En granskning från Dagens Industri avslöjar hur anställda vittnar om en tystnadskultur i Skistars koncernledning – och utbrott av dåligt humör från vd:n. Samtidigt behåller styrelsen sitt förtroende för Stefan Sjöstrand. En omfattande arbetsmiljöproblematik har lett till en våg av chefsavhopp från vinterturismbolaget Skistar (börskurs Skistar), Flera källor beskriver hur vd Stefan Sjöstrands ledarstil har …
Möjligheten till distansarbete står i fokus när flera arbetsgivare inför striktare krav på kontorsnärvaro. Samtidigt visar undersökningar att attraktiva kontorsmiljöer kan locka medarbetare tillbaka – utan tvång. Enligt en undersökning från tidningen Chef planerar en femtedel av arbetsgivarna att minska möjligheterna till distansarbete framöver. Samtidigt har företag som Amazon, Ericsson (börskurs Ericsson) och Pensionsmyndigheten redan …
Äldre arbetssökande möter allt större utmaningar på den svenska arbetsmarknaden. ”Många skäms för sin situation”, säger Arbetsförmedlingens psykolog. Det har aldrig varit svårare att vara äldre och arbetssökande i Sverige. Hela 75 445 personer över 55 år var registrerade som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen i december 2024, skriver News55. Missa inte: Dubbla orostecken på arbetsmarknaden. Realtid …
Många anställda väljer att inte vara helt öppna med sin personlighet på jobbet. En ny undersökning visar att Generation Z är mest försiktig, ofta på grund av rädsla för kritik och konflikter. En allt större andel anställda håller tillbaka delar av sig själva på arbetsplatsen, enligt en rapport från rekryteringsföretaget Randstad. Rapporten visar att 62 …
En ny studie visar att fenomen som ”ledig fast inte ledig” och ”coffee badging” har blivit vanliga bland Generation Z, som söker mer flexibilitet och balans i arbetslivet. Generation Z tänjer på arbetsreglerna som en del av vardagen. Deras syn på arbete skiljer sig från tidigare generationer, med en större vilja att anpassa arbetslivet efter …
Med fokus på personlig utveckling, tydligt ledarskap och balans mellan arbete och hälsa omformar Generation Z synen på hur en modern arbetsplats ska fungera. Med fokus på personlig utveckling, tydliga ledarskapsmodeller och behovet av trygghet utmanar Generation Z traditionella arbetsstrukturer och lyfter fram individens roll på arbetsplatsen. Detta är på väg att förändra arbetsmarknaden. Missa …
Synen på mentorskap genomgår en omfattande förändring i svenskt näringsliv. Från att tidigare främst ha handlat om individuell karriärutveckling blir det alltmer ett strategiskt verktyg för företagens innovations- och utvecklingsarbete. ”I den egenägda verksamheten är det 9 000 anställda. Där behövs mentorskap för att få lite mer korsfunktionalitet”, säger Heléne Mellquist, vice vd för investmentbolaget …
Det går inte att vara chef på konsultfirman Itid i Umeå. Sådana är nämligen avskaffade på denna unika arbetsplats där alla anställda har likalön, tar semester när de vill och väljer sina egna arbetstider. ”Alla här skulle kunna vara egenföretagare”, säger Matilda Höök till Dagens Nyheter. Hon är konsult och processägare för marknad på firman …
Svenskar är bland de bästa i världen på att fortsätta utbilda sig under hela vuxenlivet. ”Det är en stor prestation”, säger OECD:s utbildningschef Andreas Schleicher. I december publicerade OECD resultaten i ett globalt kompetenstest bland vuxna i 31 länder. För svensk del är resultatet uppiggande: Sverige rankas trea, med endast Finland och Japan före. I …
Teknik- och rådgivningsjätten Afry får ny ledning när Linda Pålsson tar över som vd och koncernchef. Analytikerna har dock tagit emot nyheten med viss skepsis. Utnämningen kommer efter en fyra månader lång rekryteringsprocess och Linda Pålsson tillträder sin nya roll omgående. Hon efterträder Jonas Gustavsson, som under sin åttaåriga ledning har drivit Afry (börskurs Afry) …
Generation Z kämpar med stress och psykisk ohälsa i arbetslivet. Dubbelt så många unga som äldre är korttidssjukskrivna, men arbetsgivarna saknar tid för den handledning som efterfrågas. Unga på arbetsmarknaden mår allt sämre och har dubbelt så hög korttidsfrånvaro som äldre kollegor, visar en rapport från företagshälsovårdsföretaget Feelgood. Samtidigt efterlyser de unga bättre stöd från …
Långsamma svar och utdragna rekryteringsprocesser får unga att ta saken i egna händer. Nu får arroganta rekryterare smaka på sin egen medicin. Generation Z har börjat ta till nya kreativa metoder på en allt hårdare arbetsmarknad där de ofta ställs inför arbetsgivare som beter sig respektlöst. Det något kontroversiella fenomenet innebär att jobbsökande accepterar ett …
Forskning visar att de flesta arbetsplatser har en företagshierarki. Detta har både sina fördelar och nackdelar – och som chef bör man vara extra uppmärksam på maktbalansen. På arbetsplatsen speglas naturens egna hierarkier. Precis som hyenor och schimpanser visar underlägsna individer sitt ställföreträdande, gör människor det också på kontoret, skriver The Economist. Missa inte: Traditionellt …
Vill du få den där efterlängtade löneökningen? Här är karriärexperternas tips på hur du bäst stärker din position inför lönesamtalet. När företagen håller hårdare i plånboken och erbjuder färre befordringsmöjligheter blir det allt viktigare att systematiskt kunna visa upp sina prestationer. Men alltför få tar sig tiden att dokumentera sina framgångar på jobbet. Missa inte: …
Att ställa om till AI-fokuserade arbetsroller kräver inte bara tekniska färdigheter hos medarbetarna. Det krävs något mer – och en enkel fråga visar vägen. Att hitta rätt talang för att möta AI-revolutionens krav är en utmaning för många arbetsgivare. Men Julie Sweet, vd för konsultföretaget Accenture, har en enkel fråga som hjälper henne att avgöra …
Kom till jobbet, eller får löneavdrag. Nya krav på kontorsnärvaro möts av kritik och strejkvarningar från facket – som anklagar polisen för att kränka medarbetarnas rättigheter. Scotland Yard har infört en ny arbetsplatsstrategi som tvingar anställda att tillbringa mer tid på kontoret. De civila polisanställda som inte följer policyn riskerar disciplinära åtgärder, inklusive löneavdrag. Enligt …
När en 41-årig japan förlorade sitt jobb för att han ”inte gjorde något”, anammade han kritiken och skapade en unik affärsidé. I dag tjänar mannen nästan en miljon kronor om året – på att göra just ingenting. När Shoji Morimoto förlorade sitt kontorsjobb 2018 efter att hans chef kritiserat honom för att sakna initiativ, började …
Drömmen om ett nytt jobb lockar många svenskar. Trots att det nu finns både karriärvägledning och ekonomiskt stöd för den som vill sadla om, hindras många av rädslan för att misslyckas. Var femte svensk planerar att byta jobb inom de närmaste två åren, enligt Svenskt Näringsliv. Samtidigt uppger hela 75 procent att de kan tänka …
Lyx behöver inte kosta – det visar miljonärer som väljer underkonsumtion framför överflöd, och satsar på frihet istället för prylar. Att leva sparsamt är inte bara ett sätt att spara pengar – det kan vara nyckeln till både ekonomisk framgång och flexibilitet i livet. Enligt Fortune väljer allt fler miljonärer att leva efter en så …
Glöm toppbetyg och prestigeutbildningar. Det går i allra högsta grad att bli en framgångsrik entreprenör även utan traditionell skolframgång. En ny studie där 70 föräldrar till framgångsrika entreprenörer och ledare intervjuats visar att många av de har en sak gemensamt. De önskar att de hade oroat sig mindre över traditionella framgångsmarkörer som utbildning. Istället känner …
