Realtid

Därför får du inte jobbet – rekryterarnas röda flaggor

Därför får du inte jobbet – rekryterarnas röda flaggor
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 01 sep. 2024Publicerad: 01 sep. 2024

Att söka jobb kan vara en utmanande process och flera faktorer påverkar om du får jobbet eller inte. Två av dem kan vara särskilt avskräckande för rekryterarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett spretigt CV kan få potentiella arbetsgivare att rygga tillbaka. Många jobbyten kan nämligen ses som en risk och få rekryteraren att tvivla på hur länge du kommer att stanna även på ditt nästa jobb, skriver CNBC.

Över en tredjedel, 37 procent, av dem ser frekventa jobbyten som ett så pass stort varningstecken att de inte går vidare med kandidaten. Det visar en undersökning från Linkedin, som har frågat över 1 000 rekryterande chefer.

Väg för- och nackdelar

Nästan lika många, 34 procent, uppger att en otydlig karriärbana kan få dem att tveka inför att gå vidare med en kandidat. Om din arbetshistorik verkar sakna riktning kan det göra rekryterare osäkra på om du är rätt person för jobbet.

Arbetsmarknaden har dock förändrats, skriver Kollega. Många anställningar är tidsbegränsade och kräver att man ställer om snabbt.

”Väg för- och nackdelarna med att byta jobb ofta, eftersom det kan vara lönsamt om du vill utforska nya karriärvägar eller få en löneförhöjning”, har Sumita Tandon, HR-direktör för APAC på Linkedin, tidigare sagt till CNBC.

Motivera dina karriärsval

Ett spretigt CV behöver alltså inte vara dåligt, så länge som du kan argumentera för och motivera dina karriärbeslut. Det säger Drew McCaskill, karriärexpert på Linkedin, till CNBC.

ANNONS

Lyft fram hur dina tidigare jobberfarenheter gjort dig till den yrkesperson som du är, uppmanar han.

Det är också mer accepterat med längre luckor i CV:t än för fem år sedan.

”Be inte om ursäkt för det”, säger McCaskill.

Läs mer:
Experternas råd till unga: Så lyckas du i arbetslivet. Realtid
HR-expert: Därför lönar sig inte lojalitet längre. Realtid
Sverige halkar efter i hållbart arbetsliv – sämst i Norden. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]