När en 41-årig japan förlorade sitt jobb för att han ”inte gjorde något”, anammade han kritiken och skapade en unik affärsidé. I dag tjänar mannen nästan en miljon kronor om året – på att göra just ingenting.
Han gör "ingenting" – tjänar som en vd
Mest läst i kategorin
När Shoji Morimoto förlorade sitt kontorsjobb 2018 efter att hans chef kritiserat honom för att sakna initiativ, började han hyra ut sig själv som sällskap för människor i olika situationer.
Morimotos tjänster handlar om att erbjuda sällskap utan att ta några större initiativ.
Missa inte: Här tjänar de miljoner: ”Dominerat i ett decennium”. Realtid
På denna något udda affärsidé tjänade han motsvarande omkring 900 000 kronor förra året, berättar han för CNBC.
”Svåra situationer”
Kunder hyr Morimoto för att exempelvis vänta vid mållinjen på ett maraton, vara med på videolänk medan någon städar sitt hem – eller till och med närvara på en konsert istället för en vän.
Men han drar en tydlig gräns vid sexuella tjänster.
”Jag har befunnit mig i svåra situationer, som att stå timmar i kyla eller stå ensam på en scen inför en publik utan att göra något. Men dessa upplevelser känns unika och värdefulla”, säger han.
Läs även: Så får du högre lön 2025. Dagens PS
Morimoto brukade ta ut en fast avgift på mellan 10 000 och 30 000 yen (cirka 700 till 2 000 kronor) för varje session, men har nyligen övergått till en betalningsmodell där kunden själv bestämmer priset.
Trots osäkerheten säger han att jobbet handlar mer om att njuta av livet än om att tjäna pengar.
”Gör mig lycklig”
I Japan är det vanligt med uthyrningstjänster som erbjuder allt från tillfälliga vänner till låtsasfamiljer.
Ai Sakata, konsult vid Nomura Research Institute, förklarar att tjänster som Morimotos passar människor som vill ha sällskap utan att behöva navigera relationers komplexitet.
För vissa handlar det om att undvika ensamhet, medan andra uppskattar en trygg närvaro i obekväma situationer. En kvinna hyrde till exempel Morimoto för att sitta i ett café när hon överlämnade skilsmässopapper till sin man. Morimotos närvaro hjälpte henne att känna sig tryggare.
”Det finns många ögonblick i det här jobbet som gör mig lycklig, som att möta en kund eller bara lyssna på deras historia”, säger han.
Läs även: Tjäna en halv miljon som jobbonär. News55
ANNONS