Realtid

Eva Halvarsson: "Om någon av mina föräldrar hade levt hade de nog varit rätt imponerade"

Eva Halvarsson, Andra AP-fonden
"Säg ja till de möjligheter som dyker upp, även om de inte är precis i linje med någon sorts plan som du har i ditt huvud. Bemöt alla med lika stor respekt, oavsett vilken roll – eller titel - de har. Var dig själv och gör inte någon annans karriär," säger Eva Halvarsson, vd för Andra AP-fonden som tips till alla som funderar på hur man gör karriär.
Anders Frick
Uppdaterad: 12 feb. 2022Publicerad: 12 feb. 2022

Vägen till toppjobbet som vd för Andra AP-fonden gick för Eva Halvarsson via Posten, Handels, Skatteverket och Näringsdepartementet. I dag basar hon för en organisation som nyligen gjorde rekordresultat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Möten på jobbet leder till mer än bara affärer

19 nov. 2024

Under 2021 gjorde Andra AP-fonden en vint på 62,3 miljarder kronor, vilket är bästa som fonden någonsin har redovisat.

Vd är Eva Halvarsson – och hon headhuntades dit för över 16 år sedan. I media pratar hon ofta sig varm över hållbarhet, jämställdhet och lönsamhet – och det finns en förklaring till det. Men först backar vi bandet:

Eva Halvarsson är född i Vansbro i Västerdalarna. Hon är ensambarn – pappan dog när hon var tio år, och hon växte istället upp med sin mamma och morfar. När hon blev 16 år flyttade hon hemifrån för att gå gymnasiet i Borlänge. Därefter gick flyttlasset till Göteborg.

– Att det inte blev Stockholm är huvudsakligen av det enkla skälet att de flesta från Dalarna flyttade till Stockholm, och jag inte ville följa strömmen, säger Eva Halvarsson till Realtid.

Hon fick ett eftertraktat traineejobb på Posten och jobbade där i två år innan hon började studera på Handelshögskolan. På Handels valde hon mellan jurist och ekonom, men tog det senare eftersom hon upplevde att det skulle kunna ge bredare möjligheter.

Efter examen från Handels började hon på Skatteverkets traineeutbildning – landskanslist – med inriktning mot skatterevision. Efter ett antal interna jobbyten såväl i Göteborg som Stockholm avslutade hon sin Skatteverketkarriär på Koncernrevisionskontoret i Stockholm som arbetade med så kallad planmässig revision av Sveriges största företag.

Därefter gick hon vidare till ett jobb på Kommunikationsdepartementet, som 1998 lades ner och gick in i Näringsdepartementet med Björn Rosengren som ansvarig minister. Eva Halvarsson följde med dit och fick tidigt vara med och sätta upp en ny enhet för att professionalisera styrningen av de statliga bolagen.

Efter tre år på enheten sökte hon jobbet som enhetschef och fick det. Portföljen bestod av ett 60-tal bolag med runt 200 000 anställda. Marknadsvärdet på portföljen när hon slutade där för 16 år sedan var drygt 500 miljarder kronor.

ANNONS

– Vi arbetade aktivt med omstrukturering av bolagen med stöd av alla former av corporate governance inklusive eget styrelsearbete, samtidigt som vi flyttade fram positionerna när det gällde hållbarhetsfrågor och styrelserekrytering, säger Eva Halvarsson.

”Bland annat så ökade vi andelen kvinnliga ledamöter från ca 25 procent till över 40 procent. Därefter har staten gått vidare och har nu i princip 50/50 i sina styrelser, också på ordförandeposterna. Ett riktigt föredöme, tycker jag. Jag är förvånad över att staten så sällan lyfter fram detta fantastiska arbete för att utmana näringslivet lite.”

Berätta om dina största framgångar?
– Många är kopplade till ledarskap. När jag blev departementsråd på Näringsdepartementet så fick jag uppdraget att slå samman tre tidigare enheter på tre olika departement. Dessutom blev jag samtidigt chef över mina tidigare kollegor. Efter en del nybörjarmisstag från min sida så tycker jag att vi tillsammans lyckades skapa en stark och framgångsrik grupp med en väldigt tydlig kultur – vi kallade den La Famiglia – inom ramen för den väldigt speciella organisation som Regeringskansliet är, säger hon, och fortsätter:

– I min nuvarande roll på Andra AP-fonden så tycker jag att vi verkligen har lyckats att skapa en riktigt bra och framgångsrik organisation där all fantastisk expertis kommer till sin rätt samtidigt som vi har ett tight samarbete mellan alla och en god stämning utan vassa armbågar och stora egon, säger hon.

Kan du berätta om några stora motgångar?
– Det handlar också om ledarskap. I samband med finanskrisen 2008 behövde vi i ledningen vidta en mängd åtgärder, bland annat förändra organisationen och säga upp medarbetare. Vi var så upptagna av detta att vi nog bortsåg från en av de viktigaste rollerna vi som ledare har, nämligen att finnas där för våra medarbetare och stötta dem när det är riktigt jobbigt, vilket det verkligen var då. Att förtroendet för ledningen sjönk under den tiden var smärtsamt att inse – men det var samtidigt en viktig insikt och gav bränsle till det fortsatta arbetet med att bygga en stark organisation med en tydlig kultur. Och att ständigt arbeta med att kommunicera kring allt som händer och det vi gör, säger Eva Halvarsson.

Hon brinner för jämställdhet och hållbarhet, och har en stark övertygelse om att de frågorna är självklara ingredienser för att utveckla och bibehålla en framgångsrik verksamhet. Dessutom ligger jämställdhet och hållbarhet nära hennes hjärta också på ett personligt plan.

Under sin tid på Näringsdepartementet så hade hon och kollegorna ett uppdrag från regeringen att professionalisera rekryteringen av styrelseledamöter till de statliga bolagen.

– Bland annat så ökade vi andelen kvinnliga ledamöter från ca 25 procent till över 40 procent. Därefter har staten gått vidare och har nu i princip 50/50 i sina styrelser, också på ordförandeposterna. Ett riktigt föredöme, tycker jag. Jag är förvånad över att staten så sällan lyfter fram detta fantastiska arbete för att utmana näringslivet lite, säger Eva Halvarsson.

ANNONS

”Bara för att näringslivet har förutsättningar till högre ersättningar gör det inte automatiskt människor som arbetar där till smartare eller arbetsuppgifterna till mer intressanta”

Också i sin roll på AP2 driver hon ett liknande arbete:

– Men det gör vi inte för att vi bedriver någon sorts jämställdhetspolitik utan för att vi vill säkra att de bolag vi investerar i har de bästa möjliga förutsättningar för att utvecklas och bli framgångsrika. Jag tror tyvärr att det fortfarande, år 2022, är en bit kvar innan vi har en könsneutral meritokrati att falla tillbaka på när det gäller rekryteringen till olika positioner i samhället, det må vara i näringslivet, den akademiska världen eller i den offentliga sektorn, säger hon.

Med tanke på den roll som AP-fonderna har: Vad är de största utmaningarna att agera i en sådan miljö?
– Det är som när jag började min karriär på Skatteverket: alla har en åsikt om din arbetsplats, vad du gör och vad du istället borde göra. Det är en utmaning men samtidigt något som triggar oss alla som jobbar med dessa frågor. Vi är oerhört stolta över att arbeta på uppdrag av 10 miljoner svenskar och vi tar vårt uppdrag på största allvar. Och vi förväntar oss inte att det ska vara enkelt. Däremot kan vi ibland önska att vissa intressenter tog sig lite mer tid för att sätta sig in i vad det innebär att praktiskt investera och skapa värde i en global portfölj med över 440 miljarder i tillgångar, säger Eva Halvarsson.

Häromåret fick du en medalj av Handelshögskolan – hur kände du när du fick den?
– Överraskad och stolt. Jag är den första akademikern i min familj och om någon av mina föräldrar hade levt hade de nog varit rätt imponerade över att deras dotter fick motta en sådan fin utmärkelse från en akademisk institution, säger hon.

Berätta om de största skillnaderna som du upplever finns mellan näringslivet och den offentliga sektorn?
– Jag har faktiskt arbetat i den offentliga sektorn hela mitt liv, eftersom AP2 är en myndighet. Men AP2 är ju absolut mer näringslivslikt än många andra offentliga verksamheter. Det som däremot är sig likt mellan Skatteverket, Regeringskansliet och AP2 är att det kryllar av begåvade och kompetenta människor som tar stort ansvar och drivs av att utföra ett professionellt jobb samt ofta lägger sin själ in i det arbetet. Det som skiljer sig åt mellan näringslivet, om jag hänför AP2 till den kategorien, och den offentliga sektorn är ersättningsnivån och att det ibland verkar finnas de som sätter ett likhetstecken mellan lön och intressanta arbetsuppgifter. Bara för att näringslivet har förutsättningar till högre ersättningar gör det inte automatiskt människor som arbetar där till smartare eller arbetsuppgifterna till mer intressanta. Jag vet inte hur många gånger jag fick frågan, när jag jobbade på Näringsdepartementet, om när jag skulle börja jobba privat utifrån antagandet att det skulle innebära mer intressanta och utmanande arbetsuppgifter. Man skulle lika gärna kunna fråga till exempel Daniel Ek på Spotify när han ska börja arbeta för det offentliga eftersom jag tror det finns många utmaningar som han skulle gilla att gripa sig an där, men det är en tanke som få skulle tänka…

Är det någon som har präglat din karriär lite extra?
– Både bra och mindre bra chefer och kollegor under resans gång – man lär sig något av det mesta. Om några ska nämnas så är det bland annat min första chef på Skatteförvaltningen, som visade stort förtroende men också var tydlig med var skåpet skulle stå om det behövdes, samt min chef på Näringsdepartementet som verkligen kastade ut mig i kallt vatten i olika styrelseuppdrag med mera, säger Eva Halvarsson.

Har du några bra karriärtips?
– Säg ja till de möjligheter som dyker upp, även om de inte är precis i linje med någon sorts plan som du har i ditt huvud. Bemöt alla med lika stor respekt, oavsett vilken roll – eller titel – de har. Var dig själv och gör inte någon annans karriär.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS