Realtid

Ångest för att gå tillbaka till jobbet? Så lindrar du den

Ångest för att gå tillbaka till jobbet? Så lindrar du den
Oron över att börja jobba igen beror på själva förändringen, menar stressforskare Dan Hansson som tipsar om att "förlänga semesterkänslan". Foto: Unsplash.
Cia Erander
Uppdaterad: 09 aug. 2024Publicerad: 09 aug. 2024

Nu är semestern slut för de flesta. Att gå tillbaka till arbetet efter ledigheten kan innebära en viss ångest för många.  – Ett tips är att försöka förlänga semesterkänslan, säger Dan Hansson, stressforskare på Karolinska institutet, till SVT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Möten på jobbet leder till mer än bara affärer

19 nov. 2024

Han menar att oron över att börja jobba igen beror på själva förändringen – även om det känns positivt rör det alltid om känslomässigt att gå över till något annat.

Lättare att gå tillbaka från påfrestande semester


– Det beror på vad man ska tillbaka till. Är man tillbaks från en turbulent semester är man nog lättad, man kanske haft det dåligt i relationen eller småbarn som klängt på en, säger Dan Hansson.

Expressen har skrivit om dilemmat med ångest och stress när det är dags att återgå till jobbet, och att det rentav kan kännas skrämmande att tänka på att det snart är dags att arbeta igen.

– Ett vanligt mönster är att många biter ihop för att klara sig fram till semestern, men om man har en långvarig obalans mellan återhämtning och belastning så hjälper inte semester. Det är en anledning till att många känner att semestern inte hjälpt när de ska tillbaka till jobbet, säger Mikael Skifte, rehabiliteringskonsult på Stressmottagningen i Stockholm till tidningen.

Undvik att börja på topp

Det är ingen idé att försöka topp-prestera omedelbart efter ledigheten när hjärnan är utvilad. Liksom många andra organ behöver knoppen också några dagar på sig för att komma igång igen.

– Man måste komma ihåg att hjärnan är en muskel som behöver träning precis som resten av kroppen. När man tränar börjar man inte på max, så hjärnan behöver också starta lugnt, säger Dan Hansson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS