Erik Savola, som gått in i en ny roll för Citi i Sverige och i Norden, har kallat banken för sitt hem i nära 20 år. För Realtid berättar han om varför Sverige tilltalar och vad som får honom att stanna kvar på den globala banken Citi.
Citis nya chef: "Svenska företag ligger i framkant"
Hans nya roll betyder att han är chef för Citi i Sverige, så kallad ”Citi Country Officer” och att han är Nordenchef för BCMA (bankverksamhet, kapitalmarknader och M&A) tillsammans med Lars Ingemarsson, där Erik har fokus på corporate banking-delen.
Du har haft ett stort område tidigare (EMEA). Hur känns det att fokusera på Norden i allmänhet och Sverige i synnerhet?
– Det känns riktigt spännande! Det här är något som jag länge har velat göra, att komma tillbaka till
Norden och få möjligheten att fokusera på utvecklingen här i en av världens mest spännande regioner, ledande globalt inom hållbarhet och i Europa inom tech. Med ett blomstrande näringsliv, exportdrivet företagssamhälle med multinationella bolag, så är Norden fullt av möjligheter.
Det här gäller naturligtvis i högsta grad Sverige. Hem för många världsledande, snabbt växande företag inom de flesta sektorer. Det är ett privilegium att få komma hit till Sverige och få kalla Stockholm mitt nya hem.
Kan du beskriva den svenska marknaden (krediter till företag och rådgivning) till en utomstående. Vad skiljer den sig från EMEA som helhet?
– Företagssektorn i Sverige är i grunden mycket stark med väletablerade företag, och samt även unga, snabbt växande företag i alla sektorer. Ända sedan jag tog examen i organisationsvetenskap på universitetet har min hypotes varit att framgången för den svenska företagssektorn handlar mycket om företagskultur och ett framgångsrikt ledarskap. Svenska företag var några av de första som expanderade internationellt, de har varit i framkant när det kommer till att anamma ny teknik och att ta ett tydligt ansvar för hållbarhetsfrågor. Att vara pionjärer är även på sikt en konkurrensfördel som gör det möjligt för företag att förbli relevanta trots alla förändringar i världen.
Vad ska du göra i din nya roll som chef för Citi i Sverige och Nordics?
– Citi står inför en spännande tillväxtfas och expansion i Norden och så även i Sverige vilket jag ser fram emot att vara en del av. Verksamheten växer och vi expanderar inom den så kallade ”commercial banking”-delen med tjänster och produkter till medelstora företag som vill expandera till nya marknader och där vi kan vara deras globala bankpartner. Vi expanderar även vår verksamhet inom ”private banking” så det kommer att hända mycket framöver.
Vilka behov i allmänhet har kunder och hur kommer ni på Citi att möta dessa? Vad är dina tankar kring detta – med tanke på rådande konjunkturläge?
– I osäkra tider så är rådgivning och förmåga att agera viktigare än tidigare. Vi har att göra med
grundläggande omställningar som: klimatkris, förlust av biologisk mångfald, möjligheter och utmaningar med teknik och nu även snabbt föränderlig geopolitik. Och här har vi naturligtvis en strategisk och viktig roll. Vi hjälper kunder att ompositionera sin verksamhet, vi är rådgivare vid förändringar och hjälper företag att växa organiskt. Hållbarhet och socialt ansvar är viktiga överväganden i beslutsprocesser och alltmer även en del av lösningen.
Detsamma gäller för riskhantering. I den här miljön måste vi vara beredda på att ta kontroll över det vi kan, bygga buffertar för det vi inte kan kontrollera och vara proaktiva kring olika frågeställningar såsom: Vilka är konsekvenserna av en stark dollar för våra kunders affärer, balansräkningar och leveranskedjor? Kommer den europeiska industrin att förändras med tanke på energikostnaderna? Hur skyddar man sig mot det? Hur och när ska man få tillgång till kapital och likviditet i rådande räntemiljö? Och kanske mest kritiskt, hur man gör allt detta här i Sverige men exempelvis också parallellt i USA, Brasilien eller i Vietnam? Vi lever utan tvekan i en turbulent period där vår globalitet, med fysisk närvaro i nästan 100 länder, och verksamhet på ytterligare 60 marknader, gör att vi har en närhet till alla skiftningar på de olika marknaderna och till det som händer i vår omvärld.
Du har flera års erfarenhet från Citi. Vad gör er bank bättre än konkurrenterna?
– Jag har kallat Citi mitt hem i 20 år och det säger nog en hel del. Vi har en internationell och
mångkulturell företagskultur, något som våra medarbetare och kunder uppskattar. Jag tror också, och hoppas, att våra kunder känner sig lyssnade på när de sitter ner med oss. Att vara den mest globala banken, med lokala kontor i de nordiska länderna sedan 70-talet, ger oss även naturligtvis en stark lokal förankring med en närhet både till marknaden och våra kunder. Med vår globala kapacitet som grund kan vi erbjuda väl genomtänkta, holistiska lösningar. Jag tror att det är det som gör oss riktigt bra.
Vad ser du mest fram emot?
– Jag ser bankverksamhet som den ultimata lagsporten och vi har ett fantastiskt team i Norden som jag ser fram emot att få jobba med. Citi har många nära och väletablerade kundrelationer, ett motiverat och begåvat team, och den unika möjligheten att jobba med globala lösningar. Jag ser fram emot att vara en del av det nordiska teamet och få lära känna våra kunder ännu bättre.
På ett mer personligt plan, efter att ha varit två decennier utanför Norden, ser jag fram emot att vara
närmare naturen och att uppleva en enklare vardag. Jag är också angelägen om att utforska Sverige och särskilt min nya hemstad, Stockholm.
Vilka utmaningar tror du att du kommer möta?
– Utan tvekan kommer det att finnas många utmaningar men det är vad jobbet handlar om – att proaktivt lösa och navigera utmaningar. Tiderna är osäkra både vad gäller geopolitik och ekonomi. Vi vill hjälpa våra kunder att förbereda sig för både riskerna och möjligheterna. Personligen så är tiden alltid en utmaning – hur man gör alla spännande saker på jobbet och fortfarande hittar tid för alla de intressanta sakerna att göra här i Stockholm.
Vad är din drivkraft?
– Mitt mål är enkelt: att bli bättre imorgon än jag var idag. Det är ett synsätt som hjälper mig att alltid se framåt och fokusera på vad som är nästa steg.
Har du en ledarskapsförebild?
– Jag har många! Jag har väldigt mycket respekt för människor som är sig själva. Sanna ledare behöver inte vara något annat än vad de är. De har ödmjukhet och tålamod att lyssna på andra och integrera det de har lärt sig i sina ord och handling. Ledare sätter sitt team framför sig själva. Enligt min mening är det en metod som utstrålar äkta styrka. Jag har haft tur att arbeta med många sådana individer. Du möter också ibland människor som du kan lära dig av vad du inte ska göra. Det är också viktigt!
Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag får energi av att spendera min fritid med familj och vänner. Att träna är också viktigt även om min aktivitetsnivå varierar upp och ner. Jag gillar att vara utomhus, att tillbringa tid i vår sommarstuga och även om jag reser mycket i arbetet gör jag det gärna också på min fritid.
Ditt bästa tips för återhämtning?
– Sov, varva ner, träna, umgås och se till att spendera tid ute i naturen.
Ditt bästa karriärtips?
– Fråga dig själv i slutet av varje dag om du har bidragit till något värdefullt för dina kunder, på din
arbetsplats, eller till din egen personliga och professionella utveckling. Har du svarat ja på dessa frågor så kan du vara nöjd!