18 okt. 2023Publicerad: 18 okt. 2023

Nätverket för Hållbart Näringsliv har gett Liza Jonson, vd för Swedbank Robur, priset Hållbart Ledarskap 2023. Vinnarmotiveringen lyfter bland annat fram hennes engagemang för att på ett tydligt sätt gå före och driva på för en positiv och mer hållbar utveckling – både för den egna organisationen såväl som för konkurrenter och samhället i stort.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Priset Hållbart Ledarskap delades ut på Hållbarhetsdagen av generalsekreterare Emil Hast och förra årets vinnare Johan Knaust, vd K2A Knaust & Andersson Fastigheter. Nätverket för Hållbart Näringsliv har delat ut priset sedan 1999 i syfte att belöna en företagsledare som genom kompetent ledarskap medverkat till ett framgångsrikt hållbarhetsarbete i sin organisation eller i samhället i stort.

Årets andra två slutkandidater var Henrik Nilsson, vd och grundare Inrego och Lotta Giesenfeld Boman, vd och ägare Sigtunahöjden Hotel & Conference.

Liza Jonson som har varit vd för Swedbank Robur i nästan sju år är glad och hedrad för priset.

– Utmärkelsen är ett fantastiskt fint kvitto på att målmedvetet arbete och långsiktigt fokus syns och gör avtryck. Framför allt är jag stolt över det starka engagemang som alla på Swedbank Robur har för hållbarhetsfrågor. Så det här är en utmärkelse som jag vill dela med alla mina fantastiska kollegor som delar min tro att det hållbara är det som kommer skapa en finansiell avkastning i längden. Jag är oerhört stolt över det framåtdriv de visar, dag efter dag. De är helhjärtat med på den här resan vi gör tillsammans, och de vågar alla axla ett personligt ledarskap och hjälpa till att driva en positiv förändring, säger Liza Jonson till Realtid.

Tar ni även ett bredare samhällsansvar och försöker påverka för mer hållbarhet på andra sätt än genom era investeringar?
– Precis som banken vill vi bidra till ett samhälle som är ekonomiskt sunt och hållbart. Främst kan vi göra det genom våra egna investeringar, men som Sveriges största fondbolag kan vi också gå först och driva på utvecklingen i branschen. Här var vi så vitt vi vet till exempel först ut att säkerställa fonder i linje med Parisavtalet, och där är det flera aktörer som nu har följt efter. Vi tog också fram en ny metod för att mäta koldioxidavtryck för säkerställda obligationer i räntefonder, och där har vi blivit kontaktade av andra aktörer som vill veta mer om metoden och se om även de kan använda sig av dem, vilket är mycket glädjande. Vi är också aktiva i flera samarbetsforum där vi driver på olika hållbarhetsfrågor med styrkan av flera.

Kan du ge några konkreta exempel på vad som görs i den typen av samarbetsforum?
– Ett konkret exempel är att vi nyligen var med och grundade Nature Action 100. Ambitionen är att vi tillsammans med andra investerare ska ta itu med förlust av natur och biologisk mångfald ur ett investerarperspektiv. Som ett första steg har vi åtagit oss att prioritera dialog med 100 bolag i kritiska sektorer. Målet är att bidra till att vända den negativa utvecklingen gällande natur och biologisk mångfald till 2030. Här har Swedbank Robur valt att stå bakom kontakten till samtliga bolag, även om vi inte har investeringar i alla.  Ett annat exempel är hur vi har stöttat Global Child Forum i att påverka bolag att använda sig av deras benchmark för barns rättigheter. Här kontaktade vi i somras 36 stora bolag och uppmanade dem att ta in benchmarkingen i sin hållbarhetsrapportering, något vi löpande kommer att följa upp. Ett tredje exempel är den guide för investerare som vi var med och arbetade fram inom initiativet Finance for Biodiversity Pledge, vars syfte är att stötta investerare i arbetet med att ta in perspektivet biologisk mångfald i sitt påverkansarbete.

Kan du berätta om något tillfälle då ni blivit lurade att tro att en verksamhet var mer hållbar än vad den egentligen var?
– Vi har investeringar i runt 3 000 bolag på en global nivå, så givetvis kan vi som investerare ibland göra en felaktig bedömning. I vår aktiva förvaltning känner våra förvaltare till bolagen mycket väl och har en regelbunden kontakt med dem. I våra systematiskt förvaltade fonder är vi mer beroende av analys och siffror från externa analyskällor. För att få så bra underlag som möjlighet köper vi därför in data och analys från många olika leverantörer.  Det kan också komma fram att ett bolag vi har innehav i har gjort något vi känner att vi inte kan stå bakom som ägare. Jag vill dock inte nämna något specifikt bolag, det viktiga är att vi i dessa fall tar tag i det och ser om det är något som bolaget kan göra för att förbättra sig, och om det inte är möjligt eller sker inom en realistisk tidsperiod, då tar vi beslut om att avyttra innehavet.

