"Man måste acceptera att livet inte går ihop och att man måste göra fel ibland för att åstadkomma något spännande och utvecklas", menar Emma Ihre, hållbarhetschef på gamingbolaget Embracer Group. Här berättar hon om resan från gymnasielärare i företagsekonomi till hållbarhetschef för ett bolag i en bransch som var helt ny för henne.
”Jag tror inte på balans i livet”
Innehåll från Sharp Recruitment & Consultants – en specialistbyrå inom rekrytering som arbetar inom områdena Legal, Compliance, Risk, AML & Tax. Sharp Recruitment & Consultants träffar Emma Ihre, Head of Sustainability på Embracer Group, och pratar om Emmas resa från makroanalytiker på ett kapitalförvaltningsbolag till hållbarhetschef på ett globalt dataspelbolag.
Den röda tråden i Emmas karriär är att bidra till samhällsutvecklingen på värderingsdrivna företag och organisationer. Emma läste en fil.kand. i nationalekonomi vid Stockholms universitet och blev klar 1996. Efter avslutade studier så började Emma arbeta som risk- och makroanalytiker inom kapitalförvaltning. Efter ett par år inom finansvärlden flyttade Emma med familj ned till Visby för att undervisa i företagsekonomi.
– Jag var lärare i företagsekonomi på en gymnasieskola och höll aktiekunskapskurs på ett studieförbund. Det var utvecklande och kul, men jag insåg ganska fort att mitt driv finns i näringslivet – jag ville jobba med finans och entreprenörskap. Det gjorde att jag sökte mig till rollen finansstrateg på internbanken i Stockholms stad. Där jobbade jag med upplåning för Stockholms Stad, vilket innebar att hitta olika finansieringslösningar och placeringar av kapital, säger hon.
Emma Ihre såg att hon kunde ta lärdomarna vidare och jobba ännu mer värderingsdrivet så hon gick till Amnesty International som projektledare. Där blev hon verksamhetsansvarig och arbetade med SEB, Atlas Copco, ABB och andra större företag samt internationella organisationer.
– I dialogen med näringslivet var det tydligt att företagens riskmedvetenhet kring mänskliga rättigheter kunde bli en hävstång för att bidra till positiva lösningar, säger Emma Ihre och fortsätter:
– För mig blev tiden på Amnesty vägen till hållbarhetsarbetet, men jag insåg att det var inom näringslivet jag kunde bidra med störst genomslag.
Vägen tillbaka till finansvärlden blev på Finansdepartementet, som ansvarig för att integrera hållbarhetsfrågor i ägarstyrning av statliga bolag under dåvarande finansmarknadsminister Peter Norman. Sverige ligger nu i framkant för hur staten skall använda sin makt som ägare av bolag för att verka för en mer hållbar framtid och arbetet lyftes upp av FN som ”best pratice” inom ägarstyrning av statliga bolag och hållbarhet.
– Rollen och åren på Finansdepartementet var helt klart de mest utmanade åren under hela min karriär. Det fanns en stark vilja från politiskt håll och från min närmsta chef att vidareutveckla ägarstyrningen till att även integrera hållbarhet. Det välkomnades från de flesta företagen med statligt ägande. Idag är hållbarhet en naturlig del av statens ägarstyrning och jag är mycket stolt över det arbetet jag tillsammans med mina kollegor utförde, säger Emma Ihre.
Efter åren på Finansdepartementet så fortsatte resan vidare till Mannheimer Swartling som Head of Sustainability. Fokus blev ännu en gång på integration, denna gång hållbarhetsfrågors bidrag i den affärsjuridiska rådgivningen till byråns klienter. Frågor som korruption, arbetsvillkor i leverantörsled och olika miljöfrågor behöver hanteras som en del av affärsjuridiken, exempelvis i riskanalyser och avtal.
Det hann bli cirka sju år på Mannheimer Swartling innan Emma fick ett samtal om ett jobberbjudande om rollen som Head of Sustainability på Embracer Group.
– Jag var först lite skeptisk när Embracer ringde mig eftersom jag inte kunde gamingbranschen, men jag har alltid haft inställningen att man alltid ska träffa folk och aldrig stänga någon dörr. När jag träffade finanschefen och ordförande under intervjun så klickade det direkt mellan oss och jag blev helt övertygad om att det var rätt steg att ta, säger Emma Ihre och fortsätter:
– Jag gick direkt efter mötet och köpte PlayStation 5 och började lyssna på Sverige Radios program P3 Spel och körde igenom 236 avsnitt, en superbra podd för alla de som älskar spel eller vill lära sig mer om branschen!
