Realtid

Finansliv läggs ner

"Jag är chockad och besviken över att ett fackförbund som står oss nära inom TCO väljer att lägga ned sin medlemstidning", säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert till Journalisten. 
"Jag är chockad och besviken över att ett fackförbund som står oss nära inom TCO väljer att lägga ned sin medlemstidning", säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert till Journalisten. 
Anders Frick
Uppdaterad: 29 jan. 2024Publicerad: 29 jan. 2024

Tidningen Finansliv läggs ner, och Finansförbundets medlemmar blir därmed utan sin medlemstidning framöver. Beskedet kommer en dryg månad efter att Dagens Industri registrerade utgivningsbevis för titeln Finanstidningen hos Patent- och registreringsverket PRV.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finansförbundet vill frigöra resurser och lägger därför ner den fristående facktidningen Finansliv. Det rapporterar Dagens Media.  Enligt tidningen har beslutet fattats av förbundsstyrelsen efter en genomlysning av förbundets ekonomi och verksamhet. Motiveringen till ledläggningen är att frigöra resurser till andra verksamhetsändamål.

Beslutet kommer en dryg månad efter beskedet att Dagens Industri registrerade utgivningsbevis för titeln Finanstidningen hos PRV. Tidningen ska enligt det utgivningsbeviset ges ut fyra gånger per år, även om DI:s chefredaktör Peter Fellman förnekade för Dagens Media att det skulle finnas några planer på att ge ut en faktisk tidning.

Finansliv produceras av Tidningen Journalisten AB, som även producerar journalisternas facktidning Journalisten på uppdrag av Journalistförbundet.

– Jag är chockad och besviken över att ett fackförbund som står oss nära inom TCO väljer att lägga ned sin medlemstidning, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert till Journalisten. 

Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius säger att det finns andra saker som är mer prioriterade, i relation till vad tidningen kostar och att förbundet behöver satsa på sådant som ger mer värvande och organisationsstärkande effekt.

En ny medlemsundersökning som förbundet har gjort visar att bara 39 procent av medlemmarna anser att tidningen är en viktig förmån – något som är en del i nedläggningsbeslutet.

– Vi är väldigt nöjda med tidningen som har gett stort medlemsvärde under många år. Men drivkrafterna bakom ett medlemskap förändras och vi kan konstatera att Finansliv inte längre är lika viktig för våra medlemmar, säger Ulrika Boëthius till Journalisten.

Nedläggningsbeslutet för Finansliv får sannolikt konsekvenser även för systertidningen Journalisten.

ANNONS

– Det här slår väldigt hårt mot våra medlemmar. För de två reportrar och den redigerare som jobbar med Finansliv är det ett dråpslag, men det kommer även innebära problem för tidningen Journalisten, säger Journalistklubbens ordförande Johannes Nesser till Journalisten.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS