Realtid

Undersökning: Tre av fyra jurister funderar ofta på att byta jobb

Ilona Ormetz, vd för Sharp Recruitment & Consultant
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 07 sep. 2022Publicerad: 07 sep. 2022

Att rekrytera och behålla personal har länge varit en utmaning i juristbranschen. Den nya studien, gjord av Linda Sjöhagen, rekryteringskonsult på Sharp Recruitment & Consultant, under hennes universitetsstudier i psykologi, ger svart på vitt på att drivkraften att byta arbetsgivare är stor redan hos unga och relativt nyanställda.

ANNONS
ANNONS

Enligt enkätstudien funderar nästan hälften av alla affärsjurister”ofta” på att byta jobb. Bland biträdande jurister på advokatbyråer är siffran så stor som 74 procent.
– Det är alltså redan innan de fått sin advokattitel, säger Linda Sjöhagen.

Trots att det finns en stor lönekonkurrens i branschen är högre lön inte den främsta orsaken till att man vill byta. Tre andra faktorer rankas som viktigare av de som svarat på enkäten:

  • att få ihop sitt livspussel med balans mellan arbete och övriga livet,
  • att känna sig rättvist behandlad på sin arbetsplats,
  • att hitta ett jobb som uppfyller ens personliga drömmar och upplevs meningsfullt.

– Uppfattningen om vad som är en bra arbetsgivare har förändrats. Med den här undersökningen vill vi öka kunskapen om detta, säger Ilona Ormetz, vd för Sharp Recruitment & Consultant, som sett trenden bli allt tydligare genom de 3 000 kandidatintervjuer bolaget gör varje år.

Att döma av antalet deltagare på seminariet är frågan brännande aktuell för många bolag. Thomas Wallander är senior jurist på FMV, Försvarets Matrielverk. Han står just nu inför att tillsammans med medarbetare bygga upp en ny avdelning för tillsyn av cybersäkerhetscertifiering på myndigheten.

– Det är stor konkurrens om kvalificerade jurister inom cyberområdet. Vi behöver ha god inblick in hur unga tänker så att vi även kan bygga en verksamhet där de vill stanna.

Eva Dahl är vice vd på Svalner skatte- och transaktionsbyrå. Hon har jobbat i branschen i 20 år och ser hur de ungas förväntningar har förändrats:

–Det är märkligt att det fortfarande är en viktig fråga. Förr var det svårt att behålla kvinnorna, nu även killarna. Det är så många andra krafter som tar över. Ett problem är att man tror att det måste gå fort. Det måste det inte, säger hon.

ANNONS

En bakomliggande orsak som både Linda Sjöhagen och Ilona Ormetz på Sharp Recruitment & Consultant lyfter fram är de krav och arbetsvillkor som varit legio i juristbranschen. Att vara ständigt tillgänglig och slita hund i början av karriären för att klättra i hierarkin och så småningom uppnå ett delägarskap i en advokatbyrå är inte lika attraktivt idag. Dagens unga jurister vill ha mer ut av livet än arbete och karriär redan från start.

Linda Sjöhagen vill råda arbetsgivare att inte bara anställa för dagens behov utan att se längre:

– Fokusera på vad om krävs för att behålla den här personen.

Ilona Ormetz betonar att det är en fråga om strategisk affärsutveckling och jämför juristbranschen med andra branscher hon arbetat med:

–  Många andra branscher har gjort den här transitionen. Styrelse och ledning behöver tänka över sina strategier och affärsmodeller. Man kan inte bara sitta still och se det hända. Då blir man en plantskola för andra arbetsgivare.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS