Realtid

Därför kan det löna sig att komma till kontoret 

Därför kan det löna sig att komma till kontoret 
Alla är inte lika entusiastiska över kraven på fysisk närvaro på jobbet. (Foto: Unsplash)
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 22 sep. 2024Publicerad: 22 sep. 2024

Vd:ar är villiga att erbjuda anställda med hög kontorsnärvaro förmåner som löneförhöjningar och befordringar. Samtidigt kvarstår debatten om flexibilitet och distansarbete.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Möten på jobbet leder till mer än bara affärer

19 nov. 2024

Allt fler arbetsgivare kräver att anställda återvänder till kontoret efter den starka trenden med distansarbete som uppstod under pandemin. 

Från att ha haft tre dagars närvaroplikt i veckan kräver Amazon fullständig kontorsnärvaro från årsskiftet. Boeing, UPS och JP Morgan har också infört krav på att anställda ska jobba från kontoret heltid, skriver Wall Street Journal.

Även den amerikanska storbanken Goldman Sachs vill ha tillbaka sina anställda på plats, och i Storbritannien skärper PWC reglerna för hybridarbete.

Kontorsnärvaro kan belönas

En ny undersökning från KPMG visar att 86 procent av amerikanska vd:ar kan tänka sig att belöna anställda som kommer till kontoret med ”fördelaktiga uppdrag, löneförhöjningar eller befordringar”. 

Men medarbetarna själva verkar inte helt nöjda med det nya upplägget, enligt Fortune. Något som KPMGS:s vd verkar ha förståelse för – och skriver att även om vd:ar i ”allt högre grad föredrar en omfattande återgång till kontoret, kvarstår behovet av flexibilitet”. 

Värdefullt med mänsklig kontakt

Vd:n och entreprenören Naeem Zafar förklarar för Fortune att han föredrar anställda som kommer till kontoret eftersom de visar en högre grad av engagemang. Dessa personer förtjänar fler möjligheter och belöningar. 

ANNONS

För medarbetare som vill ”bli en del av ledningen, bli befordrade och driva företaget framåt blir det mycket svårare om de inte är fysiskt på plats på kontoret och samarbetar”, säger han. 

Jennifer Schielke, vd för bemanningsföretaget Summit Group Solutions, är inne på samma spår. Den mänskliga kontakten som uppstår när man fysiskt är på samma plats är svår att ersätta och dessa möten utgör en viktig relationell investering, anser hon. 

Prestation viktigare än närvaro

Många vd:ar på mindre företag anser dock att distansarbete kan vara lika framgångsrikt som kontorsarbete – och att det kan ge samma möjligheter till avancemang.

”Även i hybridmiljöer bör befordran baseras på prestation, inte närvaro”, säger Cathryn Lavery, medgrundare och vd för Best Self, till Fortune.

Läs mer: 
Så kan landsbygdskommunerna bli nya vinnarna på distansarbete. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS