Advokatbyrån Osborne Clarke har gjort en offensiv satsning i Stockholm med Fredrik von Baumgarten och Henrik Bergström i spetsen. Nu är byrån på väg att tömmas på delägare, en uppgift som bekräftas av byråns grundare.
Källor: Kris på Osborne Clarke i Stockholm
Mest läst i kategorin
Hösten 2017 slog den internationella advokatbyrån med brittiska rötter upp portarna i Stockholm, under ledning av Fredrik von Baumgarten och Henrik Bergström.
De hade högt satta mål om att vara 60 jurister inom tre år och hade enligt egen utsago “alla förutsättningar att bli en framgångssaga”. Nu ser det ut att bli tvärtom. Realtids källor talar om stor osämja bland delägarna och enligt ett rykte saknas fungerande delägaravtal, vilket kan ligga i botten av konflikten. Den uppgiften dementeras dock av byråns grundare, som bekräftar att det finns ett delägatavtal och att detta tillämpas.
Under hösten 2017 och 2018 lyckades radarparet Fredrik von Baumgarten och Henrik Bergström attrahera flera tunga delägare till den nystartade byrån. Bland andra VC- och techspecialisten Mikael Moreira och fastighetsexperten Nimrod Badur. Mikael Moreira lämnade Synch för att bli delägare i Osborne Clarke med inriktning mot venture capital och bolag inom tech och digitalisering. Nimrod Badur kom närmast från en roll som head of real estate på Bird & Bird, för övrigt samma byrå som Henrik Bergström lämnade för att grunda Osborne Clarke tillsammans med Fredrik von Baumgarten.
Profilerade rekryteringar
I januari förra året rekryterades Caroline Rifall från BNP Parisbas och Björn Bjuggren från Linklaters för att tillsammans bygga upp OC:s bank- och finansgrupp. Efter sommaren 2018 var det dags att presentera nästa profilerade duo, en ”stark arbetsrättsduo” bestående av Jenny Jilmstad och Björn Rustare från Cederquist respektive Roschier.
”Osborne Clarke har återigen lyckats rekrytera två erkänt skickliga jurister och målet är enkelt, klart och tydligt: ledande inom tre år”, sa Fredrik von Baumgarten.
”Den strategin och de moderna värderingar Osborne Clarke står för är helt i linje med vad jag menar bygger hållbar framgång”, sa Björn Rustare i ett pressmeddelande i augusti (för övrigt exakt samma formulering som i ett tidigare pressmeddelande tillskrivits Björn Bjuggren, då han rekryterades).
Mindre än ett halvår senare har Björn Rustare lämnat och gått till DLA Piper.
Topprankad
Björn Rustare har en bakgrund på advokatfirman Roschier och som bolagsjurist på Postnord. Han har även varit verksam på advokatfirman Vinge och är rankad som en Sveriges ledande jurister inom arbetsrätt av såväl Chambers Europe som Legal500.
Även Mikael Moreira lämnar Osborne Clarke och börjat på DLA Piper.
Mikael Moreira har tidigare arbetat på Mannheimer Swartling och riskkapitalfirman Moor & Moor. När han rekryterades till Osborne Clarke var han verksam vid advokatbyrån Synch.
Realtid har uppgifter om att fler delägare nu söker sig från Osborne Clarke. Källorna säger att det inte råder harmoni på Osborne Clarke, vilket tycks vara en förskönande omskrivning för stor osämja mellan delägarna. Stämningen beskrivs som “oskön”, med inslag av högljudda gräl, “de står och skriker på varandra”.
”Delägaravtal saknas”
Det kan konstateras att exempelvis Björn Rustare hoppade av efter bara fyra månader. Normal uppsägningstid för en delägare är minst sex månader. Denna kan förkortas för att man kommer överens om det. En annan orsak kan vara att det saknas ordentligt avtal. Enligt uppgifter till Realtid.se finns det inget delägaravtal på Osborne Clarke i Stockholm.
Det ryktas också att konflikten gäller vinstdelningen, där de två grundarna von Baumgarten och Bergström skulle ha ett sidoavtal med Osborne Clarke International, som innebar att de fick i princip all utdelning vid årets slut. “När det var dags dela vinsten mellan delägarna fanns ingenting att dela” , säger en källa.
Fredrik von Baumgarten, medgrundare tillsammans med Henrik Bergström, svarar på Realtids frågor via mail:
– Ja, det är tyvärr korrekt att flera delägare valt att ansluta till andra byråer. Utöver Mikael Moreira och Björn Rustare har även Nimrod Badur och Björn Bjuggren meddelat att de går vidare i sina karriärer. Det är förstås tråkigt men idag är det stor konkurrens om duktiga advokater och vi kan naturligtvis inte annat än önska dem alla lycka till i sina nya sammanhang.
Hur ser ert delägaravtal ut?
– Vi vill inte kommentera interna angelägenheter annat än bekräfta att det finns ett avtal som vi levt efter och som enligt vår erfarenhet inte skiljer sig på något avgörande sätt från vad som är vanligt förekommande i vår bransch.
Hur ser vinstdelningen ut?
– Igen vill vi inte kommentera interna angelägenheter, men vårt system för vinstdelning är ett klassiskt så kallt lockstep-system med relativt små skillnader.
Lockstep-system är enkelt uttryckt en trappstegsmodell med olika utdelningsnivåer utifrån förutbestämda faktorer och eller senioritet.
Osborne Clarke består i nuläget av fyra delägare: grundarna Fredrik von Baumgarten och Henrik Bergström samt Caroline Rifall och Jenny Jilmstad.