Banktjänsteman, fastighetsmäklare, finansanalytiker och investeringsrådgivare. Det är exempel på yrken där det råder stor konkurrens om jobben 2026. Det visar en prognos från Arbetsförmedlingen.
Därför kommer det att behövas färre finansanalytiker och banktjänsteman
Mest läst i kategorin
Ingenjör, läkare, lärare, eller mjukvaru- och systemutvecklare. Det är några av de framtidsyrken med liten konkurrens om jobben som listas i Arbetsförmedlingen prognos för arbetsmarknaden 2026. Däremot är det sämre utsikter för yrken som banktjänsteman, fastighetsmäklare, finansanalytiker och investeringsrådgivare – för där kommer konkurrensen att vara mycket högre.
– Men jag vill betona att det finns stor variation inom dessa yrkesgrupper, och att experter med erfarenhet och kompetens inom vissa specifika delar absolut kan vara efterfrågad. Men överlag bedömer vi att det kommer att vara hårdare konkurrens för dessa yrken år 2026, säger Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, till Realtid.
Det finns cirka 23 500 yrkesverksamma banktjänstemän i Sverige, varav cirka 60 procent är kvinnor och 40 procent är män. Under de kommande fem åren kommer antalet banktjänstemän som går i pension att öka, samtidigt som antalet personer som skulle kunna börja arbeta i yrket de närmsta fem åren beräknas minska. Trots det bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för banktjänstemän kommer vara små till medelstora år 2026.
Bedömningen är baserad på registerdata från SCB och inkluderar såväl utbildningsantal som prognosticerade pensionsavgångar, men även historisk statistik över antalet lediga platser. Dessutom inkluderar Arbetsförmedlingen en bedömning av hur den framtida konjunkturen kommer att se ut.
– Intresset för dessa yrken har varit stort och branschen har varit framgångsrika i att lyckas attrahera personer till dessa områden, så man ska inte dra några förhastade slutsatser om att det inte är någon framtidsbransch. Det har varit och är fortfarande en stark bransch, säger Kerstin Eriksson, och fortsätter:
– Orsaken till att vi förutspår att just dessa roller möter en något större konkurrens om jobben är att det är många som utbildar sig inom området och att arbetsgivarna därför har fler sökande än vad de efterfrågar, säger hon.
Artificiell intelligens, AI, kommer ju att ta över flera arbetsuppgifter framöver – spelar det någon roll i era prognoser för dessa yrken?
– Automatisering och digitalisering påverkar helt klart den här typen av yrken. Yrkets innehåll breddas och utvecklas, vissa arbetsuppgifter försvinner samtidigt som nya tillkommer. Det räcker inte att bara kunna ekonomi, utan du måste även hänga med i utvecklingen. Du behöver ha en kunskap om möjligheterna som ny teknik ger samt förändrar arbetet, en förmåga att se och ha ett helhetsperspektiv, säger Kerstin Eriksson.