Från tveksam student till vd för Sveriges mäktigaste bolag. Christian Cederholm tackade ja till drömjobbet – trots att många varnade för nedsidan. 46-årige Christian Cederholm gick från att vara ”sommarkatt” på Investor (börskurs Investor) till att i våras bli vd för Sveriges mäktigaste ägarbolag. Med en självbeskriven ”brokig skolbakgrund” och ett sommarjobb som skulle vara …
Manifestation har blivit ett globalt fenomen på sociala medier med miljontals inlägg. Nu spelar även AI en allt större roll i hur människor sätter och uppnår sina mål. Att visualisera framgång, så kallad manifestation, har exploderat i popularitet. På Tiktok har hashtaggen #manifestation över 6,5 miljoner inlägg – och ”manifest” blev Cambridge Dictionarys ord för …
Långa arbetsdagar, helgarbete och ständig tillgänglighet. Bilden som målas upp av livet som startup-grundare är kompromisslös. Det är i alla fall den verklighet som Linkedins medgrundare Reid Hoffman lyfter fram i podcasten Diary of a CEO. Hoffman beskriver startupvärlden som intensiv och kompromisslös – där framgång kräver stora uppoffringar, skriver Business Insider. Missa inte: Techbranschens …
Att imponera på en jobbintervju börjar med att förstå vilka frågor som kan komma. Här är fem intervjufrågor som rekryterare älskar att ställa. Till Business Insider avslöjar olika experter inom rekrytering hur de hjälper företag att hitta och anställa kandidater – med både kompetens, rätt attityd och självinsikt. Missa inte: Heta rekryteringstrenden: ”Låter dem göra …
AI förändrar snabbt arbetslivet och påverkar arbetsroller på djupet. Men det gäller att se på AI som en partner snarare än ett hot, menar experter. Nästan 40 procent av alla jobb kommer inom en snar framtid att påverkas av AI, enligt en analys från Internationella valutafonden (IMF), rapporterar Business Insider. Denna utveckling kräver att både …
Den traditionella chefsrollen är död – istället krävs en ny typ av ledare som kan kombinera flera viktiga egenskaper. Förändringen drivs av en arbetskraft som kräver mer av sina arbetsgivare. Traditionellt auktoritärt ledarskap är ute. Nu måste chefer vara både tekniskt kunniga – och socialt medvetna. Det visar en ny analys från det internationella rekryteringsföretaget …
Den klassiska mellanchefen kan vara på väg att gå samma öde till mötes som kontorssekreteraren och telefonisten. Amazon tänker göra sig av med tusentals chefspositioner – och hela näringslivet väntas följa efter. Enligt en ny analys från investmentbanken Morgan Stanley kan upp till 14 000 chefspositioner försvinna på Amazon när e-handelsjätten flyttar fokus från chefer …
Den nya generationen lockas inte av arbetsgivares framtidsvisioner, utan vill hellre veta vilka konkreta förmåner som följer med jobbet. Traditionella jobbannonser är helt ute, åtminstone om du frågar Generation Z som nu gör sitt inträde på arbetsmarknaden. Personer ur denna generation, födda mellan 1995 och 2012, ställer nämligen nya krav på arbetsgivare som ska rekrytera. …
Glöm Powerpoint-presentationer – nu är det psykedeliska svampar som gäller om du vill kunna ta ditt ledarskap till oanade höjder. För 45 000 kronor får företagsledare numera mer än bara traditionell ledarskapsutbildning. I de kanadensiska Klippiga bergen samlas chefer för en högst okonventionell form av chefsutveckling – nämligen att ta psykedeliska svampar under kontrollerade former. …
Miljonlöner blir allt vanligare i Sverige. Ett bolag sticker ut med högst snittlöner och den snabbaste löneutvecklingen. Det svenska riskkapitalbolaget EQT Partners (börskurs EQT) toppar återigen listan över företag med högst snittlöner, enligt en rapport från kreditupplysningsföretaget Creditsafe. Med en genomsnittlig lönekostnad på 3 643 000 kronor per anställd utklassar EQT Partners tvåan Salesforce, vars …
