Generation Z utmanar gamla normer om arbete och ledarskap. Kan deras påstådda brist på tålamod och uthållighet vändas till en styrka i en värld präglad av ständig förändring?
Generation Z: Snabbfotade och förändringsbenägna
Mest läst i kategorin
Under hösten har Realtid gått på djupet med det seismiska skifte som är generation Z:s intåg i arbetslivet.
Första kullen lämnade gymnasiet för arbetsmarknaden runt 2015. Sedan dess har gen Z-kollegorna, tillsammans med pandemin, vänt upp och ner på allt vi trott oss veta om vad arbete och arbetsplatser innebär.
Missa inte: Gen Z: Hänger ut chefen och tittar på tv. Realtid
För är det något som vi alla har fått mersmak för efter pandemin (trots att allt fler chefer stämmer in i backlashvågen) så är det flexibilitet – särskilt de unga, som värdesätter balans mellan jobb och privatliv.
Styrkan i en AI-värld
Ett flexibelt yrkesliv är det som också kommer att locka unga till chefspositioner, tror Liv Gorosch, senior partner på nordiska konsultbyrån Navigio.
”Där får man möjlighet att både styra sin verksamhet och forma sitt eget schema”, säger hon till Affärsvärlden.
Läs mer: Generationen som får sparken i ilfart. Realtid
Samtidigt vittnar många frustrerade chefer om att den unga generationer brister i både uthållighet och tålamod. Gorosch tror att generation Z:s svagheter trots allt kan vändas till en fördel.
”Med AI-teknikens snabba utveckling tror jag att vi står inför en framtid med ännu högre förändringstakt. Då blir det en fördel att vara snabbfotad”, säger hon.
Läs mer: Toppchefer rasar över ”sjuka” Generation Z. Dagens PS