Företagsledare och forskare är oeniga om effektiviteten med hybridarbete. Trots studier som visar på fördelar med flexibla arbetsmodeller kräver man att anställda återgår till kontoret på heltid. Vad ligger bakom dessa beslut?
Hybridarbete – en vattendelare bland forskare och företag
Hybridarbete, där anställda arbetar delvis hemifrån, har fått stöd från forskare som Stanford-ekonomen Nick Bloom, som menar att det är både produktivt och minskar personalomsättningen.
En viktig fråga är valfriheten, som särskilt motiverar medarbetare att stanna på arbetsplatsen.
”Vi ser att själva möjligheten att kunna välja distansarbete är lika betydelsefull som att faktiskt distansarbeta och av stor vikt för viljan att stanna som anställd”, säger Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle, till Kollega.
Missa inte: Rapport: Dessa förmåner skapar mest engagemang. Realtid
Trots detta har företag som Amazon, under ledning av vd Andy Jassy, infört krav på att de anställda ska återvända till kontoret fem dagar i veckan.
Det spekuleras dock huruvida denna policy kan vara ett sätt att minska arbetsstyrkan utan att behöva genomföra officiella uppsägningar, skriver New York Times.
Forskning kring hybridarbete ifrågasätts
Många företagsledare, som JP Morgans Jamie Dimon och Goldman Sachs David Solomon, har anammat liknande riktlinjer.
Laszlo Bock, tidigare personalchef på Google, hävdar att forskningen kring hybridarbete inte är lika entydig som exempelvis medicinsk forskning, där resultaten är tydligt bevisade.
Organisationspsykologen Adam Grant håller inte med och påpekar att det finns omfattande forskning som stödjer hybridarbete, skriver NYT.
Läs mer: Slutjobbat hemifrån? Hybridmodellen under attack. Realtid
Han menar att vd:ar kanske inte alltid är så metodiska när de kontrollerar effekterna av exempelvis distansarbete och pandemin, som en forskare skulle vara. De kanske inte heller vill få reda på att hybridarbete är bättre?
”Ledarskap är mycket mindre tillfredsställande och mycket mindre roligt när du gör det på distans”, konstaterar Bock.
Läs mer här: Gen Z ställer tuffa krav på arbetsgivare: ”Ingen överraskning”. Realtid