En ny rapport visar att fler anställda säger nej till fem dagar i veckan på kontoret – och överväger att byta jobb. Detta har redan drabbat bland annat Apple och Amazon med sina kontorskrav. Nästan fem år efter pandemins början växer motståndet mot återgång till kontorsarbete, skriver Fortune. En ny rapport från WFH Research, som …
Nästan åtta av tio upplever fördomar om hur en entreprenör ”ska” vara. ”Gamla strukturer bromsar utvecklingen”, säger Lunars Sverigechef. Svenska entreprenörer möter omfattande fördomar och hinder från finansbranschen, visar en ny undersökning från nischbanken Lunar. Hela 76 procent av småföretagare har mött fördomar om hur en entreprenör ”ska” vara eller se ut. Missa inte: Serieentreprenören: …
Mycket stress i förhållande till belöningarna. Så känner en majoritet av Generation Z – som hellre än att stiga i hierarkin väljer att byta arbetsgivare. Den yngsta generationen på arbetsmarknaden vill allt annat än att bli mellanchefer. Så känner åtminstone mer än hälften av arbetstagarna i Generation Z, födda mellan 1997 och 2012 – som …
Juristyrket fortsätter att vara en av de mest välbetalda karriärvägarna i Sverige. Skillnaderna i lön är dock påtagliga beroende på bransch och kön. Enligt en sammanställning av Dagens Juridik är lönenivån högst inom industri- och banksektorn, där medianlönerna når upp till 77 500 kronor i månaden. Statistik från fackförbundet Akavia visar att manliga jurister har …
Rekryterare och arbetsgivare vittnar om en oroande trend där unga verkar allt mindre självständiga i mötet med arbetsmarknaden. Rekryteringsbolag och arbetsgivare vittnar om en ny trend som tar begreppet ”curlande” till en helt annan nivå. Föräldrar till vuxna barn tar nämligen en allt aktivare roll i jobbsökandet – från att ringa arbetsgivare till att följa …
Jeff Bezos mötesfilosofi är allt annat än traditionell. För att främja kreativitet och ärlighet i arbetslagen förespråkar han en viss sorts diskussioner. Amazons grundare Jeff Bezos har en, kanske något överraskande, okonventionell filosofi när det kommer till jobbmöten. Hellre att de spårar ur och dra ut på tiden än framstår som välrepeterade presentationer. Missa inte: …
Motivation handlar inte om floskler eller abstrakta visioner. Så kan ledare bygga en starkare känsla av mening och samhörighet på arbetsplatsen. Motivationsvideos med Applegrundaren Steve Jobs eller inspirerande citat i snygga typsnitt på Linkedin. Det är vad många chefer tror ska inspirera sina medarbetare. I kommande boken ”Inspire” presenterar professor Adam Galinsky vid Columbia Business …
När bolagets siffror dalar är det inte sällan vd:n som får ta smällen – trots att det är hela organisationen som bär ansvaret. En misslyckad säsong för en fotbollstränare slutar ofta med sparken. Samma sak gäller för företagsledare – men till skillnad från spelarna är det alltid vd:n som får gå när resultaten sviktar. Det …
Många deltidsanställda inom serviceyrken vill öka sina timmar – men önskemålen om minskad arbetstid överstiger vida de som vill arbeta mer. Var femte anställd i Sverige vill ändra sin arbetstid, visar en ny rapport från SCB. Undersökningen avslöjar tydliga skillnader mellan olika yrkesgrupper. 7 procent av anställda mellan 20 och 64 år vill öka sin …
Labours politik för distansarbete inom offentlig sektor möter hård kritik från experter och företagare när nivåerna närmar sig de som sågs under pandemin: ”Lever ett privilegierat liv.” Enligt The Telegraph har arbetet hemifrån ökat kraftigt inom offentlig sektor sedan Labours regering tog över. Kritiker menar att detta riskerar att sänka produktiviteten och skapa ineffektiva offentliga …
