Allt fler européer arbetar på distans för amerikanska företag, vilket innebär sena timmar och en annorlunda arbetskultur. Trots detta lockas många av höga löner och en flexiblare vardag.
Amerikanska löner lockar européer till nattarbete
Mest läst i kategorin
Att arbeta på kvällar och nätter för att kunna nå den amerikanska drömmen har blivit verklighet för en växande skara europeiska distansarbetare, skriver Fortune.
En av dessa är Gita Selli, senior chef på techföretaget Loadsmart. Hon upplever att lönen gör det sena arbetsschemat värt mödan.
”Amerikanska företag betalar bättre än europeiska”, säger hon.
Selli uppskattar att hon skulle förlora en tredjedel av sin nuvarande lön om hon arbetade för ett europeiskt företag. Skillnaden i lön mellan de två kontinenterna kan vara så hög som 20–40 procent.
Missa inte: Skärper regler för distansarbete: ”Roligare på kontoret.” Realtid
Finns en prislapp
Bakom utvecklingen ligger coronapandemin, som öppnade dörrar för distansarbete på en nivå som tidigare var ovanlig och som gjorde det mer accepterat att arbeta hemifrån.
Men de amerikanska lönerna kommer med en prislapp i form av sena arbetstimmar. Därför föredrar många europeiska distansarbetare att arbeta för företag på USA:s östkust, då tidsskillnaden är lättare att hantera än med västkusten.
Missa inte: Företag avvaktar USA-valet: ”Sitter på händerna.” Realtid
För vissa ger denna modell en bättre balans mellan arbete och fritid.
”Jag kan hämta barnen under dagen, något som vore svårt med ett traditionellt nio-till-fem-jobb i Storbritannien”, berättar Selli. Men för att klara av det sena schemat krävs noggrann planering.
Läs även: Studie: De är smartast av nattugglor och morgonpigga. News55
Få ångrar sig
En annan aspekt är de kulturella skillnaderna mellan amerikanska och europeiska arbetsplatser.
Laura Mundow, en irländsk marknadsföringschef, lyfter fram den amerikanska öppenheten och snabba arbetsrytmen.
”Jag älskar verkligen att arbeta med amerikaner”, säger hon. ”Det finns en öppenhet som man kanske inte alltid får i Europa.”
Trots utmaningar och tidsskillnader är det få som ångrar sig, enligt Fortune.
Den ekonomiska fördelen som följer med att bo i ett billigare europeiskt land och tjäna amerikanska pengar, en strategi som kallas för ”geografisk arbitrage”, gör uppoffringarna värda det, menar många.
Läs även: Hybridarbete – en vattendelare bland forskare och företag. Realtid