Realtid

Kapatens finansierar Lage Jonasons stämning mot Mangold på 99 Mkr

En stämningsansökan från Aktiebolaget I.V. Numen Adest mot Mangold har lämnats in. Tidigare i januari lämnade även Sea Capital in en stämningsansökan mot Mangold. Bägge målen ska hanteras i Stockholms tingsrätt.
En stämningsansökan från Aktiebolaget I.V. Numen Adest mot Mangold har lämnats in. Tidigare i januari lämnade även Sea Capital in en stämningsansökan mot Mangold. Bägge målen ska hanteras i Stockholms tingsrätt.
Realtid.se
Uppdaterad: 24 jan. 2023Publicerad: 24 jan. 2023

Mangold har informerats om att Lage Jonason via Aktiebolaget I.V. Numen Adest har ingett en stämningsansökan till tingsrätten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mangold Fondkommission har informerats om att tingsrätten har mottagit en stämningsansökan från Aktiebolaget I.V. Numen Adest som påstår sig ha en fordran mot Mangold om cirka 99,2 miljoner kronor jämte ränta. Den påstådda fordran hänför sig till en person och bolag med tidigare värdepapperskredit hos Mangold. Mangold har sedan tidigare lämnat in stämningsansökan med yrkat belopp om cirkaa 7,1 miljoner kronor hänförligt till samma affärsrelation.

Mangold anser kravet vara grundlöst och avser att bestrida det och kräva ersättning för sina kostnader för att hantera kravet. Målet kommer att prövas vid Stockholms tingsrätt.

Tvistfinansiering blir mer och mer vanligt på den svenska marknaden. Investmentbolaget och tvistfinansieringsbolaget Kapatens är den externa part som finansierar Lage Jonasons krav mot Mangold om cirka 99 miljoner kronor. Kravet rör en, enligt Kapatens och Lage Jonason, en felaktigt utförd tvångsförsäljning av aktier i Urb-it. Under några dagar vid månadsskiftet september/oktober vräkte Mangold ut Lage Jonasons och hans bolags aktier på marknaden, vilket fick aktiekursen att kollapsa från 2,73 kronor den 27 september till 24 öre den 5 oktober. Cirka en månad tidigare, den 31 augusti 2022, hade Mangold publicerat en analys med riktkursen till 5 kronor per aktie.

I slutet av september behövde Urb-it ta in mer kapital genom en nyemission. Lage Jonason och Urb-it valde då att använda Vator Securities, och inte Mangold.

I emissionen den 27 september, det vill säga cirka en vecka innan Mangolds tvångsförsäljning, tecknade sig sex befintliga, institutionella ägare (till exempel Fjärde AP-fonden och Handelsbanken) för 8 475 000 aktier med en teckningskurs om 2,75 kronor per aktie.

– Även dessa ägare har nu förlorat stora belopp på tvångsförsäljningen, säger Gustaf Leijohufvud, partner på Kapatens, i en skriflig kommentar till Realtid.

I en tredskodom i mitten av januari dömdes finansmannen Lage Jonason dömts att betala drygt 63 miljoner kronor till Kreditfonden. Kreditfonden, som arbetar med utlåning till företag, gjorde en reservation för möjliga kreditförluster i samband med Indiskas konkurs.

Den 20 december lämnade fonden in stämning mot Lage Jonason. Anledningen var att  finansmannen gått personlig i borgen för lån till Indiska, som då var under ledning av hans dotter Karin Lindahl.

ANNONS

Av tredskodomen från Stockholms tingsrätt framgår att Kreditfonden hade gett Indiska två lån, ett på 47,3 Mkr och ett på 10 Mkr.

I domen som är daterad den 9 januari står det att läsa att Lage Jonason inte hade inkommit med svaromål inom förelagd tid och att Lage Jonason därför döms att betala över 63 miljoner kronor.

För Mangolds del är dagens stämningsansökan den andra stämningsansökan bara under denna månad. Den 11 januari lämnade Sea Capital in en stämningsansökan 

Sea Capital anser sig ha en fordran mot Mangold om cirka 0,9 miljoner dollar, motsvarande 9,4 miljoner kronor,  jämte ränta.

Mangold kommenterade då att man ansåg kravet vara grundlöst och man avser att bestrida det och kräva ersättning för sina kostnader för att hantera kravet.

Även det målet kommer att prövas vid Stockholms tingsrätt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]