Hur hanterar ni riskerna att bli ”ESG-washade”?
– Ur ett fondbolagsperspektiv så hamnar vi ofta i toppen när vi blir granskade av externa medier och organisationer oavsett om det handlar om ägarstyrning, klimat eller olika typer av esg-ratings. Det ser vi som ett konkret bevis på att vi bedriver ett brett och omfattande hållbarhetsarbete.
Sett utifrån vårt huvuduppdrag som fondbolag så är det att skapa avkastning till våra sparare, och för oss är det viktigt att det sker på ett ansvarsfullt, och ja, schysst sätt. Vi arbetar sedan länge med hållbarhet centralt integrerat i allt från investeringsanalys till löpande uppföljning och har tydliga processer, eget systemstöd som vi utvecklat och en stark intern förvaltningsorganisation med +80 förvaltare, hållbarhetsanalytiker och ägarstyrningsspecialister. Vi har ett tätt och effektivt samarbete inom hela förvaltningen samt med våra risk och compliance avdelningar, och engagemanget för de här frågorna är stort genom hela Robur. Förvaltningsorganisationen har i sin tur stöd av ytterligare 200 medarbetare. Jag ser också att just den löpande uppföljningen av våra investeringar är en viktig faktor i att hantera den typen av risk. Här arbetar vi med ett brett spektra av bolagsbesök, bolagsdialoger, egna analyser, köper in data och även externa analyser som komplement. För oss som en aktör med en tydlig ambition om att vara en långsiktig ägare, är det här ett ständigt pågående arbete och inget projekt med ett slutdatum.

ANNONS

Hur gör ni för att skilja ut er från andra aktörer som också erbjuder hållbara fonder etc?
– Nivån på hållbarhetsarbetet i fonder på den svenska marknaden är överlag hög vilket är positivt, det driver på att skifta kapitalet i en mer hållbar riktning. Min uppfattning är dock att det handlar mindre om att erbjuda enstaka fonder med hållbarhetsspets och mer om att se till vilken aktör man väljer för sitt sparande och hur aktören väljer att arbeta med hållbarhet i alla sina produkter. Här ser jag att det finns ett värde i att som Swedbank Robur kunna erbjuda sparare ett engagerat helhetstänk med en stark intern organisation med omfattande expertis och erfarenhet som dedikerat arbetar med de här frågorna.

Vilka är de största utmaningarna för Swedbank Robur just nu?
– Regelverken blir alltmer komplexa, samtidigt ser vi att utmaningen med kvalitativ data återstår. Andra utmaningar som vi delar med de allra flesta är marknaden, den geopolitiska osäkerheten och den globala ekonomin. Att börja eller hålla i ett kontinuerligt sparande över tid är inte självklart i det här ekonomiska läget. Många, både bolag och sparare, har det ansträngt. Samtidigt understryker omvärldsläget vikten av att ha ett regelbundet sparande för att skapa en trygghet framåt. Här försöker vi möta upp den osäkerhet och behov av information vi ser hos kunder.

Utdrag ur juryns motivering:
”Med över 2 000 miljarder kronor i förvaltat kapital har Liza Jonson som CEO på Swedbank Robur en nyckelposition i Sveriges, Nordens och världens hållbara omställning. Genom att tydligt ta på sig ledartröjan kring hållbara placeringar visar hon vägen framåt – för den egna organisationen såväl som för konkurrenter och samhället i stort. Liza Jonson har gjort hållbarhetsstrategin till en naturlig del av affären och i den dagliga verksamheten på Swedbank Robur. Hon bidrar med mod och framåtanda till arbetet med hållbara placeringar som nu är integrerat i alla företagets fonder. Samtidigt är hon en framgångsrik lagspelare – internt men också externt och internationellt där hon deltagit i flera stora hållbarhetssamarbeten. Utan färdigt facit lyckas Liza Jonson orientera sig och peka ut riktningen som beskrivs i Swedbank Roburs vision “Att bli världsledare inom hållbart värdeskapande”. Här finns både ambitiösa klimatmål i linje med Paris-agendan 2025 och målsättning om klimatneutralitet år 2040.
Liza Jonson beskrivs som en person som erkänner sina egna svagheter, lyfter fram och inkluderar andras styrkor, ser till att individer utvecklas och arbetar tydligt med mångfald. Lisa är därmed en mycket värdig vinnare av Hållbart Ledarskap 2023!”

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]