Emrahus vd Robin Berkhuizen har utsetts till södra Sveriges främsta entreprenör vid EY Entrepreneur Of The Year – tack vare en vision om ”snälla bostäder”. Emrahus har etablerat sig som en pionjär inom LSS-sektorn genom att kombinera hållbarhet med användarcentrerad design. Bolaget, som för närvarande driver 13 fastigheter, har som målsättning att expandera till 37 …
Många drömmer om att landa sitt drömjobb, men det är lätt att göra misstag på vägen. Rekryteringsexperten Alan Stein listar de vanligaste misstagen – och hur du undviker dem. Efter att i 25 år ha jobbat på företag som Google, Meta och Salesforce 25 hjälper Alan Stein i dag sökande att landa sina drömjobb. Till …
Sjuktalen på grund av psykisk ohälsa fortsätter att stiga – så kan vi inte ha det. Nu är det dags att på allvar sänka dem. Med en företagskultur som sätter människan i centrum, samt med verktyg för att följa upp personalens mående och sätta tydliga mål och förväntningar som följs upp, går det att vända …
Allt fler svenskar lider av sömnproblem – men lösningen kan vara enklare än du tror, menar Ulf Ellervik, professor vid Lunds universitet. ”Jag sover middag varje dag. Jag älskar det, det är helt fantastiskt. Jag sover ungefär 12 minuter och efter det är jag superpigg”, säger Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet, …
Att förhandla om din lön är en konst som kräver mer än bara mod och självförtroende. Experten tipsar om hur du undviker fallgroparna. Att förhandla om sin lön kan kännas både skrämmande och utmanande. Det kräver mod, förberedelse och en god förhandlingsförmåga. Det menar Horacio Falcão, professor vid en av världens mest prestigefyllda handelshögskolor, franska …
Flera techföretag lämnar traditionella intervjumetoder och väljer istället praktiska och heltäckande sätt att utvärdera kandidater. Rekryteringsprocesser är ofta fyllda med förutsägbara frågor och formaliteter som sällan avslöjar kandidatens verkliga förmågor. Ali Ghodsi, vd och medgrundare av techföretaget Databricks, utmanar dessa traditionella metoder, skriver Business Insider. Ghodsi tror nämligen inte på klassiska intervjuer som en tillförlitlig …
I samband med sitt 30-årsjubileum stärker investmentbolaget Coeli sin position på fastighetsmarknaden genom att rekrytera Henrik Olsson som ny chef för koncernens fastighetsinvesteringar. Med över 20 års erfarenhet från branschen, senast som fastighetschef på Intea Fastigheter, ska Henrik Olsson leda Coelis fastighetsportfölj in i nästa fas. Rekryteringen är en del av en större omstrukturering inom …
Med fokus på kvalitet, hantverk och hållbarhet har Claes Magnusson förvandlat den lilla handskfabriken Hestra till en global succé. Claes Magnusson, tredje generationen i familjeföretaget Hestra, tog på tisdagskvällen hem huvudpriset i EY Entrepreneur Of The Year regionfinal i Norrköping. Hestra, som grundades på 1930-talet som en liten handskfabrik, är i dag en internationell aktör …
Egenskaper som yngre generationer värdesätter hos en ledare framgick tydligt när ämnet togs upp vid One Young World-konferensen i Montreal, Kanada. En ledare ska bland annat vara bra på att lyssna, visa målmedvetenhet och lyckas skapa samhörighet i en grupp. Det ansåg i alla fall flera av de unga ledarna från hela världen som hade …
Med en unik balans mellan tradition och innovation, och en stark företagskultur som byggts upp av familjen Magnusson, kan Hestra ta hem regionpriset i EY Entrepreneur of The Year. Hestra, det anrika familjeföretaget som satt en hel kommun på världskartan, har gått från en lokal aktör till en global spelare inom premiumhandskar. Under ledning av …
Hundratals chefer inom HSBC:s bankverksamhet blir nu ofrivilliga deltagare i en alldeles egen version av ”The Hunger Games”. För att säkra sina positioner måste de tävla – mot sina kollegor. Efter att den brittiska storbanken bestämt sig för att slå samman två enorma divisioner, en omstrukturering som ska vara färdig i februari, tävlar anställda i …