Hundratals ansökningar, otaliga intervjuer – men inget jobb. Allt fler upplever frustration i jakten på arbete, samtidigt som arbetsgivare kämpar för att hitta rätt kompetens.
Hundratals jobbansökningar utan resultat
Att hitta jobb har blivit allt svårare på dagens arbetsmarknad. Trots låg arbetslöshet i många länder upplever arbetssökande ökad konkurrens och stor frustration i jobbsökandet, rapporterar Financial Times.
Dominic Joyce, en erfaren rekryterare, fick uppleva utmaningarna på egen hand när han sökte jobb efter att ha blivit uppsagd.
Efter över 100 jobbansökningar och flera intervjuomgångar kände han sig fortfarande långt ifrån att kunna hitta en ny anställning.
”Det har funnits tillfällen när jag har fått tre avslag på en dag”, säger Joyce och beskriver processen som ”rutten”.
Väljer bara toppklass
Arbetsgivare står inför sina egna utmaningar. Trots ett stort antal ansökningar har många svårt att hitta kvalificerade kandidater.
”Vi har ingen anledning att titta på någon som inte är toppklass – andra ansökningar övervägs inte ens”, Bonnie Dilber, ledande rekryterare på hr-företaget Zapier.
Orsakerna till denna situation är flera.
Ekonomisk osäkerhet har lett till färre arbetstillfällen och ökad konkurrens bland sökande. Samtidigt har användningen av AI för att skräddarsy CV:n gjort det svårare för rekryterare att filtrera fram de bästa kandidaterna.
Finns hopp
Experter tror att situationen kan förbättras när den ekonomiska politiken normaliseras. För arbetssökande gäller det att vara uthålliga och fokusera på kvalitet snarare än kvantitet i ansökningarna.
Nätverkande och att söka sig till dolda jobbmarknader kan också vara nyckeln till framgång i dagens konkurrensutsatta arbetsklimat, skriver Financial Times.
Här i Sverige är arbetslösheten den högsta på över två år, enligt siffror från Arbetsförmedlingen.
Men det blir lättare för fler att få jobb under nästa år, spår myndigheten. Samtidigt tipsar man om att söka jobb på andra orter, inom andra yrken än de du brukar eller att studera kan vara vägar framåt för dig som är arbetslös.Läs även:
Branschen där fyra av tio vill byta jobb. Realtid
Få svenskar använder AI för att söka jobb: ”Opersonligt”. Realtid
Personliga brev – en kvarleva utan praktiskt värde? Realtid