Nära själva affären, i täten för ett team som jobbar mot samma mål. Det är där Jessica Malmfors trivs. Magkänslan är den karriärkompass som fört henne till positionen som vd för Lannebo.
Jessica Malmfors: "Då valde jag att säga upp mig, utan att ha ett nytt jobb"
Efter juristlinjen, bytte Jessica Malmfors ganska snabbt bana till finansvärlden. Trots det har hon haft stor nytta av sin utbildning:
– Finansmarknaden är väldigt reglerad så du har stor nytta av att kunna juridik. Har du ett affärstänk och kan kombinera det med förståelse för regelverken kan du uträtta mycket, säger hon.
Och att uträtta saker är det Jessica Malmfors går igång på:
– När jag känner att jag kan bidra. Det är roligt med människor och ledarskap, att bygga team, ta fram mål och jobba mot det tillsammans. Känslan när man når sina mål är en kick.
Efter några år mitt i millennieskiftets IT-yra på Wistrands advokatbyrå insåg Jessica att hon ville ”närmare affären”. Gång efter annan satte hon sig in i kundernas projekt – och lämnades kvar när hennes juridiska rådgivning var klar.
– Jag ville ha närkontakt med verksamheten, få vara med och fortsätta driva affären, säger hon.
2002 tog hon ett kliv närmare affärsverksamheten och började som bolagsjurist på Skandia.
– Jag kom in i en tid precis när bonusskandalen i Skandia briserade, vilket senare ledde till Old Mutuals uppköp av bolaget 2005. Det var otroligt lärorikt att få vara med i ledningens och styrelsens närmast desperata arbete för att återskapa förtroendet för varumärket. Då såg jag på nära håll se hur snabbt det kan gå att förstöra ett starkt varumärke.
2008 klev hon över till en helt affärsdrivande roll som vice vd, och sen vd, för Skandia Fonder.
– Det kändes rätt i magen. Det var ett entreprenöriellt driv och fokus på affären som lockar mig.
”Man ska stå för det man gör och det företaget gör mot sina kunder. Jag är transparant och kan inte göra avsteg från det.
Att lämna bolaget efter tre år var inte ett lätt beslut. Anledningen var att Skandia hade förändrats. Skandia Liv köpte Skandia och bolaget blev ett ömsesidigt ägt försäkringsbolag.
– Jag hade satt en strategi. Nu kom en ny ägare som ville åt ett annat håll. Då valde jag att säga upp mig, utan att ha ett nytt jobb. Det var ganska läskigt, det största karriärbeslut jag tagit.
Igen gick hon på magkänslan, eller kanske ska man säga integritet: företagets värderingar måste synka med hennes:
– Man ska stå för det man gör och det företaget gör mot sina kunder. Jag är transparant och kan inte göra avsteg från det, säger hon.
Det var också dags att testa något annat. Jessica Malmfors tog saken i egna händer och startade egen firma som rådgivningskonsult. Hon gick också till en karriärcoach:
– Han var fantastisk. Det lärde mig att allt är möjligt.
Till exempel att ringa upp människor hon var nyfiken på och be att få träffas. En av dem var Amelia Adamo.
– Jag gör ofta så fortfarande. Oftast, nej alltid faktiskt, får man positiva svar, säger Jessica Malmfors, trots att det inte känns naturligt utan hon snarast får tvinga sig till det.
Hon gick också in i start-up-bolaget Stockfiller, där hon jobbade halvtid en period mot ett delägarskap.
– För att det var roligt att bygga något nytt. Det var ett roligt sammanhang att vara i, säger hon.
– Hela den perioden var ett bra avbrott mot att vara heltidsanställd. Det gav mig en chans att reflektera kring vad jag ville göra.
Det visade sig att ensamföretagandet inte riktigt var hennes grej, och när ett konsultuppdrag på Nordea – att slå ihop de fyra nordiska fondbolagen –växte över bräddarna slutade det med ett nytt ledningsjobb.
”Att driva igenom sin agenda kräver mycket politisk färdighet. Hur ska jag få igenom det jag vill göra?”
2015 blev hon vd för Nordea Investment Management. Hon basade över en internationell organisation på 70 personer, var styrelseordförande för det amerikanska dotterbolaget och hade två chefsled mellan sig och koncernchefen Casper von Koskull.
– Där lärde jag mig jättemycket. Både om kapitalförvaltning, genom att jobba med så duktiga människor, och om att bygga en organisation och leda den. Det var en enormt bra skola. Jag var den enda kvinnan i ledningsgruppen för Asset Management och under en period enda svensken, säger Jessica Malmfors.
Men även om hennes del av Nordea var ett eget bolag, var det ändå en del av en koloss. Ganska långt från det lilla entrepreniöriella sammanhang hon egentligen trivs bäst i. En roll som kräver mer maktspel än att leda sitt lag mot samma mål:
– Att driva igenom sin agenda kräver mycket politisk färdighet. Hur ska jag få igenom det jag vill göra?
Så när förfrågan om att bli vd för Lannebo kom som en julklapp 2020 blev hon intresserad direkt. Och rekryteringen gick i lås: I april sa hon upp sig och började på Lannebo i augusti:
– Det är familjär stämning och vi jobbar mot samma mål: att förvalta kundernas pengar på bästa sätt.
När hon själv anställer är en given intervjufråga vad som driver den som söker jobbet. Det är förstås också viktigt att säkerställa att personen som anställs kan sin sak.
– Det är väldigt svårt att veta det, säger hon och minns fall där det inte blivit bra:
– Det blir jättejobbigt både för den som anställs och den som anställer.
Och även om den som anställs håller måttet i sig gäller det också att veta att rollen är rätt för personen. Då blir kontakter ett viktigt verktyg vid rekryteringar. Det är lättare att anställa personer man vet är duktiga, kanske för att man jobbat ihop tidigare:
– Då vet jag att personen är perfekt för jobbet.
Vad har du för karriärråd till de som kommer ut i arbetslivet?
– Det kan vara bra att göra olika saker. Det är också viktigt att man tycker det man gör är roligt eftersom man lägger er så mycket tid på sitt arbete.
Text: Ulrika Fjällborg