Kvinnor med utländskt klingande namn har betydligt svårare att ta sig vidare i jobbprocessen än män med svenska namn. Det visar en undersökning av plattformen Gritify.
Färre med utländskt namn kallas till intervju


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- En studie visar att kandidater med utländska namn löper betydligt högre risk att sorteras bort i rekrytering.
- Det väcker frågor om diskriminering och företags mångfaldsarbete.
- Trots AI:s potential att minska bias krävs mänskligt beslutsfattande, vilket kan hindra rättvisa anställningsprocesser.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Artificiell intelligens används oftare i rekryteringssammanhang. I Sverige arbetar plattformen Gritify med att ta fram ett urval av kandidater med hjälp av AI som de sedan matchar med.
I höstas gjorde plattformen ett experiment. Spelar namnet någon roll för om kandidaten kommer vidare eller inte?
Missa inte: Deepfake-kandidat avslöjades under jobbintervju. Realtid
Resultatet var nedslående. Det visade sig nämligen att kandidater med utländskt klingande namn löper 33 procent högre risk att inte komma vidare i processen, jämfört med kandidater med traditionellt svenska namn.
Vissa kandidater sållades bort
I undersökningen ingick över 1 600 personer och det var Gritifys AI-verktyg som stod för det första urvalet.
”I det läget handlar det om 100 procent likvärdiga kandidater med den kompetens som efterfrågas. Det är bara namnet som skiljer sig åt”, säger Carl-Magnus Fernqvist, vd på Gritify, till Realtid.

Toppcheferna överens: Det avgör om du får jobbet
Vad letar toppchefer efter när de anställer? Det är inte ditt cv eller nätverk som avgör om du får jobbet, utan något helt annat.
I nästa steg sker dock snedvridningen. I det läget kliver det in människor i bilden för att kalla till intervju – och de tycks vara mer benägna att välja svenska namn.
”Vi vill inte peka finger åt något håll. Däremot kan vi notera att företag som kommunicerar att de tar mångfaldsarbete på allvar kanske inte alltid klarar av att göra det på beslutsnivå”, säger Fernqvist.
Senaste nytt
”Bra att reflektera”
I undersökningen märktes också en annan sak.
För kvinnor med utländskt klingande namn var det ännu svårare att ta sig vidare i processen. Det var 52 procent större risk att de sorterades bort jämfört med män med svenskklingande namn.
Missa inte: Missa Linkedin-spelet – gå miste om drömjobbet. Realtid
AI har lyfts fram som ett potentiellt hjälpmedel för att hindra omedvetna fördomar. Som vd för en AI-plattform håller Fernqvist förstås med om det, men påpekar samtidigt att det finns också en gräns för hur mycket tekniken kan göra.
”I slutändan kommer det nog alltid att krävas någon typ av mänskligt beslutsfattande, och då kan det vara bra att reflektera över den här typen av frågor”, säger han.

Amazon-vd:ns viktiga karriärtips: ”Pinsamt stor del”
Du behöver inte ha hela livet utstakat – inte ens vid 60 års ålder.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.