Regeringen vill underlätta för företag att fokusera på sina kärnverksamheter, genom att verka för enklare regelverk och minskad administration.
Så vill regeringen minska regelbördan för företag
I samarbete med Tillväxtverket har elva myndigheter fått i uppdrag att kartlägga hur de kan förenkla regelverket inom deras respektive verksamhetsområden.
“Genom att minska den administrativa bördan och förenkla regelverken kan vi ge våra företagare den frihet och de resurser de behöver för att fortsätta växa och blomstra”, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) i ett pressmeddelande.
Myndigheternas uppgift är att identifiera var behovet av förenklingsåtgärder är som störst och sedan med hjälp av kartläggning och analys simplifiera sina föreskrifter och råd.
De uppmuntras även att ge förslag på möjliga lag- och förordningsändringar som kan tänkas behövas för att åstadkomma förenklingsarbetet.
“Detta är ett viktigt steg mot att göra Sverige till ett ännu mer attraktivt land för innovation och entreprenörskap”, säger Pehrson.
Arbetsmiljöverket, Livsmedelsverket och Skatteverket är tre av de elva myndigheter som har fått det nya uppdraget av regeringen.
Regelkrångel kostar företagen miljarder
Enligt Tillväxtverkets siffror lägger företagen 370 miljarder kronor varje år för att hantera omfattande och krångliga regler. Det är framförallt i kontakt med myndigheter som problemen uppstår, menar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
De elva myndigheterna som har tilldelats uppdraget har särskilt pekats ut av företagare för deras omfattande regelverk.
”Det man också pekar på är att det finns en avsaknad av förståelse för företagarperspektivet. Det är därför vi så tydligt markerar att beslutet och uppdraget till myndigheterna handlar om att myndigheterna utifrån företagens perspektiv ska minska regelbörden”, säger Ebba Busch till Dagens Industri.
”Småföretag som får stå för notan”
Regeringen fick nyligen kritik av näringslivet, som menade att politikerna förvärrade regelkrånglet med deras nya krav på arbetsgivare att rapportera frånvaro.
”I grund och botten är det bra att regeringen vidtar åtgärder mot bidragsfusk, men gång på gång är det småföretag som får stå för notan”, sa Benjamin Dousa, vd för organisationen Företagarna, då till Dagens Industri.
Myndigheterna som har fått det nya uppdraget:
Arbetsmiljöverket, Folkhälsomyndigheten, Havs- och vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen, Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, Skatteverket, Statens jordbruksverk, Statistiska centralbyrån (SCB), Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) och Sveriges geologiska undersökning (SGU).
Källa: Regeringen, Di
Läs mer:
Näringslivet sågar regeringen: ”Minska regelkrånglet”. Realtid
Många vågar byta jobb – få vågar starta eget. Realtid