Högsta förvaltningsdomstolen har prövat vad som krävs för att det ska vara fråga om en arbetsskada vid arbete hemifrån. Domstolen har bedömt att det krävs att olyckan inträffar när personen utför sitt arbete och att olyckan inte beror på privatlivet.
Arbete hemifrån – skador räknas inte som arbetsskada om den beror på privatlivet
Högsta förvaltningsdomstolen har prövat två fall där de försäkrade har arbetat hemifrån och skadat sig.
Högsta förvaltningsdomstolen har konstaterat att vid arbete i hemmet uppkommer en gränsdragningsproblematik när det gäller vad som hör till arbetslivet respektive till privatlivet. Det finns därför anledning att inta en viss restriktivitet när det gäller bedömningen av om det föreligger ett samband mellan ett olycksfall som inträffar i hemmet och den försäkrades arbete.
Högsta förvaltningsdomstolen har ansett att en första förutsättning är att olyckan inträffar när den försäkrade utför sitt arbete. En andra förutsättning är att olyckan inte till övervägande del har sin grund i privatlivet. Högsta förvaltningsdomstolen har även bedömt att det saknar betydelse om arbetet i hemmet har skett frivilligt eller om det har varit beordrat av arbetsgivaren.
I båda fallen som Högsta förvaltningsdomstolen prövat fann domstolen att det inte var fråga om arbetsskada. De enskilda hade därför inte rätt till ersättning enligt arbetsskadeförsäkringen.
– Till följd av den tekniska utvecklingen och den kultur som utvecklats i kölvattnet av coronapandemin har det funnits behov av att klargöra vad som gäller vid skador som inträffar vid arbete hemifrån, säger Ulrik von Essen, justitieråd.