Realtid

Forskning: Distansarbete funkar – men kan bli lömsk fälla

Distansarbete
Kivnnor som jobbar på distans riskerar att bli lite osynliga på jobbet – och mer ansvariga för jympapåsar och mellis hemma. (Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 02 apr. 2025Publicerad: 02 apr. 2025

Trots ökad produktivitet vid distansarbete varnar experter för risker som ensamhet och karriärnackdelar, särskilt för kvinnor som väljer att arbeta hemifrån.​

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I KORTHET

  • Fem år efter pandemin brottas svenska arbetsgivare med att balansera distansarbete och kontorsnärvaro.
  • Forskning visar att distansarbete ofta ökar produktiviteten och lojaliteten, men experter varnar för risker som ensamhet och karriärnackdelar – särskilt för kvinnor.
  • Många företag vill nu återföra personal till kontoret av oro för företagskulturen. Lektor Lina Lid Falkman menar att arbetsgivare bör utgå från tillit istället för kontroll och fokusera på resultat snarare än var arbetet utförs.

Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid

Fem år efter pandemin står många svenska arbetsgivare inför en ny utmaning: att balansera behovet av kontorsnärvaro med de flexibla arbetsformer som etablerades under krisen.

Under pandemin blev distansarbete en nödvändighet, men nu signalerar flera företag en önskan att återföra personalen till kontoret.​

Missa inte: Jobbar du hemma? Då är du troligen mer stressad – och mer effektiv. Realtid

Lina Lid Falkman, lektor i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet, menar att detta delvis beror på ett kontrollbehov hos arbetsgivarna – men också på en oro för att företagskultur, samarbete och lojalitet kan påverkas negativt vid fortsatt distansarbete.

Jamie Dimon: ”Ett fritt land” – men inte för distansarbete

JPMorgans vd Jamie Dimon sätter ner foten om kontorsarbete. Fem dagar i veckan gäller – och han gör klart vad han tycker om protesterna.

”Jobbar bra hemifrån också”

Samtidigt pekar hon på forskning som visar att distansarbete inte nödvändigtvis minskar lojaliteten eller produktiviteten.

ANNONS

”Finns en studie nu som visar att det faktiskt påverkar inte lojaliteten och produktiviteten, man jobbar bra hemifrån också”, säger hon till Sveriges Radio.

Forskning från Högskolan i Gävle stödjer detta och visar att distansarbete kan vara positivt för anställdas produktivitet, prestationer och lojalitet.

Lägre lön för distansarbete bland allt fler företag

Så resonerar fler företag som försöker locka – eller tvinga – anställda tillbaka till kontoret.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Fler stannade kvar

En översiktsstudie från 2023 av 43 vetenskapliga artiklar fann att distansarbete ofta leder till ökad produktivitet utan att kvaliteten påverkas negativt.

Dessutom upplevde de som själva valt att arbeta på distans en ökad effektivitet, och möjligheten att välja distansarbete hade stor betydelse för viljan att stanna kvar på sin arbetsplats. ​

Trots de positiva aspekterna varnar Lid Falkman för potentiella nackdelar med distansarbete, såsom ökad ensamhet och risken för en ”kvinnofälla”.

Missa inte: Mannen med sex jobb – bluffar sig genom arbetsdagarna. Realtid

ANNONS

”Utgå från tillit”

”Det är en högre andel kvinnor som är pigga på att jobba hemifrån, och då finns risken att de blir lite osynliga på jobbet och inte får lika roliga uppdrag, men de blir också mer ansvariga för jympapåsar och mellis hemma”​, säger hon.

För att navigera i denna nya arbetsmiljö behöver chefer och ledare uppdatera sin syn på distans- och hybridarbete, menar Lid Falkman.

”Ja, det tror jag faktiskt dom behöver göra, utgå från tillit, på något sätt är det ju inte tid och plats som ska mätas, det är inte det som är jobba, utan vad levererar vi – uppfyller vi målet?”​ säger hon.

Expert: Hemarbete ger hundar beteendeproblem

Hundägare som jobbar hemifrån är glada över att kunna vara mer med sina hundar, men en expert varnar för att det kan ge beteendeproblem.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS