Nu ska Bonnierkoncernens beslut på styrning- och ledningsnivå under åren 1990-2020 detaljstuderas. Resultatet blir en vetenskaplig rapport om Bonniers misstag och framgångar, framtagen av Hans Sjögren, professor i ekonomisk historia och institutionell ekonomi på Linköpings universitet.
Därför ska han detaljstudera Bonniers ledningsbeslut – "som en deckare"
Linköpingsprofessorn Hans Sjögren har fått i uppdrag av Carl-Johan Bonnier att göra en vetenskapligt grundad undersökning av hur mediejätten Bonnier har utvecklats under åren 1990 till 2020.
– Jag kommer att botanisera i deras gigantiska arkiv och gå igenom alla beslut som tagits på styrning- och ledningsnivå. Eftersom jag är ekonomhistoriker är jag van vid företagsarkiv. Jag har fått familjens förtroende att visa sådant som aldrig tidigare sett dagens ljus. Det handlar helt enkelt om att visa medaljens fram- och baksida, säger Hans Sjögren i en kommentar till universitetets egen tidning.
Bakgrunden till uppdraget är att Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm, gav ett exemplar av Hans Sjögrens bok ”Änkor med makt” till Carl-Johan Bonnier. Bonnier visade sig gilla Sjögrens sätt att skriva, och det dröjde inte länge förrän han erbjuds ett anslag på drygt 6 miljoner kronor fram till år 2027. Resultatet ska bli en vetenskaplig rapport i form av en bok, som tas fram tillsammans med en assistent.
– Boken ska handla om branschmässig förnyelse, bolagsstyrning och företagsstrukturell omvandling, med en epilog över perioden efter 2020. Den kommer beröra hur digitaliseringen har förändrat mediebranschen med bland annat digitala tidningar, e-böcker, ljudböcker och så vidare. Jag kommer genomföra intervjuer med kända och okända personligheter inom koncernen och få deras syn på vad som har hänt, säger Hans Sjögren.
Han garanteras kunna tillämpa vetenskaplig metodik i arbetet, vilket i praktiken innebär att finansiären Bonnier inte kommer att lägga sig i hur slutresultatet blir.
– Hur tänkte man när man tog viktiga affärsbeslut? Jag ska sätta mig in i deras position utan att snegla på konsekvenserna. Det låter som en deckare, men det är så historia framlänges fungerar, att försöka bortse från hur historien fortsatte, säger Hans Sjögren.