Realtid

”Jag har varit här längre än en mandatperiod”

Jag får jobba med makrotrender och samhällsutveckling, som jag är genuint intresserad av, och koppla det till investerares intressen, säger Henrik von Sydow på Carnegie.
Mårten Färlin
Uppdaterad: 07 apr. 2019Publicerad: 07 apr. 2019

Med sina tolv år inom Moderaterna i bagaget, är Henrik von Sydow Carnegies politiska raster över investeringsanalyserna. Efter sin första ”mandatperiod” på banken, berättar han hur det förflutna format hans arbete – och hur han har skapat sitt drömjobb.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Välkommen till Carnegie Investment Bank, i hjärtat av Stockholms finansdistrikt! utbrister Henrik von Sydow och slår ut med armarna.

Den karismatiske omvärldsstrategen står vänd mot panoramafönstret på den trettonde våningen, i ett höghus på Regeringsgatan i Stockholm city, från vilket man kan se såväl Hötorgsskraporna som NK-loggan och en liten bit bort – Sveriges riksdag.

– Jag säger det med en skvätt ironi. Det låter så New Yorkigt och högtravande. Men samtidigt är det väl lite av ett finansdistrikt. Vi är en mötesplats för kunskap och kapital, och då är geografin viktig. Det ska vara enkelt att komma till oss.

Han slår sig ner vid konferensrummets välskötta bord och tar för sig av kaffet. Doften av drycken får honom att tänka på sina morgonrutiner. Som är lite annorlunda i dag än tidigare.

– Jag dricker många koppar om morgonen numera. I motsats till när jag var singel har jag tidiga morgonvanor och går upp 05.30. Då får jag 45 minuter för mig själv innan min fru och barn går upp, med kaffe, tidningar och telefon. Det är en bra start på dagen, en kreativ och utvilad zon där jag ibland får de bästa idéerna om vad jag borde göra både kort- och långsiktigt.  

Där hittar han personer som Carnegie bör träffa. Som de borde bjuda in, presentera bankens erbjudande för eller ta en lunch med.

– Här funderar vi varje dag på tre saker: vad som händer i världen, vilken framtid vi kan tro på och vad vi ska investera i, säger han i en ansats att beskriva bankens erbjudande.

Politiken ligger i dag mitt i marknaden.

ANNONS

Under morgonstunden tar han även del av de stora händelserna i omvärlden, och får idéer till analyser de borde ta fram. Vilket i korthet är hans arbetsuppgift. Han skjuter fram ett pappersark med svart bakgrund och vita linjer. Det är fyllt med flaggor och symboler som tillsammans med korta beskrivningar representerar kommande politiska händelser i Norden, Europa, Asien och Amerika.  

– Jag har bland annat i uppdrag att varje månad ta fram den här: Det ett kalendarium med datum och processer som investerare behöver vara uppmärksamma på, som kan skaka om marknaden. Jag upplever en stor efterfrågan bland kunder och kollegor på kunskap om vad som ligger runt hörnet och en analys av hur händelserna kan påverka investeringsbeslut och affärsmiljö. Politiken ligger i dag mitt i marknaden på ett sätt vi inte upplevt tidigare.

Dagens politiska klimat är speciellt, menar von Sydow. Vi har nyligen gått igenom vad han beskriver som ”Peak populism” (2016, med såväl brexit-omröstning som Donald Trumps tillträde), vilket inneburit en omvälvande politisk situation med stora ekonomiska risker.

– Vi ser en inbromsning av globaliseringen och slutet på den era man brukar beskriva som Pax Americana, det vill säga den period där USA och Europas gemensamma ekonomiska och politiska styrka bar upp världsordningen.

Ett exempel på det är brexit, som symboliserar en ny form av deglobalisering, menar von Sydow, med samhällen som avskärmar sig från omvärlden. Som för många andra har frågan varit på hans agenda på sistone.

– Jag är så trött på det ordet nu! Men just det, att allt fler har blivit blasé inför processen, ökar acceptans för att bara riva av plåstret vilket ökar risken för det mest besvärliga scenario för investerare – ett avtalslöst brittiskt utträde. Det kan få stora konsekvenser.

***

Pax Americana, eran som ser ut att gå mot sitt slut, hade sin start ungefär i samband med murens fall i Berlin, 1989. Då gick Henrik von Sydow en samhällsvetenskaplig linje i en gymnasieskola i Halmstad tillsammans med Erik Zsiga. De två möttes i en idépolitiskt omvälvande tid, inte helt olik den vi upplever i dag.

ANNONS

– Då fick globaliseringen en väldig fart. Samtiden var polariserad och ideologiserad genom frågor om marknadsekonomi och planekonomi. Carl Bildt var statsminister och mycket förändrades. Jag och Erik hade båda stort samhällsengagemang, ville skriva och delta i det politiska samtalet.

Tillsammans startade de Moderat Skolungdom, för att engagera sig i frågorna. Senare blev von Sydow också riksordförande för elevorganisationen.

– Siktet var inställt på att bli politiker. Det var och är ett komplext uppdrag som fascinerade mig. Jag ville vara med och påverka, i händelsernas centrum.

Det är en viktig kunskap att kunna bedöma politiska processer.

Han studerade juridik i Lund för att få bred allmänbildning och den så viktiga insynen i det demokratiska rättssystemet. Under tiden vikarierade han på distans som ledarskribent för Norrbottens-Kuriren i Luleå – och senare för Dagens Industris dito. Direkt efter studierna satte han igång sin kampanj för att göra sig ett namn inom Moderaterna. Han engagerade sig inom mänskliga rättigheter och kritiserade allt från USA:s fängelse på Guantanamobasen till djurrättsaktivister i Halland som kränkte mänskliga rättigheter.

Tids nog toppade han moderaternas valsedel i Halland. De nästkommande tre valen – 2002, 2006 och 2010 – fick han flest personkryss i länet. Henrik von Sydow har genom åren avverkat samtliga juridiska utskott i riksdagen. Sina sista fyra politiska år ägnade han åt ordförandeposten i skatteutskottet.  

– Jag var med om att avskaffa uppenbarelserekvisitet 2011 i grundlagsutredningen tillsammans med Carl Bildt – vilket ger domstolar ökat utrymme att pröva om lagstiftning strider mot fri- och rättigheter. Bland annat kan det begränsa statens möjligheter att konfiskera egendomar från privata ägare, berättar han som ett exempel på en av sina mer minnesvärda politiska gärningar.

Men inte minst lärde han sig de politiska processerna från insidan.

ANNONS

– Det är en viktig kunskap för att i mitt senare yrkesliv kunna bedöma politiska processer och genomförbarhet för förslag som berör investerare. Dessutom har jag fått med mig en scenvana, hygglig stresstålighet och förmågan att snabbt kunna omvandla information till analys.

***

38 år gammal hade han redan avverkat 12 år som riksdagsledamot. Då började hans nya kampanj – för att skapa sin drömroll.

– Jag tog mig tid på att fundera på vad som skulle vara min nästa uppgift och antog en omvänd modell; istället för att söka befintliga jobb eller tjänster, så prövade jag vad som var mitt drömjobb i skärningspunkten mellan juridik, journalistik och politik – och hur det kan passa in i en bransch med hög lönsamhet.

Han bankar hårt i konferensbordet för att illustrera hur han sedan började knacka dörr.

– Jag träffade advokatbyråer, revisionsbyråer och banker. Mitt intryck är att arbetsgivare blir rätt smickrade av det där. Jag använde en liknande taktik när jag började sommarjobba för Dagens Industri. De hade aldrig haft en annons ute om sommarjobb. Jag skrev brev till chefredaktören Hasse Olsson och blev ledarsidornas första sommarvikarie.

Carnegie nappade – och han fick göra det han älskar mest. Nämligen vara i händelsernas centrum, samla information och göra analyser anpassade till såväl kunder, kollegor som slagkraftiga citat i medier eller Omvärldspodden.

Istället för att söka befintliga jobb prövade jag vad som var mitt drömjobb.

ANNONS

– Jag for till London i samband med folkomröstningen om Brexit. Jag var på Wall Street i New York strax innan presidentvalet 2016. Och nyligen besökte jag Paris för att lära mig mer om proteströrelser, populism och separatism i Europa. Jag får jobba med makrotrender och samhällsutveckling, som jag är genuint intresserad av, och koppla det till investerares intressen.

Nu har han befunnit sig på Carnegie i ”över en hel mandatperiod”.

– Jag har gått från åsikter till insikter. Från ord till siffor. Det är en kort promenad till riksdagshuset där borta, samtidigt ett stort kulturellt kliv. Tidigare har jag varit partipolitiskt lojal. Nu är jag lojal med Carnegie.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Europas växande energikris – vår nya vardag?

Europas energikris visar inga tecken på att lätta och de stora prisskillnaderna mellan sommar och vinter kan bli ett bestående inslag i européernas vardag. Den gröna omställningen har hittills inte kunnat leverera den stabilitet som energimarknaden kräver. Ett grundläggande problem är det fortsatta beroendet av naturgas, särskilt under vintermånaderna när behovet är som störst och […]