Mycket stress i förhållande till belöningarna. Så känner en majoritet av Generation Z – som hellre än att stiga i hierarkin väljer att byta arbetsgivare.
Gen Z överger chefskarriären: "Lär sig av historien"
Mest läst i kategorin
Den yngsta generationen på arbetsmarknaden vill allt annat än att bli mellanchefer.
Så känner åtminstone mer än hälften av arbetstagarna i Generation Z, födda mellan 1997 och 2012 – som utmanar hela idén om traditionella karriärvägar.
Missa inte: Jösses – nu ska mamma följa med på jobbintervjun. Realtid
Det visar en global rapport från rekryteringsbolaget Robert Walters.
”Denna generation har sett vad deras föräldrar gått igenom och lär sig av historien. Mellanchefspositioner är ofta de första som försvinner under en lågkonjunktur”, säger Kevin Thompson, vd för finansbolaget 9i Capital Group, enligt Newsweek.
Experten: Sunt
Det handlar inte bara om rädsla för nedskärningar.
Hela 72 procent av de tillfrågade föredrar en individuell karriärutveckling framför att leda andra. Ännu mer talande är att 69 procent anser att mellanchefsroller innebär för mycket stress i förhållande till belöningen.
Läs mer: Meningslöst jobb skadar din hälsa. News55
En sund utveckling, tycker HR-konsulten Bryan Driscoll.
”Det här säger mer om systemet och bolagen än om Generation Z. Mellanchefer förväntas verkställa beslut de inte varit med om att fatta, hantera överarbetade anställda och ändå få skulden när något går fel”, säger han.
Nya utmaningar
För bolagen innebär trenden nya utmaningar. När unga talanger väljer att byta arbetsgivare istället för att ta interna chefsroller ökar kostnaderna för både rekrytering och upplärning.
Missa inte: Därför ska du akta dig för glänsande meriter. Dagens PS
Samtidigt visar rapporten att 63 procent av de tillfrågade anser att äldre generationer värdesätter mellanchefsroller betydligt mer än yngre kollegor.
”Företagen behöver omvärdera sina strategier för att attrahera och behålla Gen Z-talanger”, understryker Thompson.
”Behövs inte”
Driscoll går ett steg längre och ifrågasätter hela bolagsstrukturen.
”Företag som rekryterar rätt behöver faktiskt inte mellanchefer. Man behöver ingen som övervakar anställda om man litar på att de utför sitt jobb”, säger han.
Trenden skulle kunna tvinga fram en omfattande omstrukturering av företagshierarkier, där traditionella karriärvägar ersätts av mer flexibla utvecklingsmöjligheter som bättre motsvarar den nya generationens förväntningar och värderingar.
Läs mer: Trötta på arbetslivet? De vill jobba mindre. Realtid