I Sverige har kampen mot penningtvätt blivit en allt viktigare del av compliance-arbetet. Men det handlar inte bara om att följa regler – utan att förstå syftet bakom dem, menar experten.
Så utnyttjar kriminella systemets svagheter


Mest läst i kategorin
”Det är livsfarligt att fastna i ett ’boxtickande’-förhållningssätt. När man pratar penningtvättsregleringen så har den ett tydligt syfte. Syftet är att motverka, försvåra och förhindra”, säger Safellos (börskurs Safello Group) compliance-chef Tara Abdi till Dagens Juridik.
Enligt en färsk rapport från UC tvättas cirka 100 miljarder kronor årligen genom det svenska finansiella systemet, vilket motsvarar runt 2 procent av svensk ekonomi mot BNP.
Missa inte: Prisad affärsjurist: Svenskar måste träna mer på etik. Realtid
”Många svenska småföretag kämpar med att genomföra effektiva åtgärder för att kunna efterleva penningtvättslagen”, säger Peter Stier, produktägare compliance på UC, till Realtid.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Kriminella behärskar regelverket
En utmaning i kampen mot penningtvätt, enligt Abdi, är att kriminella nätverk är väl insatta i de regler som finns för att stoppa dem.
”Själva essensen med penningtvättsarbetet är att känna till sina risker… De kriminella är lika duktiga på regelverket som vi är, men kanske inte är riktigt lika duktiga på våra interna finesser”, säger Abdi till Dagens Juridik.

Regeringens nya kreditlag kan slå ut många fintechbolag
Med regeringens nya lagförslag om konsumentkrediter kan Sverige få Nordens striktaste tillståndsregler – och hämma många innovativa bolag.
Hon betonar vikten av att ha en förståelse för både regelverkets syfte och affärsverksamheten.
”Compliance är i grund och botten en strategisk basplatta för affärsverksamheten”, förklarar hon.
Senaste nytt
Blockkedjan erbjuder nya verktyg
Medan traditionella finansiella aktörer länge arbetat med att motverka penningtvätt, framhåller Abdi att kryptobranschen har unika egenskaper som kan underlätta detta arbete.
”Varje transaktion som sker i den här blockkedjan kan i princip, med viss fördröjning, analyseras i realtid, och det innebär att misstänkt aktivitet kan identifieras mycket snabbare jämfört med den traditionella finansiella sektorn”, säger Abdi.
Samtidigt pågår ett intensivt arbete från reglerande myndigheter för att stärka kontrollen över systemet.
Läs även: Försökte fly landet med 5 miljoner i kontanter. Dagens PS
”Alla måste bidra”
Regeringen har nyligen presenterat en lagrådsremiss som föreslår att clearingbolag ska bli skyldiga att övervaka transaktioner, informera banker om misstänkta transaktioner och rapportera misstänkt penningtvätt till polisen.
”Alla aktörer som verkar i finanssektorn behöver bidra till att motverka att kriminella utnyttjar systemet”, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) enligt Dagens Juridik.
Den ökade regleringen skapar också nya affärsmöjligheter för juridiska rådgivare.

Penningtvätt hotar finansmarknaden – företagen måste agera
Enligt en ny rapport från Finansinspektionen gör många företag inom finanssektorn inte tillräckligt för att motverka riskerna,
Växande problem
Advokatfirman Vinge har nyligen lanserat ett nytt verksamhetsområde dedikerat till arbetet mot penningtvätt.
”Vår expertis gör att vi kan erbjuda juridisk rådgivning som hjälper våra klienter att implementera effektiva compliance-program och hålla sig inom de stränga regelverken, säger Vinge-delägaren Viveka Classon enligt Dagens Juridik.
Missa inte: Explosion av förfalskade dokument: ”Man blir chockad”. Realtid
Sverige har en betydligt större kriminell ekonomi än sina nordiska grannländer – den beräknas omsätta uppemot 150 miljarder kronor om året.
Det växande problemet med penningtvätt kräver ett mer proaktivt förhållningssätt från alla aktörer.
”Den största utmaningen är att bryta ned de fördomar som finns kring kryptobranschen”, säger Abdi.

Bankföreningen larmar: Regelkraven riskerar att skada finanssektorn
Svenska banker kämpar med att hantera en störtflod av nya regler.