Realtid

Hon tar fighten för Sveriges företagare

Pernilla Norlins
"Prioritera att nätverka, minst en lunch i veckan och ett seminarium eller mingel i månaden." Det är Pernilla Norlins bästa karriärtips. Efter årsskiftet tar hon över som samhällspolitisk chef på Företagarna. Foto: Pressbild
Finwire
Uppdaterad: 15 nov. 2022Publicerad: 15 nov. 2022

Pernilla Norlin tillträder som ny samhällspolitisk chef hos Företagarna den 9 januari. För Realtid berättar hon om hennes syn på företagens utrymme i det nya Tidöavtalet och varför entreprenörskap är viktigt i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad var det som lockade med Företagarna?
–Det fanns förstås många saker, men i grunden är det för att jag tycker att Företagarnas vision är fantastisk. Organisationen drivs av att utveckla Sverige så att vårt land även i framtiden är ett av de bästa länderna att leva, verka och bo i. Denna utveckling blir först möjlig när företagsamma människor når sin fulla potential och får förutsättningar att kunna lösa dagens och framtidens problem. Att utifrån denna bild av samhället få leda arbetet på avdelningen Analys & Opinion är helt klockrent för mig.

Vad kommer du att göra/ansvara för i din nya roll?
–Uppdraget innebär ledning av avdelningen Analys & Opinion med cirka 15 medarbetare bestående av experter, chefekonom, statistiker och pressteam. Tillsammans med dessa samt regionchefer och förtroendevalda ska jag säkerställa att Företagarna är synliga i samhällsdebatten och den självklara samtalsparten i företagarfrågor. Det handlar om att utifrån skarpa analyser och hårda fakta bidra till ett bättre företagsklimat i Sverige.

Vad ser du mest fram emot i din nya tjänst?
–Det är så många intressanta och spännande delar, allt ifrån att arbeta med nationella utvecklingsfrågor vad gäller (närings)politik, att delta aktivt i debatten, hålla politikerkontakter varma samt sätta mig in i organisationen i stort och ha en kontinuerlig kontakt med Företagarnas förtroendevalda och medlemmar.

Finns det något som du tror blir utmanande?
–Det finns säkert sådant jag både förutsett och sådant jag kommer bli överraskad av, men jag stimuleras också av utmaningar – det tror jag att man måste göra för att trivas i en så dynamisk organisation som Företagarna.

Vilka sakfrågor brinner du för?
–Själva grundidén med entreprenörskap, att kunna förverkliga en dröm. Gärna genom att ta en attraktiv idé till marknaden som sedan gör nytta i samhället. Annars är jag engagerad i kunskaps- och kompetensfrågor, brist på rätt kompetens är företagens största tillväxthinder. Kvinnors företagande upptar också mitt intresse liksom bredare frågor om det generella företagsklimatet och landets konkurrenskraft.

Företagarfrågorna hamnade i skymundan i valrörelsen. Hur ser du på det?
–I valrörelsen var det stort fokus på kriminalitet, energi, migration och integration. Företagarfrågor kom i skymundan, något som också kan noteras i det Tidöavtal som samarbetspartierna Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kom överens om. Av de 63 sidorna ägnas bara ett fåtal åt det som beskrivs som ”tillväxt och hushållsekonomi”. Här finns dock ett avsnitt om företagande och produktivitet som lyfter lägre administrativa kostnader för företagen, förändringar i 3:12-reglerna och konkurrenskraftiga bolags- och kapitalskatter. Det finns således möjligheter för regeringen att driva på för företagarvänliga reformer. Alla fyra samarbetspartier inser vikten av att främja välståndsskapande krafter och är också överens om att inte höja skatter på jobb och företagande.

Vad tar du med dig i form av kunskap från Sveriges Ingenjörer?
–Jobbet på Sveriges Ingenjörer, som chef Analys & Påverkan, har handlat mycket om policyutveckling och opinionsbildning. Jag tar med mig erfarenheter av att utifrån nya målsättningar coacha utredare, experter och statistiker till att ta fram än spetsigare kunskapsunderlag för att i sin tur ge en stärkt tyngd i samhällsdebatten.

Vad är din drivkraft?
– Att lära nytt och att utmanas – samtidigt som jag har kul förstås!

ANNONS

Har du någon ledarskapsförebild?
–Jag kan nämna en tidigare chef, Ulrika Stuart Hamilton, för närvarande generalsekreterare för Famna, som faktiskt tidigare haft rollen som chef för Analys & Opinion på Företagarna. Hon är just det jag också vill vara: tydlig, tillgänglig och trevlig och ger sina medarbetare utmaningar utifrån en grund av frihet under ansvar.

Vad gör du när du inte jobbar?
–På fritiden är det träning och kultur som gäller. Under veckan skjutsar jag sönerna till fotboll och teater. För egen del blir det löpning och jag försöker hinna boka in teater- eller konsertbesök med familj eller vänner.

Ditt bästa tips för återhämtning?
–Ge dig ut och kuta! Jag joggar ett antal mil i veckan och hinner då både lyssna på samhällspoddar och framför allt slappna av. Annars är en promenad i naturreservatet som jag bor bredvid alltid en källa till avkoppling.

Ditt bästa karriärtips?
– Prioritera att nätverka, minst en lunch i veckan och ett seminarium eller mingel i månaden.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS