Realtid

Jobbonär – för hälsans skull: "Kan inte bara sitta på rumpan"

Rika män – oftast de som blir jobbonärer
Personlig drivkraft och känsla av meningsfullhet är oftast viktigare än ekonomin. (Foto: Unsplash)
Cia Erander
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 10 juli 2024

Det är inte pensionärerna som har det mest knapert som fortsätter att jobba vidare. Men de motiveras heller inte av mer pengar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jobbonärer kombinerar den bästa av två världar – jobb efter pensionen.

En av dem är 76-årige Jakob Goldberg, som ser andra värden än pengar med att fortsätta jobba.

“Man kan inte bara sitta på rumpan”, säger han till TT.

Via Veteranpoolen sommarjobbar Goldberg heltid med att arbetsleda sommarjobbande ungdomar. 76-åringen representerar också den typiske jobbonären.

”Gruppen domineras av personer som har haft relativt höga inkomster innan de blev pensionärer. Och ofta så är det ju män”, säger Folksams pensionsexpert Håkan Svärdman till TT.

Höjer pensionen

Fenomenet jobbonär har växt på senaste tiden. I dag finns det 261 000 sådana i Sverige.

Enligt Dagens PS förblir fler aktiva efter pensionen när livslängden ökar.

ANNONS

Skandias rapport visar att en pensionär som jobbar deltid fyra år extra kan få mellan 6 600 kronor och drygt 12 000 kronor mer i pension.

De flesta jobbonärerna är 65 till 66 år, men enligt Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, är hela 2 300 jobbonärer 85 år eller äldre.

ANNONS

Inte ekonomiska skäl

”Det vi har sett i våra studier är att personliga drivkrafter, som att arbetet känns meningsfullt, är viktiga”, säger Isabelle Hansson, doktor i psykologi vid Göteborgs universitet.

Tjänstepensionsbolaget Alecta presenterade nyligen upplyftande siffror som visar att vid 72 års ålder har medelsvensken 77 procent av inkomsten vid 60-årsåldern.

Samtidigt har Realtid rapporterat om att den svenska allmänna pensionen har sjunkit till 44 procent av slutlönen, enligt en rapport från Folksam.

News55 har skrivit att de som vill fortsätta sin anställning efter 69 år snart kan göra det. Livet som äldre innebär alltså många valmöjligheter för att förbättra både ekonomin och livskvaliteten.

Läs mer:
Fyra av tio planerar bli jobbonärer. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS