Hon var ingen duktig flicka. Kanske är det just därför hon har nått så långt. Helena Kaiser de Carolis tog en omväg till revisionsyrket. I dag är hon chef över revisionsverksamheten i Stockholm på landets största revisionsbyrå, PwC.
“Jag tror på min förmåga att förändra”
I retrospektiv kan Helena Kaiser de Carolis se att allt fanns där från början: drivet, förmågan och de rätta värderingarna. Men som liten hade hon inte orden för det, och ingen uppfattning om vad hon skulle bli när hon blev stor.
– Jag var en sökande själ, men jag har alltid haft drivkraften att vilja åstadkomma saker. Trots att jag var ett blygt barn vågade jag, utan föräldrars eller vänners hjälp, alltid anmäla mig till nya aktiviteter, berättar Helena Kaiser de Carolis.
Hon hade en “vanlig uppväxt” i en villaförort till Stockholm. Bland de många fritidsaktiviteterna dominerade hästintresset, hon gillade skolan, men var inte den typiskt duktiga flickan.
Då var det bara som det var. I dag är det någonting hon arbetar med medvetet – att inte hamna där.
– Det är ett råd som jag ger till mina kvinnliga medarbetare: att inte fastna i duktiga flickan-syndromet, som leder till att man kan fastna i administrativa roller. I stället för att lyfta blicken och fråga sig: “Vad vill jag?”, så tar man emot och färdigställer andras uppgifter.
Råd två, när du har lyft blicken och kommit fram till vad du vill är att kommunicera det. Ingen är tankeläsare och därför måste vi lära oss att tala om vad vi vill, menar Helena Kaiser de Carolis. Det är ett råd hon själv har praktiserat, med gott resultat – som vi snart ska se.
Självklart val att börja arbeta
Men vi börjar från början. Helena Kaiser de Carolis väg in i revisionsyrket gick via en ganska lång omväg. Efter gymnasiet valde hon att gå direkt ut i arbetslivet.
– Min drivkraft var att göra nytta, och då var det ett självklart val att börja arbeta.
Hon hann yrkesarbeta på ekonomiavdelningen på Diners Club i drygt tre år, innan hon insåg att hon var tvungen att plugga för att kunna ta sig dit hon ville.
– Jag hade det här drivet som gjorde att jag ville ta mig vidare till nya uppgifter, och jag insåg att utan utbildning kunde jag inte göra det på ett sätt som motsvarade mitt driv.
Hon började läsa ekonomi på Stockholms universitet och valde nationalekonomi.
– Jag tyckte att företagsekonomi kunde jag ju redan, så det blev tre terminer nationalekonomi innan jag till slut tog mig an företagsekonomin. Men då valde jag inriktning organisation och ledarskap, för redovisning kunde jag ju redan, säger hon med glimten i ögat.
När det var dags att skriva uppsats sökte sig Helena Kaiser de Carolis till Olsten personalkraft, med förhoppningen att kunna göra sitt examensarbete ute på ett företag.
– Jag fick nej, men i nästa mening sa de att min profil var intressant för dem och jag blev erbjuden jobb innan jag ens hade tagit examen.
Helena Kaiser de Carolis blev ansvarig för rekrytering och uthyrning av ekonomipersonal.
– Jag var 26 år då och hade ansvar för en pool på 60 personer, det var jätteroligt men en rejäl utmaning.
En dag intervjuade hon en kvinna som skulle flytta hem till Sverige från England och sökte jobb som revisor.
– Jag visste inte alls vad en revisor gjorde och måste intervjua henne i detalj för att förstå hur jag bäst skulle kunna hjälpa henne. När hon beskrev sitt yrke insåg jag att det hon beskrev var precis det jag ville jobba med.
En rad olika chefsroller
Så kom det sig att den “sökande själen” Helena Kaiser de Carolis tog kontakt med ett par revisionsbyråer. Öhrlings, som PwC hette då, var snabbast med att svara och Helena Kaiser de Carolis fick gott intryck av företaget.
I september 1998 inledde hon sin karriär som revisor. Exakt 20 år senare står hon på scenen i Vinterträdgården på Grand Hotell i Stockholm, för fjärde året i rad, som moderator för PwC:s stora evenemang Finansdagen. Vid det här laget har hon blivit delägare och chef för revisionsverksamheten i Stockholm med drygt 500 medarbetare. Vägen dit har gått via en rad olika chefsroller inom bolaget.
Av den blyga flickan syns inte ett spår. När Realtids reporter träffar Helena Kaiser de Carolis på PwC:s huvudkontor i Stockholm känns hon självklar i sin roll, och karriären på PwC tycks ha gått så lätt att jag undrar om hon verkligen haft problem med någon av de hindrande strukturer som hon säger sig vilja blottlägga och bekämpa.
Svaret kommer med besked:
– Även om jag tycker att jag har fått goda råd och sponsring på vägen, så har arbetet i en mansdominerad tillvaro varit väldigt tufft och krävt mod, skinn på näsan och hårt arbete. Både internt och bland mina kunder har männen varit i majoritet och jag har inte sällan varit enda kvinnan i rummet.
Helena Kaiser de Carolis har sin specialistkompetens som revisor inom finanssektorn, som fortfarande tillhör näringslivets mest mansdominerade branscher.
Däremot framhåller hon att financial services-teamet på PwC alltid varit mixat och att hon haft både manliga och kvinnliga förebilder för sin karriär.
