Realtid

Företaget som vänder upp och ner på arbetsnormerna

företaget
Chef saknas, likaså lönesamtal. Precis som de anställda på Itidd vill ha det. (Foto: Claudio Bresciani/Adam Wrafter/TT))
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 15 jan. 2025Publicerad: 15 jan. 2025

Det går inte att vara chef på konsultfirman Itid i Umeå. Sådana är nämligen avskaffade på denna unika arbetsplats där alla anställda har likalön, tar semester när de vill och väljer sina egna arbetstider.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Alla här skulle kunna vara egenföretagare”, säger Matilda Höök till Dagens Nyheter.

Hon är konsult och processägare för marknad på firman Itid, som specialiserar sig på att optimera olika typer av flöden inom andra företag.

Missa inte: Så ”luras” chefen av hierarkin på företaget. Realtid.

Hierarkin som bortblåst

Arbetsplatsens filosofi bygger på självledarskap och fokus ligger på att ha ett liv som inte tas över av arbete.

”Eftersom alla har samma lön finns det heller ingen anledning att konkurrera om vissa uppdrag eller interna samarbeten”, förklarar Lars-Erik Lindström, konsult inom sälj.

Det leder också till att ingen konkurrens finns gällande någon position, eftersom det saknar betydelse rent lönemässigt. Samarbetet blir därmed enklare och bättre än på traditionella arbetsplatser, menar han.

Svårt att bli en trend

Trots fördelarna finns det utmaningar.

ANNONS

Till exempel måste de anställda prata om problem som kan dyka upp tillsammans, vilket kan vara svårt när det finns olika åsikter och ingen chef som fattar det slutgiltiga beslutet.

Samma gäller vid rekryteringsprocesser, eftersom alla måste trivas med den nya personen – som själv också måste gilla upplägget på firman. Därför tar det mellan sex månader upp till ett och ett halvt år för Itid att finna en ny anställd.

Läs mer: Den viktigaste egenskapen att ha på arbetsplatsen. DagensPS.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]