Realtid

Chefer saknar strategi för äldre medarbetare: "Oroande"

Chefer saknar strategi för äldre medarbetare: "Oroande"
Chefernas syn på seniora medarbetare kan jämföras med synen på yngre. (Foto: Unsplash)
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 21 sep. 2024Publicerad: 21 sep. 2024

Vi lever allt längre och behöver arbeta längre upp i åldrarna. Det ställer högre krav på hållbara arbetsplatser, som tar tillvara äldres kompetens och erfarenheter. Ändå saknas det tydliga strategier för att behålla äldre medarbetare i Sverige. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Avonova har i rapporten “Chefen och arbetsmiljön” frågat 520 chefer om deras syn på jobb- och arbetsmiljöfrågor.

Endast 24 procent av de medverkande cheferna uppgav att de hade en strategi för att behålla äldre medarbetare så länge det går. En majoritet, 57 procent, svarade nej och 19 procent att de inte vet om företaget har en seniorpolicy eller inte.

”Det här är oroande. Inte minst med tanke på att vårt pensionssystem kräver arbete länger upp i åren, och att den utvecklingen måste kombineras med ett arbetsliv som är hållbart på lång sikt”, säger Per-Nicklas Olofsson, psykolog och organisationskonsult på Avonova, i ett pressmeddelande.

Kompetensförsörjning och bemanning

Chefernas syn på seniora medarbetare kan jämföras med synen på yngre.

Rapporten visar nämligen att 81 procent av cheferna anser att det är viktigt, eller mycket viktigt, att förebygga avhopp och stor personalomsättning bland unga medarbetare. 

Men företagen får inte glömma bort de äldre medarbetarna. Satsningar på senior personal bidrar till både kompetensförsörjning och bemanning under längre tid, skriver Avonova.

Läs mer:
Vanligaste pensionsmissen: ”Jobba ett år extra”. Realtid
Jobbonär – för hälsans skull: ”Kan inte bara sitta på rumpan”. Realtid
Därför måste åldersgränsen för pensionen höjas – igen. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]