Många drömmer om att landa sitt drömjobb, men det är lätt att göra misstag på vägen. Rekryteringsexperten Alan Stein listar de vanligaste misstagen – och hur du undviker dem.
Fyra misstag som hindrar dig från att landa drömjobbet
Mest läst i kategorin
Efter att i 25 år ha jobbat på företag som Google, Meta och Salesforce 25 hjälper Alan Stein i dag sökande att landa sina drömjobb.
Till Business Insider avslöjar han de fyra vanligaste misstagen som kan hindra dig från att nå ditt drömjobb.
Missa inte: Jobba utomlands – bästa tipsen för karriären. Realtid
Misstag 1: Hetsar på Linkedin
Stein är skeptisk till flitiga poster och kommentarer på Linkedin som vägen till framgång.
Det är givetvis bra att hålla profilen uppdaterad och marknadsföra dig själv effektivt.
”Men sättet du gör det på är inte genom att posta innehåll, utan genom att proaktivt nå ut till människor eller till personer som har en koppling till den du vill prata med”, förklarar han.
Läs mer: Hemliga ingrediensen för dig som vill prestera bättre. Realtid
Stein betonar att en stark profil ska kommunicera tydligt vem du är och vad du erbjuder. Profilen är din stora chans att göra ett starkt första intryck.
Misstag 2: Ignorera ”fel” löneförslag
Du bör inte diskutera lön förrän efter att du har fått ett erbjudande. Många gånger är nämligen löneförslaget flexibelt.
”Din bästa förhandlingsposition som kandidat är när du redan har ett erbjudande”, säger Stein.
Dock finns undantag då det kan vara smart att diskutera lön tidigt, exempelvis om ansökningsprocessen drar ut på tiden eller om du har flera intervjuer parallellt.
Misstag 3: För mycket research
Att förbereda sig inför en intervju är viktigt, men Stein varnar för att lägga timmar på research eller skapa icke önskat extramaterial.
”Vissa tror att de kan imponera med projekt eller presentationer, men det är sällan värt tiden om det inte efterfrågas”, säger han.
Missa inte: Debatt: ”Social wellness är framtidens konkurrensfördel”. Realtid
Fokus bör istället ligga på att förstå företagets värderingar, produkter och rollen du söker. För detta räcker oftast en timmes research.
Misstag 4: För anpassat CV
Att ha ett välskrivet CV är viktigt, men att anpassa det för varje enskild tjänst är oftast onödigt. Enligt Stein kan det vara klokt att ha två versioner av ditt CV om du söker olika typer av roller, som en chefsroll och en specialistroll, eller om du har en varierad bakgrund.
”Mer än så behövs inte”, säger han.
Han avråder också från att överkomplicera ditt CV med sökord för att passa applikationssystem. Istället bör fokus ligga på att skapa ett starkt dokument som tydligt visar dina prestationer inom din bransch.
Läs mer: Så byter du karriär mitt i livet. Dagens PS