Realtid

Regionens misstanke: Förvaltarens vänskapskorruption är grovt mutbrott

Regionens misstanke: Förvaltarens vänskapskorruption är grovt mutbrott
Anders Frick
Uppdaterad: 04 dec. 2023Publicerad: 04 dec. 2023

Den nyanställde på Region Västerbotten slängde ut investeringarna i aktie- och räntefonder hos de svenska storbankerna och investerade istället miljonbelopp i insynsskyddade strukturerade produkter, warranter och certifikat. Detta med hjälp av ett nystartat fondbolag med personkopplingar till den regionanställde, som nu undersöks för grovt mutbrott.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i slutet av 2021 som Region Västerbotten anställde en person för att internt förvalta regionens pensionsportfölj – en portfölj som idag är värd 5,4 miljarder kronor. Förvaltaren såg till att regionen tecknade avtal med ett nystartat fondbolag om att sköta placeringarna. Men mellan den nyanställde och fondbolaget så rådde det någon form av vänskapskorruption – det rapporterar Sveriges Radio och hänvisar till regionens polisanmälan.

– Det verkar finnas. Eller enligt anmälan finns det en koppling mellan personen på regionen och det här bolaget. Jag har inlett förundersökning på grovt mutbrott, så här långt. Och gett direktiv till polisen med inledande utredningsåtgärder, säger åklagare Arne Fors vid Riksenheten mot korruption, till Sveriges Radio.

Innan personen anställdes av Region Västerbotten så förvaltades pensionsportföljen av ett externt bolag, som då mestadels placerade pengarna i aktie- och räntefonder hos de svenska storbankerna. Efter nyrekryteringen placeras istället miljonbelopp i strukturerade produkter, warranter och certifikat. På så vis finns det stora liknelser med det omtalade Allra-målet  – det konstaterar Thomas Hertz, som var åklagare i just Allra-målet.

Han förklarar att strukturerade produkter är en typ av värdepapper som oftast är väldigt intransparenta, och nästan inbjuder till att gömma en omständighet såsom att exempelvis förskingra pengar eller tar ut ohemult höga avgifter.

– Det är oerhört svårt att till fullo förstå vad det är man får för pengarna när man investerar i en strukturerad produkt. Förutom att det oftast är väldigt höga avgifter så är det en väldigt stor risk att det finns avgifter som inte syns om man inte läser prospekten väldigt nogrannt, säger Thomas Hertz till Sveriges Radio.

Regionen har numera sagt upp avtalet med fondbolaget och den regionanställde har fått lämna sin tjänst. Ingen har dock ännu formellt sett delgivits misstanke om brott.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]