Realtid

Lagändring krävs för mer inkluderande styrelser

Grundarna för styrelseutbildningsföretaget deb (diverse executive boards) från vänster; Sara Almgren, Hanna Moisander och Emelie Meurk Demerud.
Grundarna för styrelseutbildningsföretaget deb (diverse executive boards) från vänster; Sara Almgren, Hanna Moisander och Emelie Meurk Demerud.
Realtid.se
Uppdaterad: 15 okt. 2023Publicerad: 15 okt. 2023

För att våra företag och bolag ska kunna rusta sig och ta sats och inte tappa i tillväxt när tiderna är som hårdast kräver skribenterna en lagändring som åter möjliggör för styrelsearbetare att kunna arvoderas via faktura istället för lön.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens modell skapar trösklar för potentiella styrelsekandidater, specifikt för de grupper som är underrepresenterade idag, däribland kvinnor.

Styrelsearbetare tvingas idag att ta ut sina arvoden som lön från respektive styrelseuppdrag, vilket innebär en indirekt selektering som hämmar styrelser från att skapa en inkluderande och jämställd sammansättning.

I en undersökning gjord av Företagarna, 2022*, framgår det att 25 procent av företagen överväger att ta in externa styrelseledamöter, men förhoppningarna grusas av att 60 procent av ledamöterna dragit ner eller planerar att dra ned på sitt engagemang i styrelser på grund av lönebeskattningen av styrelsearvoden, vilket framgår i en parallell utredning av Styrelseakademien. Samma undersökning visar även att 33 procent har valt att växla styrelseuppdrag mot advisory board uppdrag för att kunna fakturera för uppdraget, vilket är ett direkt hot mot vår svenska modell för bolagsstyrning reglerad i Aktiebolagslagen.

För att råda bot på detta hävdar vi att det krävs en lagändring, lik den praxis som fanns fram till 2017 och som tillät faktureringsbara arvoden för styrelsearbetare med minst tre styrelseuppdrag.

Att återinföra möjligheten till fakturering skulle kunna ta bort hinder för att kunna få bolån, möjlighet till vab, avsättning till pensioner och hantera löpande kostnader för kontor, telefon, dator, vidareutbildning med mera och dessutom kunna periodisera intäkter över året. Vi hävdar alltså att det är nödvändigt att se styrelsearbete som ett yrke och klassa detta som näringsverksamhet.

Vi riktar oss därför nu till Sveriges politiker, genom ansvarig minister Elisabeth Svantesson på Finansdepartementet, att agera och driva på en lagändring. Denna åtgärd tillsammans med aktivt inkluderingsarbete skulle utan tvekan förbättra svenska styrelser.

Målet är tydligt: mer inkluderande styrelser skapar starkare svenska företag och främjar ett mer jämställt Sverige.

Regina Sipos
Styrelseproffs, styrelseordförande för bland annat styrelseutbildningsföretaget deb (diverse executive boards) samt Frilans Finans Sverige

ANNONS

Hanna Moisander
Vd och grundare deb.

Emelie Meurk Demerud
Grundare deb.

Sara Almgren
Grundare deb.

Bertil Fredriksson
Styrelseproffs, styrelseordförande för bland annat Northern CapSek Venture AB samt KL INVEST AB

Janko Lind
Styrelseordförande för bland annat Hipe Agency samt Nexer Unidentified Commerce

Maria Hedengren
Styrelseordförande för bland annat Feminvest samt Ella

Christer Olsson
Styrelseordförande för bland annat EMCAP Empowering Capabilities AB

Meg Tivéus
Styrelseproffs

ANNONS

Källor:*StyrelseAkademien. 2022-06-23. Arvodesfrågan –

Arvodesfrågan – Två enkäter Uppdatering 2022-06-23

Sammanstallning av vara tva enkäter distribuerad 2207>>

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]