En avgörande anledning för Emma Ihre att tacka ja till jobbet var Embracers tydliga värderingar i kombination med ett affärstänk gällande hållbarhet.
– När jag träffade medgrundare och koncern-vd Lars Wingefors kände jag direkt ”wow” – det här är på riktigt!
Emma Ihre beskriver honom som en otroligt omtyckt ledare och en entreprenör som gjort en helt otrolig resa med Embracer och byggt ett bolag som idag värderas till runt 70 miljarder kronor. Idag jobbar över 15 000 anställda i cirka fyrtio länder, men huvudkontoret står kvar i Karlstad.
– Embracer agerar långsiktigt med tydliga värderingar och du har hela tiden ett stort utrymme för att vidareutveckla ditt ansvarområde och bidra till verksamheten. Det är härligt tycker jag!
Spelbranschen var en helt ny arena för Emma Ihre innan hon hoppade på jobbet på Embracer.
– Det finns en hög okunskap om branschen och man blandar ofta ihop spel med spel och betting, men det är två helt olika saker, säger Emma Ihre.
Hon menar också att det finns många fördomar om spelbranschen, som till exempel att våldsamt innehåll dominerar och att gamers alltid är män.
– Jag brukar säga att man ska tänka filmbranschen för att ge en lite mer rättvis bild av gamingbranschen. I filmindustrin finns det våldsamma filmer men det finns även barnfilm, romantiska filmer, drama, djurfilmer osv. I gamingbranschen finns det väldigt många olika typer av spel och nästan hälften om de som spelar är kvinnor, säger Emma Ihre och fortsätter:
– Däremot av de som jobbar i branschen så är det i dag bara 20 procent kvinnor. Får vi in fler kvinnor som jobbar i branschen så kommer vi producera bättre spel – helt klart.
Embracer är mest kända för dataspel, men utvecklar och säljer även mobilspel och annan underhållning som film.
– Spel är något som är kreativt och branschen växer extremt snabbt och då krävs det mångfald både bland de som spelar och de som är anställda, säger Emma Ihre. Mångfald handlar om könsbalans, men är så mycket bredare. Vi behöver utveckla spel som ökar medvetenhet om hur vi bidrar till en mer hållbar framtid.
Hållbarhet är uppe på tapeten överallt just nu och Emma berättar mer om varför det är så aktuellt.
– Vi lever i en värld med stora utmaningar – miljö och klimat, socialt och ekonomiskt. För att med knappa resurser skapa så mycket välfärd som möjligt – en välmående planet där så många människor som möjligt har det bra – så behöver hållbarhet integreras i såväl politiska som affärsbeslut. Även investerare har ett ansvar att bidra till en mer hållbar framtid, och dessutom ligger det i deras intresse att beakta olika hållbarhetsfrågor när de bedömer risker och affärsmöjligheter i potentiella investeringar och i sin förvaltning av kapital.
Med en lång och framgångsrik karriär bakom sig så förklarar Emma vad hon främst tittar efter vid ett byte av jobb och vad balans i livet betyder för henne.
– Bra människor, bra värderingar, ett tydligt mandat för att använda hållbarhet som ett verktyg i det affärsmässiga, det måste finnas mycket att göra, ha ett utrymme för att strukturera upp och få saker att hända.
Emma Ihre menar att det viktigaste verktyget du kan ha i början på ett nytt jobb är en förståelse för affären.
– Att bidra och jobba i högt tempo är del av mitt driv. Jag tror mycket på det individuella ansvaret och att försöka ha ett förhållningssätt till livet, både privat och i jobbet. Att acceptera att livet inte går ihop och att man måste göra fel ibland för att åstadkomma något spännande och utvecklas. För min del handlar min yrkesmässiga mission om att leverera mer värde än vad jag kostar och ha kul på vägen.
Sharp Recruitment & Consultants är en specialistbyrå inom rekrytering som arbetar inom områdena Legal, Compliance, Risk, AML & Tax. Företaget grundades 2014 utav Zarina Virsholm, Peter Ekström & Ron Cohen.