Norges BNP per person är högre än USA:s, arbetslösheten bara 2 procent och tillväxten högre än i resten av Europa. Men vad händer med norska kronan?
Norska kronfallet – en återgång till det normala?
Valutan är Norges största ekonomiska problem. Sedan slutet på 2020 har norska kronan fallit med 8 procent och centralbanken förvirras över hur landets ekonomi samtidigt kan må så bra.
Det lägre oljepriset är en vanlig förklaring till värdefallet, men det räcker inte som orsak till varför kronan inte återhämtade sig med energipriserna 2021–22, skriver The Economist.
Ränteskillnader och märklig prissättning
Analytiker på Apollo Asset Management ser till räntedifferenser. Fed höjde räntorna aggressivt 2022–23, men Norges bank verkar vilja hålla räntorna på 4,5 procent året ut.
Inte heller detta förklarar allt, eftersom kronan har försvagats mot många valutor.
Kanske är det en fråga om märklig prissättning. Låga handelsvolymer innebär att stora investerare är tveksamma till att gå in på marknaden, eftersom stora interventioner skulle påverka priserna.
Paradis för turister
En sista alarmerande förklaring, enligt The Economist, är att kronan fortfarande kan vara övervärderad, och på återgång till normalitet från att ha varit en säker hamn.
En ytterligare nedgång skulle vara mumma för turister i Oslo.
”Undvik Schweiz”, har SEB:s (börskurs SEB) analyschef Karl Steiner tidigare sagt till SVT. Han rekommenderar Norge, som blivit prisvärt för svenska turister i och med kronfallet.
Läs mer:
Danskarna och norrmännens förmögenhet betydligt högre än svenskarnas. Realtid
Norsk mediejätte växer kraftigt med svensk tech. Realtid