Realtid

Bankdoldisen som plockat ut 425 Mkr i utdelningar

Svea Bank, Lennart Ågren
"Jag och mitt bolag har tagit ut utdelningar på cirka 5 procent av resultatet före skatt. Men för två år sedan sköt jag också till 300 miljoner i en nyemmission", säger Lennart Ågren till Realtid. Foto: TT
Annelie Östlund
Uppdaterad: 24 feb. 2022Publicerad: 24 feb. 2022

Svea Bank är en i raden av låneföretag som hotas av åtgärder från FI. Bakom koncernen står vd, bankägaren och travprofilen Lennart Ågren som bara under de senaste sex åren plockat ut 425 miljoner kronor i utdelningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svea Bank, tidigare Svea Ekonomi, är ett av de största företagen som slåss om e-handlarnas betalningar, som tjänar pengar på transaktionsavgifter och på att ge krediter när kunden delbetalar sina köp på internet.

Men banken erbjuder även lån utan säkerhet riktade till privatpersoner.

Svea Bank är också en av flera blancolångivare som hamnat i såväl medias som Finansinspektionens sökarljus.

SvD Näringsliv hann knappt avsluta sin kritiska granskning av nischbankernas aggressiva marknadsföringsmetoder och kunddatainsamling, förrän Finansinspektionen i början av året meddelade att banker som ger konsumtionslån kommer att befinna sig i skottgluggen under 2022.

”Konsumtionslånen växer och är en bidragande orsak till att många personer får betalningsproblem. Vi kommer därför att fortsätta att granska att låneföretagen inte ger lån till personer som har eller riskerar att få betalningsproblem. Vi kommer också att syna om deras affärsmodeller lockar konsumenter att ta lån som på sikt är dåliga för dem”, skrev myndigheten i ett pressmeddelande.

Kort därefter blev det känt att FI överväger åtgärder mot bland andra börsnoterade Collector och Resurs Bank.

Efter en granskning är nämligen FI:s preliminära bedömning att de inte har grundat sin kreditprövning på tillräckliga uppgifter och därmed inte följer konsumentkreditlagen samt myndighetens allmänna råd.

En skrivning med den innebörden har också Svea Bank fått, enligt bokslutsrapporten för 2021 som presenterades idag.

ANNONS

I en kommentar skriver Svea att man inte delar FI:s bedömning att banken grundar sin kreditbedömning på otillräckliga underlag: ”Vi delar dock tillsynsmyndighetens ambition att motverka överskuldsättning och ser löpande över hur våra metoder för kreditbedömning kan förbättras.”

Inlåning passerar 25 miljarder

Samtidigt som vissa delar av Svea Banks verksamhet kritiseras, visar Realtids genomgång att koncernen har en tillväxt som hade gjort vilken storbank som helst stolt som en tupp.

Under 2021 ökade koncernens räntenetto med 24 procent och landade på närmare 2,5 miljarder kronor. På fem år har räntenettot mer än dubblerats.

Totalresultatet för 2021 ökade samtidigt med 27 procent till 1,3 miljarder kronor.

Inlåningen från allmänheten ökade med drygt 20 procent och uppgår till 25,2 miljarder kronor.

Det kan jämföras med exempelvis börsnoterade Resurs Bank som har en inlåning från allmänheten på 26 miljarder.

Täljt guld

ANNONS

Samtidigt som koncernen växt med lönsamhet, har ägaren Lennart Ågren täljt guld på verksamheten.

Bara under de senaste sex åren har han plockat ut 425 miljoner kronor via utdelningar. 

–Jag och mitt bolag har tagit ut utdelningar på cirka 5 procent av resultatet före skatt. Men för två år sedan sköt jag också till 300 miljoner i en nyemmission, säger Lennart Ågren till Realtid.  

Närmare 360 miljoner har också plockats ut ur bolaget via indragning av aktier.

– Indragningarna är ett sätt amortera en skuld i samband med utköp av en tidigare ägare i Svea. Det är inga pengar som jag tar ut. I den här indragningen finns också en lösen av ett konvertibellån som går till alla konvertibelägare i Svea – däribland många anställda, säger han.
 

Maktfaktor inom travsporten

Och trots att chansen för att stöta på Svea-loggan i reklamsammanhang och/eller i samband med internethandel är stor, är bankägaren Lennart Ågren fortfarande okänd för de flesta.

En möjlig förklaring till det är att Svea – till skillnad från bankkollegorna Resurs och Collector – inte är börsnoterat.

ANNONS

För en kategori människor – travfantasterna – är dock namnet Lennart Ågren välbekant.

I slutet av förra året publicerade SportExpressen en artikel med rubriken ”Så blev bankmiljardären en maktfaktor i travet”. Det var del två i tidningens serie ”Travets rikaste”.

Tidningen berättar om hur Lennart Ågren, som grundade Svea Ekonomi redan 1981, blivit en av Sveriges största och mest profilerade hästägare och en maktfaktor inom svensk travsport.

Lennart Ågren driver travverksamheten via SRF Stable som i sin tur äger 140 hästar i Sverige och även har fem tävlingshästar hos Åke Svanstedt i USA, enligt Expressen. Utöver verksamheterna i Sverige och USA har SRF Stable även avels- och uppfödarverksamhet i Frankrike.

 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS