Andelen 15-29-åringar som tror att de kommer att få det sämre än föräldragenerationen har dubblerats sedan 2022. Samtidigt är det en grupp med ambitiösa mål. Åtta av tio kan tänka sig att bli chefer, och drömyrket hos flest unga är egenföretagare.
Egenföretagare mest poppis bland unga
Mest läst i kategorin
Det här visar färska siffror från Ungdomsfokus 2023, undersökningen som undersökt ungas syn på värderingar och arbetsliv sedan 2015, framtagen av Rasmussen Analys och Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.
Unga uppvisar en dystrare framtidstro. En snabbt växande andel tror nämligen att de kommer att få det sämre än föräldragenerationen, och när gruppen får ta ställning till fyra framtidsscenarier gällande klimatet svarar den största andelen, 48 procent, att det dystraste alternativet är det mest sannolika. Rapporten Ungdomsfokus vittnar samtidigt om en generation som vill ta ansvar. Egenföretagare/entreprenör rankar högst som ungas drömyrke, följt av de samhällsbärande yrkena polis och läkare. Dessutom kan hela åtta av tio tänka sig bli ledare eller chefer.
Samtidigt efterfrågar unga stöd. Endast hälften upplever att de får stöd att utvecklas av sin arbetsplats, och en klar majoritet, 65 procent, skulle vilja ha en mentor som de kan få personlig vägledning av. Men bara en av tio uppges ha en mentor i dagsläget. Stresshantering, att skapa balans i livet och att bredda sin kunskap är de tre områden unga anser att det är viktigast att få stöttning inom.
För första gången i Ungdomsfokus historia är ”sjukvård” den mest engagerande samhällsfrågan bland unga. Tidigare år har ”klimatet/miljön” och ”jämställdhet/feminism” toppat listorna.
69 procent anser att det är viktigt att välja ett yrke eller en arbetsgivare som inte orsakar för mycket stress.
Hög lön är den viktigaste aspekten i valet av arbetsgivare och lönens betydelse har vuxit med 15 procentenheter sedan studiens start 2015.
De fem vanligaste drömjobben bland unga är egenföretagare, polis, läkare, chef/ledare och veterinär.