Realtid

"Fantastiskt spännande att få vara med och bryta ny mark”

Christoffer Malmer: “Fantastiskt spännande att få vara med och bryta ny mark”
Christoffer Malmer ser fram emot att få bryta ny mark som chef för den nya enheten SEB Embedded. Foto: Pressbild
admin
admin
Uppdaterad: 27 nov. 2022Publicerad: 27 nov. 2022

Christoffer Malmer har utsetts till chef för nya enheten SEB Embedded som ska kommersialisera plattformen “Banking-as-a-service”.  "Vi tror att vår styrka ligger i att kombinera möjligheterna med ny teknik och nya arbetssätt, med storbankens erfarenhet och muskler", säger han till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Berätta om SEB Embedded
SEB Embedded är en ny affärsenhet inom SEB sprungen ur SEBx, den innovationsstudio som vi startade 2018 med syfte att utforska just ny teknik och nya affärsmöjligheter. SEB Embeddeds uppgift blir nu att skala upp och kommersialisera den plattform för ”Banking-as-a-Service” som vi utvecklat inom ramen för SEBx. SEBx kommer fortsätta att utforska ny teknik och nya affärsmöjligheter, och förhoppningen är att ännu fler verksamheter skall komma ut ur den satsningen över tid.

Vad innebär konceptet “Banking-as-a-Service”? Vem riktar det sig till?
Banking-as-a-Service ger möjligheten för företag att erbjuda finansiella tjänster och produkter till sina kunder, utan att behöva bli en bank. Det kan handla om bankkonton, betalningar, kort, finansiering eller andra finansiella produkter som bäddas in i företagens egna gränssnitt och digitala kanaler, med företagets eget varumärke och den egna kundupplevelsen. 

–Med Banking-as-a-Service kan vilket företag som helst fundera på hur man kan utveckla sin affär med hjälp av finansiella tjänster. Drivkrafterna kan vara många: att få tillgång till data och insikter kopplade till betalflöden, att stärka lojalitet och skapa engagemang bland sina kunder, bygga nya intäktsströmmar eller reducera kostnaderna. 

–Vi upplever idag efterfrågan från en rad olika industrier, med allt ifrån stora etablerade varumärken till nystartade företag. Om vi till exempel tittar på vår första kund som är publik, ”Humla”, så är det är Axel Johnson-gruppens egna startup som utvecklat ett riktigt spännande lojalitetsprogram med ett tillhörande betalkort. Humla fokuserar på kundkontakten och att bygga relation med sina kunder, medan vi levererar de underliggande banktjänsterna och står för regelefterlevnad med mera. 

Vad kommer du att göra i din nya roll?
–Jag har förmånen att få leda SEB Embedded och därmed det spännande uppdraget att vara med och ta Banking-as-a-Service från innovationsfas till kommersialiseringsfas. Vi tror att vår styrka ligger i att kombinera möjligheterna med ny teknik och nya arbetssätt, med storbankens erfarenhet och muskler. Vi arbetar kontinuerligt med att få till en bra mix av båda delarna. För min del blir det stort fokus på att fortsätta bygga ut organisationen och skala upp vår kapacitet att möta efterfrågan.

Vad ser du mest fram emot med ditt nya arbete?
–När jag ser mig om i världen så ser jag att Banking-as-a-Service verkligen börjar ta fart – av goda skäl – och fler banker börjar rör sig i den riktningen. Men det hela är fortfarande i ett väldigt tidigt skede. Jag tycker det är fantastiskt spännande att få vara med och bryta ny mark på det här sättet, och jag är stolt över att vi som bank väljer att luta oss in i detta. Att vilja ligga i framkant inom ett potentiellt disruptivt innovationsområde kommer sällan naturligt för stora etablerade organisationer. Så nu är det dags att exekvera på den här strategin och realisera potentialen tillsammans med resten av teamet!

Finns det något som oroar dig?
–Hur mycket som helst! Skämt å sido, jag har aldrig tidigare haft ett jobb som ligger så nära mjukvaruutveckling som det här uppdraget, och det har adderat en helt ny stressnivå i mitt liv. Att system går ner, att buggar dyker upp eller att applikationer måste byggas om var något jag tidigare, sittandes långt ifrån IT-utvecklingen, kategoriserade som antingen ”katastrof” eller ”haveri”, men som naturligtvis bara är en helt vanlig dag på jobbet när man jobbar med mjukvaruutveckling. Det viktiga är att man lär sig och går vidare. Det där behöver jag träna på hela tiden.

Vad är din drivkraft?
Jag har jobbat med bankeri i hela mitt yrkesverksamma liv. Först som bankanalytiker på Goldman Sachs i London, sedan på en hedgefond där jag fokuserade på investeringar i banker, och nu på en universalbank i olika roller. Genom åren har jag blivit alltmer fascinerad av hela industrin, inte minst nu när förändringstakten bara accelererar. Jag vill gärna vara med ett tag till och se hur allt kommer utvecklas, och i den bästa av världar få vara med och påverka vad som händer. Att dessutom ha förmånen att få bygga ett team med briljanta medarbetare att göra detta tillsammans med är en jättestark drivkraft.

ANNONS

Har du någon ledarskapsförebild? Hur är du som ledare?
–Absolut – en av dem är min första chef på Goldman i London, Richard Ramsden. Han gav mig näst intill oansvarsfullt mycket ansvar från första stund vilket av allt att döma berodde mer på att han själv hade för mycket att göra än att han var bekväm med att släppa ut mig på allt tunnare is (ofta med det enda medskicket ”just don’t f**k it up Chris!” och ett stort leende). Men för mig blev det en enorm sporre och jag tror jag växte ganska mycket under den perioden. 

–Ett annat exempel är min nuvarande chef Johan Torgeby. Han har en fantastisk förmåga att ingjuta energi, och han företräder ett ledarskap som ställt på ända den gamla sanningen att hård och arg är stark, medan snäll är svag. Ett ledarskap som inte bara låter bra, men som har skapat resultat år efter år för SEB. 

–Ett tredje exempel är min kollega och deputy, Emelie Magnusson. Hon har en inre moralisk kompass, ett omdöme och en arbetskapacitet som jag inspireras av varje dag. 

–Min ambition är att kunna leda på samma sätt som denna trio: ge medarbetare stora frihetsgrader, kunna bidra med inspiration och arbetsglädje, och samtidigt ställa höga krav på mig själv och andra.

 Ditt bästa tips för återhämtning?
–Med tre kids behöver jag sällan fundera över vad jag skall göra efter jobbet! För min egen återhämtning är det snarare morgonen som gäller. Jag går upp tidigt så att jag hinner träna lite varje dag innan familjen vaknar. Det låter ju naturligtvis som en klyscha de luxe, men för mig finns det ingen bättre stress-reliever. Annars är ett miljöombyte, om än bara någon dag eller två, ett sätt för mig att ladda om. Ny miljö, nya perspektiv, nya tankar och bada-boom, massor med ny energi.

 Ditt bästa karriärtips?
Jag vet egentligen inte vad som avses med karriärtips. Att ”göra karriär” i den traditionella bemärkelsen handlar ju ofta om att avancera och bli befordrad, men det är ju inte alltid det som är drivkraften. När jag till exempel själv lämnade min roll som ansvarig för en av SEB:s största divisioner för att starta SEBx från scratch så var det många som undrade hur jag hade tänkt. Men mina år på SEBx har varit några av de roligaste och mest lärorika jag upplevt. Om vi istället pratar om ”tips för arbetslivet” så handlar det för min del om att hitta saker som är roliga. Det man tycker är kul, det har man större chans att bli bra på, och blir man bra så får man ofta bra återkoppling på sitt arbete och det blir ännu roligare. Och så kan det hålla på. Att ta ett jobb för att ”det ser bra ut på mitt CV” tror jag inte är någon bra strategi, men det kanske inte är någon som gör det längre.

Du har följt finansindustrin i över 20 år. Vad har du fått vara med (i korta ordalag) och vilket skede har varit mest spännande hittills?
–Du har faktiskt rätt, det är över 20 år!! Och jag som skulle bli managementkonsult – hur kunde det gå så fel!? Nejdå, det har varit en enastående period att följa den här branschen som aldrig upphör att fascinera. 

–Några höjdpunkter då. Ja, det är klart att första jobbet på investmentbank i London var stort. Jag tickade av alla stereotyp-boxar, en efter en: jobbade som en besatt sex dagar i veckan, köpte en kritstrecksrandig engelsk kostym så snart plånboken tillät, tog varje tillfälle att resa runt världen och träffa kunder, och åt trekantsmackor och chips till lunch framför datorn. Living the dream, tyckte jag då. Jag började jobba precis mot slutet av dotcom-bubblan, så jag hann uppleva både eufori och kollaps under mitt första år. 

ANNONS

–En annan spännande period med massa dramatik var såklart Lehman-krisen och den efterföljande globala finanskrisen, men för min egen del så har Världsbanksmötena i Washington alltid varit riktiga höjdpunkter. Då samlas banker, centralbanker och politiker från hela världen i Washington under ett par dagar, för att bara prata bank, finans, omvärlden och framtiden. Det går inte att föreställa sig en mer action-packad tillställning för en bankfantast. Man kastas mellan möten och middagar, affärsmöjligheter och lärdomar, i ett rasande tempo från morgon till kväll. ”Alla var där” hade Veckorevyn skrivit om de skrev om Världsbanksmöten. Sen håller jag med Håkan Hellström om att allt det bästa inte hänt än. Det är svårt att se en mer spännande tid för finansindustrin än den som ligger framför oss.  

 Vad tar du med dig från din tid som chef för SEBx?

–Jag skulle säga att mitt jobb som chef för SEBx är första gången jag varit chef över medarbetare vars jobb jag aldrig hade kunnat göra själv. När jag var chef över bankanalysen på Goldman Sachs så var jag själv tränad analytiker och kunde yrket. I mina tidigare chefsroller på SEB, inom kundansvarsorganisationen, kapitalförvaltningen eller retailbanken har jag också varit väldigt hands-on, förmodligen alldeles för mycket. Men när det gäller software engineering, data science, devops eller design, så har jag inte mycket att tillföra.

–För mig har det gjort att jag ägnat mer tid åt själva chefsrollen. Sen får du fråga mina medarbetare om de tycker att det är bra eller dåligt! Min tveklöst viktigaste lärdom när man får chansen att bygga en organisation från grunden är ändå att det är människor som gör hela skillnaden. Och det är teamet på SEBx som nu följer med till SEB Embedded som jag är allra mest stolt över.

Något annat som är viktigt att ta upp i sammanhanget?
–Även om SEB Embedded nu lämnar innovationsstudion SEBx för att skala upp som en affärsenhet, så tar vi med oss arbetssättet, inställningen och det mindset som har följt oss hela vägen. SEBx byggdes på tanken att ge oss chansen att starta från scratch: med allt vi lärt oss genom åren, hur hade vi byggt en bank om vi började på nytt utan några beroenden och med ett open mindset? Jag är måhända part i målet, men jag är fast övertygad om att en sådan ansats är otroligt nyttig i alla stora etablerade organisationer. Man vet inte riktigt vad som skall komma ut ur processen, men man vet med säkerhet att om man inte ens ger sig chansen, så kommer det ingenting.  

 Christoffer Malmer tillträder sin nya tjänst den 1 januari 2023. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS