Så mycket tjänar cheferna inom juridik och compliance
Mest läst i kategorin
9 000 kronor mer. Det är vad en manlig chef belönas med per månad för att utföra samma arbete som en kvinnlig chef inom områdena Legal, Compliance, Risk samt Tax & Finance. Det är ett av resultaten i årets löneundersökning från Sharp Recruitment & Consultants.
Kvinnor ligger bra till lönemässigt, till och med bättre än sina manliga kollegor, en god bit upp i karriären. Men när kvinnorna når toppositionerna så faller de igenom lönemässigt.
–Vår erfarenhet är att kvinnor på de här nivåerna generellt är sämre löneförhandlare än män. Och här finns det en paradox. När kvinnor förhandlar affärer för sina bolag kan de vara nog så hårda och skickliga men i en löneförhandling blir de ofta försiktiga och lite tafatta, säger Zarina Virsholm, grundare och partner, Sharp Recruitment & Consultants, i en kommentar till rapporten.
En förklaring, enligt Sharp, är att kvinnor inte vill förhäva sig och att de räknar med att omgivningen automatiskt ska uppmärksamma deras kompetens och erfarenhet. Männen däremot går ut avsevärt hårdare i fråga om sin kompetens, erfarenhet, prestation och framförallt lönenivå. Något som också betalar sig.
–I en förhandling gäller det ju att initialt sätta ribban högt och sedan vara beredd att släppa lite på sina krav. Även om männen får släppa relativt mer från ett väldigt högt lönekrav, så landar de i de flesta fall högre än kvinnor som sätter ribban på en avsevärt försiktigare nivå. Vad detta säger är att kvinnor måste bli bättre att förhandla för sin egen del, säger Zarina Virsholm.
Nästan 250 män och lika många kvinnor – mer än hälften av de tillfrågade – uppger att de har fått eller kommer att få ökad fast månadslön under 2022. Men männen får lite mer: Medellöneökningen är 6 900 kronor för män och 6 400 kronor för kvinnor.
Skälen till att byta jobb kan vara många, men lönen och utmaningarna triggar männen i högre utsträckning är kvinnorna.
Det viktigaste skälet till att byta jobb är inte lönen, visar Sharps undersökning. Både män och kvinnor vill i första hand ha nya utmaningar, och männen i högre utsträckning än kvinnorna. Lönen kommer i andra hand för båda könen men är långt ifrån oviktig. En större andel kvinnor prioriterar dock balans i livet som en viktig faktor för att byta jobb. Kvinnor anger också i större utsträckning än män att missnöje med nuvarande chef är ett viktigt skäl för jobbyte.
Att ha möjlighet att arbeta hemifrån är viktigare för kvinnor än för män. Under pandemiåren när vi arbetade hemifrån i hög utsträckning tog många kvinnor ett ännu större ansvar för hushållsarbete och barn än tidigare. Sharp tror att många kvinnor nu känner att de inte får ihop sin vardag om de inte kan fortsätta arbeta hemifrån i stor utsträckning. Sharp ställer sig frågan om hemarbetet riskerar att bli en ny kvinnofälla.
De svarande i undersökningen tjänar i snitt 60 000 – 70 000 kronor i månaden. Medellönen ligger på cirka 68 000 kronor och medianlönen är cirka 75 000 kronor. Lönefördelningen mellan kvinnor och män är relativt likartad i ett större perspektiv, men med en tydlig skillnad bland de översta löneskikten. Där tjänar 9 procent av männen över 120 000 kronor i månaden. Motsvarande siffra bland kvinnor är 5 procent.
Fördelning av fast lön
Kvinnliga chefer: 94 000 kronor
Manliga chefer: 103 000 kronor
Advokatbyrå:
Kvinnor: 61 000 kronor
Män: 62 000 kronor
Bolagsjurist:
Kvinnor: 81 000 kronor
Män: 86 000 kronor
Compliance:
Kvinnor: 71 000 kronor
Män: 73 000 kronor
Medelålder på kvinnliga respondenter: 37,4 år Medelålder på manliga respondenter: 37,5 år