Trots att varningsklockorna lyste röda på bankerna så kunde en advokat slussa 28 miljoner till utlandet via ett klientmedelskonto.
Storbanker utnyttjades av penningtvättsmisstänkt advokat
Mest läst i kategorin
En advokat i Helsingborg har åtalats för grov näringspenningtvätt i samband med en utredning om omfattande momsfusk där ytterligare fyra personer står åtalade. Utredningen kretsar runt en Laholmsfirma som under några månader i slutet av 2020 och början av 2021 misstänks ha använts i en momssvindel på totalt 158 miljoner kronor.
Förundersökningen visar att flera av de inblandade bankerna reagerade på de stora penningflödena som uppstod i verksamheten. Bolagets lokala sparbank valde att avsluta alla konton i november 2020 då banken inte ansåg sig ha fått en fullgod kundkännedom. Utredningen visar att flera bolag i utlandet varit inblandade i upplägget.
Men kort efter att banken satt käppar i hjulet för transaktionerna började istället misstänkta betalningar trilla in på bolagets advokats klientmedelskonto hos Swedbank. Pengar kom även in till advokatens konto i Handelsbanken.
Först i februari 2021 valde Swedbank att agera och krävde då svar av advokaten om orsaken till de stora pengaflödena. I ett brev uppgav advokaten att klientmedelskontot användes temporärt av företaget under tiden som egna konton hos en svensk bank skulle ordnas. Swedbank valde att inte lita på uppgifterna utan stängde kort därpå ner advokatens möjlighet att göra internationella betalningar på kontot.
I Swedbanks kundakt står bland annat:
”Aktivitet på valutakontot återupptogs 2020-11-25 och fram till 2021-01-18 har cirka 28 mkr slussats in och ut via internationella betalningar.”
Där anges också att merparten av pengarna kommit från ett annat bolag med konto i banken som ”off-boardades” samma månad. Så fort pengarna landade på klientmedelskontot fördes de vidare. Merparten, 24 miljoner, gick till ett bolag i Polen enligt bankens uppgifter.
Åklagaren i målet begär att advokaten ska beläggas med näringsförbud samt att advokatens bolag ska betala en företagsbot på 4 miljoner kronor.
”Bolaget har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten. Brotten har begåtts av en person i ledande ställning grundad på befogenhet att företräda näringsidkaren eller att fatta beslut på näringsidkarens vägnar”, skriver åklagaren i åtalet.
Samtliga fem åtalade förnekar brott. Rättegången mot dem inleds under nästa vecka.