En tidigare bankchef dömd till fängelse för något hon inte sagt eller en nödvändig gränsdragning för börskommunikation? Riksåklagaren har tagit ställning i Birgitte Bonnesens uppmärksammade svindleridom.
Riksåklagarens avgörande besked om Bonnesen
Mest läst i kategorin
Swedbanks (börskurs Swedbank) tidigare vd Birgitte Bonnesen dömdes i september till 15 månaders fängelse för grovt svindleri.
Detta på grund av två intervjuer som hon gjorde i samband med storbankens kvartalsrapport 2018, där hovrätten ansåg att Bonnesen lämnat vilseledande uppgifter om misstänkta penningtvättstransaktioner i bankens utländska verksamhet.
Missa inte: Hexagons ordförande: Dra lärdom av fallet Bonnesen. Realtid
Domen kom som en chock för både finansvärlden och henne. Bonnesen överklagade den i hopp om att Högsta domstolen, HD, ska pröva fallet.
”Skräms till tystnad”
Bonnesens försvarare lämnade in nio skäl till varför HD bör pröva målet. Ett centralt argument är att det saknas vägledande rättspraxis för vd:ars uttalanden i intervjuer i samband med kvartalsrapporter, skriver Dagens Juridik.
Eva Redhe, investerare med mångårig erfarenhet av styrelsearbete i börsnoterade bolag, har argumenterat för att domen riskerar att skada den svenska aktiemarknaden.
Läs mer: Bonnesen-domen kan leda till högre vd-löner. Dagens PS
”Många kommer sannolikt att skrämmas till tystnad”, skrev hon i en debattartikel en vecka efter domen.
Från fall till fall
Fallet har väckt principiella frågor om gränsdragningen mellan börskommunikation och straffrätt.
Men nu avråder Riksåklagaren från att låta HD pröva den uppmärksammade domen mot Bonnesen, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Missa inte: HD kämpar med rekordmånga mål. Realtid
Enligt riksåklagaren finns inget prejudikatintresse eftersom bedömningen av vad som utgör svindleri måste göras från fall till fall.
”Hovrättens dom innebär att gränsen för det straffbara området satts mycket snävt och att det knappast kan uppställas strängare krav vid bedömningen av vilken vilseledande information ett börsbolags verkställande direktör straffritt ska kunna sprida”, skriver riksåklagaren.
Läs även: Från 1 januari: Här är de nya lagarna 2025. Realtid