I en lagrådsremiss föreslår regeringen att de brottsbekämpande myndigheterna ska få utökade möjligheter att använda hemliga tvångsmedel för att förhindra, utreda och lagföra allvarliga brott.
Regeringen vill tillåta hemlig avlyssning
Mest läst i kategorin
För att bryta utvecklingen och öka tryggheten behöver de brottsbekämpande myndigheterna effektivare verktyg. Detta har också efterfrågats av såväl Polismyndigheten som Åklagarmyndigheten. Regeringen föreslår därför att hemliga tvångsmedel ska kunna användas i fler fall. Det framgår av ett pressmeddelande.
Ett av förslagen innebär att det ska bli möjligt att använda till exempel hemlig avlyssning mot gängkriminella för att förhindra dödliga skjutningar och sprängningar och annan allvarlig brottslighet kopplad till kriminella nätverk.
– Nu ser vi till att de brottsbekämpande myndigheterna får effektivare verktyg för att komma åt den hänsynslösa brottsligheten som begås inom kriminella nätverk. Det är avgörande att polis och åklagare snabbt får tillgång till de här verktygen. Därför ser vi nu till att det här ska vara på plats redan i höst, säger justitieminister Gunnar Strömmer, i en skriftlig kommentar.
I lagrådsremissen föreslår regeringen bland annat följande:
- Under en förundersökning ska hemliga tvångsmedel få användas för att utreda flera brott vars samlade straffvärde överstiger en viss nivå.
- Brottskatalogerna ska utvidgas så att hemliga tvångsmedel kan användas för att utreda fler typer av brott.
- Tillstånd till hemlig rumsavlyssning och hemlig kameraövervakning ska få knytas till en skäligen misstänkt person i stället för en viss plats.
- Överskottsinformation som har kommit fram vid hemliga tvångsmedel ska få användas för andra ändamål.
- Rättssäkerheten för den enskilde ska stärkas, bland annat genom förbättrade möjligheter till insyn och tillsyn.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 oktober 2023.
Lagrådsremissen bygger på en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.