Företaget Minalyze började som ett examensarbete 2009 på Chalmers Entreprenörsskola och köptes i september i år upp av amerikanska Veracio för 326 miljoner kronor. ”Vi har förändrat en industri”, säger grundaren Annelie Lundström som i kväll prisades på distans från Australien i den västsvenska regionfinalen av EY Entrepreneur of the Year.
Från ex-jobb till uppköp på 14 år
Mest läst i kategorin
Minalyze analyserar borrprover direkt på platsen där borrningen genomförs. Det låter måhända inte så omvälvande, men faktum är att detta har vänt upp och ner på en hel bransch. Och det hela började som ett examensarbete, som Annelie Lundström och kollegan Mikael Artursson genomförde på Chalmers Entreprenörsskola 2009/2010.
– Vi fick uppdraget att hjälp ett borrföretag med deras problem, som bestod i att de stod stilla med borrningen på grund av att de väntade på att deras kunder, prospekteringsbolagen, skulle bestämma var de skulle fortsätta att borra. Prospekteringsbolagen väntade i sin tur på att labben skulle återkomma med analysresultat om vad proverna innehöll. Borrföretaget frågade oss om vi inte kunde hjälpa dem att ta fram detta och Mikael och jag tänkte: ”Hur svårt kan det vara?” Genom att vara envis och ovetande om hur konservativ gruvindustrin är kan man komma långt, säger Annelie Lundström till Realtid.
Hon är för närvarande i Australien på jobbresa, men prisades som Entrepreneurial Winning Woman under tisdagskvällen på distans i Göteborg i den västsvenska regionfinalen av EY Entrepreneur of the Year.
– Det är fantastiskt att Sverige äntligen får upp ögonen och inser att vi förändrar världen, säger Annelie Lundström.
I september köptes Minalyze av Veracio, som är ett helägt dotterbolag till amerikanska Boart LongyearGroup Ltd’s, listade på The Australian Securities Exchange. Köpeskillingen var 326 miljoner kronor.
– Det är en väldigt målmedveten handling som vi är väldigt nöjda med att vi har tagit det hela vägen. Vi har nu skapat de rätta förutsättningarna för att vårt team och teknik kommer att förändra världen. För att klara en omställning till en grön ekonomi måste vi hitta oerhörda mängder av kritiska mineraler vilket vi inte kan med traditionella tekniker, säger hon, och fortsätter:
– Med vår teknik så kan vi ge en total bild av vad marken består av. Det behövs för att även kunna kartlägga icke önskvärda mineraler – bland annat för att veta vad avfallshögar består av, säger Annelie Lundström.
Vad har varit mest utmanande under resans gång?
– Vi har förändrat en industri – dessutom en mycket konservativ industri, det har varit utmanande. Vi har kämpat mot en inställning som har varit: ”Vi har alltid gjort så här och vi kommer alltid göra så här även om vi vet att det är fel!”, säger hon.
Är det något annat som vill passa på att nämna?
– Jag vill trycka på att vi har en kritisk roll i en omställning till en grön ekonomi och sen hoppas jag även att jag kan inspirera fler tjejer att välja en karriär inom teknik och gruvindustri, säger Annelie Lundström.