Idag går tiden ut för alla remissinstanser att lämna sina synpunkter på bostadsrättsregisterutredninge
Register för bostadsrätter: Alla är positiva
Det finns i Sverige ett fastighetsregister, men det finns inget offentligt register över vem som äger en viss bostadsrätt – något som ofta efterfrågas för att komma tillrätta med den ekonomiska brottslighet som kan kopplas till bostadsrätter.
En särskild utredare har haft i uppdrag att utreda och lämna förslag på hur ett sådant register för bostadsrätter bör utformas i syfte att stärka bostadsmarknadens funktionssätt. Utredningen överlämnades till regeringen i somras och därefter skickades betänkandet ut på remiss från Finansdepartementet till ett 50-tal myndigheter och organisationer.
Deadline för remissvaren är idag den 28 oktober, och i skrivande stund har 40 remissvar inkommit till Finansdepartementet. Bland svaren är det idel positiv feedback på förslaget, men flera remissinstanser lyfter samtidigt fram en del synpunkter:
- Ekobrottsmyndigheten påpekar att det är viktigt att även planritningen framgår av registret. Myndigheten har haft brottsutredningar där styrelsen har skapat uppgifter om lägenheter som inte funnits och som har förts in i lägenhetsregistret. I slutändan har de felaktigt införda lägenheterna belånats. För att försvåra denna typ av upplägg är det därför viktigt med en helhetsbild över bostadsrättsföreningen.
- Lantmäteriet ställer sig positiv till att vi föreslås bli den myndighet som ska upprätta och tillhandahålla register och information avseende bostadsrätter.
- Kammarrätten i Göteborg menar därför att det bör övervägas att ge Lantmäteriet en möjlighet att förena föreläggandena med vite. Lantmäteriet skulle i ett sådant system ges större möjlighet att anpassa åtgärderna utifrån omständigheterna i det enskilda fallet.
- Polismyndigheten vill framhålla vikten av att uppgiften om vilken fastighetsmäklare som, i förekommande fall, förmedlat en överlåtelse av en bostadsrätt också framgår av registret. Denna uppgift har relevans både inom underrättelse- och utredningsverksamheten och har lyfts fram bland annat i Polismyndighetens rapport Penningtvätt via fastigheter som en tänkbar åtgärd för att förbättra myndighetens arbete mot bedrägerier och penningtvätt.
- Skatteverket ställer sig tveksamt till förslaget att Lantmäteriet ska få meddela närmre föreskrifter om underrättelsen i förslaget till förordning om bostadsrättsregister. Skatteverket anser att detta är någonting som Lantmäteriet och Skatteverket gemensamt behöver komma överens om.
- Konsumentverket poängterar att tydliga uppgifter om mark och utrymmen utanför själva lägenheten som omfattas av överlåtelsen av bostadsrätten, exempelvis förråd, uteplats eller parkeringsplats är lika viktiga för en konsument vid en överlåtelse av bostadsrätten som vid upplåtelse.
- DIGG anser att lagen inte bör reglera hur åtkomst till uppgifter ska ges och att det finns starka skäl som talar för att modernisera begreppsapparaten i de författningsförslag som lämnas.
- Bankföreningen anser att det, i likhet med fastighetsköp, bör ske en giltighetsprövning av en övergång. Den part som påförs ett ansvar att göra en giltighetskontroll får också ett ansvar för att de uppgifter som finns i bostadsrättsregistret är korrekta.
- Riksbanken vill påpeka vikten av att Riksbanken, och andra relevanta myndigheter med ansvar för finansiell stabilitet och ekonomiska policyåtgärder, får tillgång till data från registret för sitt analysarbete.
- Bolagsverket vill dock framhålla ett möjligt problem för vissa föreningar att uppge andelstal och som enligt betänkandet redan påtalats av andra instanser. Det faktum att det finns bostadsrättsföreningar som idag inte har ett enda tydligt andelstal som ligger till grund för beräkningen av årsavgiften, kommer att medföra ett merarbete för dessa föreningar för att ta fram ett sådant andelstal. Det finns rimligen också en risk för att en del föreningar kommer att anse sig ha så stora svårigheter med att ta fram detta andelstal, att det kan medföra att det andelstal som anmäls för registrering inte är helt korrekt, med följd att registret då innehåller en uppgift som är felaktig.
Efter att remisserna sammanställs av Finansdepartementet kommer förslaget om register för bostadsrätter att gå ut på en lagrådsremiss för att därefter följas av en proposition som går till riksdagen för beslut.