Realtid

Totalt 174 ICA-handlare gjorde klipp på 800 miljoner

Totalt 174 ICA-handlare gjorde klipp på 800 miljoner
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 16 maj 2023Publicerad: 16 maj 2023

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten väckte nyligen åtal mot 18 personer för misstänkta insiderbrott kopplat till ICA-aktien. De huvudmisstänkta är handlare vid ICA-butiker i syd- och Mellansverige. Övriga misstänkta är vänner eller anhöriga till ICA-handlarna. Enligt åklagaren läcktes utköpsinformationen från ICA-handlarnas förbundsstyrelse. 

ANNONS
ANNONS

Dataentreprenören Jens Nylander  granskade nyligen tusentals ICA-handlares aktiebolag och tiotusentals årsredovisningar, och hittade allt från kreativa skatteupplägg  till dolda utdelningar  och misstänkt kartellbildning. 

Nylander har under sin granskning även funnit att under tidsperioden när ICA köps ut från börsen så delar 174 butiker på cirka 800 miljoner kronor i extra aktievinster – något som han skriver om på sin blogg. Bland dessa 174 butiker finns de 18 åtalades butiker.

– Jag har gått igenom samtliga bokslut och jämfört med räkenskapsåret innan uppköpet och har hittat avvikelser där köp av värdepapper har skett i samma period som försäljningen. Ingen vet ju hur brett som insiderinformationen har gått ut till handlarna, men det är uppenbart att många handlare gjorde mycket stora vinster just under denna period, säger Jens Nylander till Realtid.

Han betonar att det är omöjligt att veta exakt hur många av dessa 174 handlare som hade tillgång till den läckta informationen och att det bara är Ekobrottsmyndigheten som kan forska i med vilken information som handlarna faktiskt köpte aktierna.

– Men om man köper aktier till ett större belopp nära budet och normalt inte gör det varje år så är det en omständighet som bör kontrolleras. Jag kan bara se att vinsterna var stora och de 30 butiker med högst aktievinst delade exempelvis på cirka 600 miljoner kronor. Vilken butik som hade tillgång till uppgifterna om det kommande budet kan vara svårt att utreda, säger Jens Nylander.

De 18 handlare som åtalas riskerar i förlängningen att bli av med sina butiker, rapporterar branschtidningen Dagligvarunytt.  Samtidigt säger Claes-Göran Sylvén, styrelseordförande för ICA Gruppen, till tidningen att detta handlar om enskilda handlare och inte om ICA som helhet.

– Det är viktigt att understryka att åtalet berör enskilda personer som får svara för sig. Det handlar inte om företaget ICA och systemet ICA, utan om enskilda. Tror det är viktigt att vi alla är noga med att understryka skillnaden just nu, säger Claes-Göran Sylvén till Dagligvarunytt.

Göran Blomberg, vd för ICA-handlarnas Förbund, säger till samma tidning att man inte ska döma någon på förhand.

ANNONS

– Man kan inte agera mot människor som möjligen är oskyldiga, säger Göran Blomberg, och tillägger att ICA-handlare har ägt och handlat i aktier under många år, och huruvida det begåtts handel som inte är laglig är vad rättsprocessen nu får utvisa.

Enligt TT så har åklagaren Pontus Hamilton vid Ekobrottsmyndigheten säkrat ett stort antal bevis i forma av internetsökningar på ”insider ica”, ”radera sms permanent”, ”spelar banken in samtal”, samt sms-konversationer såsom: ”Jag har gått tillbaka och gått igenom vår sms-konversation. Den är inte vacker” och vidare: ”Skulle de gå in och läsa det så, så sitter vi på förhandsinformation”.

Huvudförhandling vid Stockholms tingsrätt inleds i början på september och planeras att pågå under åtta veckor.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS