Realtid

Tre tvingas betala 20 miljoner till konkursbo

Tre tvingas betala 20 miljoner till konkursbo
Foto: Tre
Anders Frick
Uppdaterad: 07 sep. 2022Publicerad: 07 sep. 2022

Investors mobiloperatör Tre tvingas nu betala 20 miljoner kronor till konkursboet för sin tidigare återförsäljare A3A Mobile Sweden AB, mer känt under namnet Viggo Mobil. Konkursen berodde på att Tre hävde avtalet efter att SVT avslöjat att Viggo Mobil lurade sina kunder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Swedsec-licenser återkallas i rekordfart

19 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Ekobrott kan ge lika hårda straff som organiserad brottslighet

18 nov. 2024

Mobilkunder fick chockfakturor – trots löften om gratisprylar och billigare abonnemang. Det avslöjande SVT:s konsumentredaktion Plus för tre år sedan.  Avslöjandet fick mobiloperatören Tre att häva avtalet med sin största återförsäljare A3A Mobile Sweden, aktiv under namnet Viggo Mobil.

Under 2018 omsatte A3A drygt 260 miljoner kronor, men efter att Tre hävde avtalet hamnade bolaget på obestånd och tvingades sätta sig själv och ett av koncernbolagen i konkurs. Till konkursförvaltare förordnades advokat Leonardo Merino vid Merino Advokatbyrå.

A3A menade dock att Tres hävning av återförsäljaravtalet var obefogad, vilket konkursförvaltaren instämde i. En skiljeprocess inleddes vid Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut och resultatet blev att Tre, vars formella namn är HI3G Access AB, nu ska betala 20 miljoner kronor till konkursboet.

Pengarna kommer sedan att gå vidare till A3A:s fordringsägare, däribland SEB, Alecta Pension, Skatteverket samt franchisetagare till Tre.

Att konkursboet för A3A Mobile Sweden alls hade möjlighet att driva tvisten beror på att man tog hjälp från en tvistelösningsfinansiär, även kallad processfinansiär. I det här fallet var det Kapatens Partner, som i vintras rekryterade konkursadvokaten Mats Emthén till styrelsen. 

– Processfinansiering är fram tills nyligen en anglosaxisk företeelse och medför att finansiellt svaga aktörer med bra case kan komma över tröskeln att få en rättvis prövning av sin sak gentemot kapitalstarka motparter, säger Leonardo Merino till Realtid.

Han säger att det är vanligt att konkursbolags motparter utnyttjar den skeva styrkebalansen som uppstår mellan dem och det ofta ekonomiskt sargade konkursbolaget.

– Antingen vägrar man förlikas med konkursförvaltaren eller så tvingar man fram ogynnsamma förlikningar med vetskap om att konkursförvaltaren inte har råd att inleda kostsamma domstolsförfaranden, säger han.

ANNONS

Han säger att den nu aktuella tvisten blev en framgång för både konkursbolagets fordringsägare och för processfinansiären Kapatens.

– Jag hoppas att även andra konkursförvaltare använder sig av denna möjlighet för att på så sätt bidra till ett mer sunt näringsliv och rättssäkra processer, säger Leonardo Merino.

HI3G ägs av Hongkongbaserade CK Hutchison Holdings (60 procent) och Investor AB (40 procent) och har sitt huvudkontor i Johanneshov i Stockholm.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS