Generation Z kämpar med stress och psykisk ohälsa i arbetslivet. Dubbelt så många unga som äldre är korttidssjukskrivna, men arbetsgivarna saknar tid för den handledning som efterfrågas.
Generation Z:s stress ställer nya krav på arbetsgivare
Mest läst i kategorin
Unga på arbetsmarknaden mår allt sämre och har dubbelt så hög korttidsfrånvaro som äldre kollegor, visar en rapport från företagshälsovårdsföretaget Feelgood.
Samtidigt efterlyser de unga bättre stöd från sina arbetsgivare.
Missa inte: Generation Z:s hämnd på arbetsgivare: ”Systemet trasigt”. Realtid
”Många känner att det läggs ett för stort ansvar på dem redan från början”, säger Caroline Olsson, forskare vid Karolinska institutet som studerat ungas sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa, till Dagens Nyheter.
Kvinnor särskilt utsatta
Enligt Jobbhälsorapporten 2024 ligger sjukfrånvaron för personer under 30 år på 16 procent, jämfört med 6 procent för äldre medarbetare.
Särskilt utsatta är unga kvinnor, där 37 procent uppger att de känner sig mycket stressade, jämfört med 17 procent bland männen i samma åldersgrupp.
Läs även: Så många unga tror att de ska bli superrika. Dagens PS
”I kontakten med unga medarbetare märker vi att de har för höga krav på sig själva, och naturligtvis är arbetet en del i det”, säger Charlotte Valleskog, chefspsykolog vid Feelgood.
Olika syn på problemet
En annan studie från Karolinska institutet visar att chefer ofta ser sjukskrivningarna som ett individuellt problem, medan unga pekar ut bristande arbetsledning som orsak.
I dagens slimmade organisationer finns mindre tid för introduktion av nyanställda.
”Att komma in i arbetslivet är en läroprocess. På arbetsmarknaden ska man ta eget ansvar, och då behöver de unga kanske extra stöttning under en lite längre tid”, förklarar Olsson.
Missa inte: Chefer måste vara lagom – inte för unga och inte för gamla. News55