– När jag började på PwC kände jag aldrig att man såg olika på kvinnor och män, jag kände aldrig att vi hade olika förutsättningar och hade starka både kvinnliga och manliga förebilder inom financial services. Det var först efter några år som jag såg att det inte var likadant överallt på företaget.
”Ingen kan läsa tankar”
I takt med att Helena Kaiser de Carolis tagit och fått mer ansvar, ökar också hennes möjligheter att bidra till förändring i branschen. Nyligen anslöt hon sig därför till plattformen Wizwomen och blev därmed den trettonde medlemmen i gruppen av kvinnor med höga positioner inom konsultyrket.
Läs mer om Wizwomen: ”Vi måste stoppa kompetensläckaget”
En av målsättningarna som Wizwomen har är att verka för bättre förutsättningar för kvinnor att göra karriär inom financial services.
Helena Kaiser de Carolis delar gärna med sig av de råd som hon själv fick en gång, och som hjälpte henne att nå toppen i byråpyramiden.
– Ingen kan läsa tankar, därför måste du tala om vad du vill. Jag upptäckte med åren att jag tog mer och mer ansvar och att jag tyckte det var roligt. Jag hade tur för jag fick en knuff framåt vid rätt tidpunkt.
Helena de Kaiser de Carolis minns samtalet med den äldre kvinnliga kollegan som skulle gå i pension.
– Hon frågade mig rakt ut och jag sa att jo, jag skulle nog gärna bli delägare en dag. Hennes råd var då: Berätta det, förutsätt inte att andra kan gissa sig till det.
Vid nästa utvecklingssamtal tog Helena Kaiser de Carolis upp frågan med sin chef och frågade också vad han ansåg att hon behövde jobba på. Det blev ett bra samtal och Helena Kaiser de Carolis tog det som en bekräftelse att hon var på rätt väg.
– Det ligger en styrka i att man har talat om förväntningarna tillsammans. Det blev nog en ganska bra tajming för mig, en del handlar om att vara redo, en del om att vara modig.
Helena Kaiser de Carolis blev auktoriserad revisor 2006 och invald i delägarskaran 2012. Det är en snabb karriärutveckling, och kanske inte helt typisk, eftersom Helena Kaiser de Carolis när hon kom till PwC redan hade en del arbetslivserfarenhet bakom sig.
Sedan hon hittade sitt drömjobb har hon aldrig känt behov av att byta arbetsgivare.
– Jag har blivit kontaktad av rekryterare under årens lopp, dels hade jag redan jobbat på andra arbetsplatser innan så från dag ett har jag haft en annan referenspunkt än den vanliga, dels har jag verkligen trivts i yrket.
”Känns som jag har bytt yrke flera gånger”
Att vara revisor i finansbranschen de senaste 20 åren har verkligen varit en resa, med finanskris, nya regelverk, digitalisering och över huvud taget stora samhälls- och strukturomvandlingar.
– Det känns som att jag har bytt yrke flera gånger under de senaste åren. Jag har aldrig känt behovet att söka mig någon annanstans eller blivit erbjuden något som matchar det jag har.
Det sägs att arbetet på ett stort tjänsteföretag kan bli som ett gift, stimulansen man får från att vara omgiven av så många kvalificerade kollegor och kunder är svårslagen.
– Jag trodde nog att jag var en person som skulle byta jobb efter tre år på samma företag, men yrket, företaget, branschen och alla fantastiska kollegor talar för att jag kommer att stanna, säger Helena Kaiser de Carolis och tillägger:
– Det är också väldigt viktigt för mig att företagets värderingar stämmer överens med mina egna. Jag brinner särskilt för PwC:s ledord att “Göra skillnad”.
När hon tittar tillbaka ser hon att den kombination av rättspatos, optimism och handlingskraft som hon hade som barn, har väglett henne genom yrkeslivet. Hon känner starkt för revisionens roll för att både skapa förtroende och lösa problem i näringslivet.
– Det sammanfaller med mina personliga värderingar och vi har ett ansvar både som konsulter och som bransch att ta ett helhetsperspektiv på frågorna, där både hållbarhet och jämställdhet ingår.
Medveten om kritiken
Helena Kaiser de Carolis ingår i en delägarkrets som har långt till jämställdhet. Hon är medveten om kritiken som kan riktas mot både enskilda byråer och branschen som helhet och svarar på frågan innan den ens har ställts.
– Om inte personer och företag som har en bit kvar också är med i den här debatten så blir den ganska ointressant.
När hon blev inbjuden att ansluta sig till Wizwomen var hon initialt lite avvaktande, “det kommer så mycket förfrågningar”. Men när hon träffade Susanne Tillqvist klickade det direkt.
– Vi gjorde samma analys av problemen och när jag tänker tillbaka inser jag hur viktigt det varit för mig med kvinnliga förebilder. Dessutom tror jag på min förmåga att kunna förändra, säger.
Det är också ett råd hon gärna vill dela med sig av: Tro på dig själv och din förmåga.
När man ser er framgångsrika kvinnor undrar man, behövs det verkligen några förändringar?
– Ja, det behövs. Även om jag haft tur så har det krävt väldigt hårt arbete. Det kan i många sammanhang vara en fördel att vara kvinna och något som du kan dra nytta av. Men det kan också bli att du måste vara så mycket bättre för att få tillgång till samma plattform och utrymme. Det ska inte få stanna där, utan jag drivs av att komma till en värld där de här frågorna inte ens ska finnas i tanken.